– Blu-ray vil bli en viktig del i utviklingen av HD-formatet, sier nordisk produktsjef Jarle Ruud i Panasonic Nordic AB, og viser Blu-ray spilleren DMP-BD10.

Blu-ray løfter HD-formatet, tror Panasonic

Panasonic stilte ikke ut for publikum, men satset sterkt på visninger for pressen og møter med kjeder og handlere.

Flatskjermer og Blu-ray var fokusområder i år. Panasonic introduserer nå et helt nytt panel kalt LCD AI. De modellene kommer til Norge i løpet av kort tid. AI-panelene vil komme i flere modellserier og ulike prisklasser.

– AI står for Artificial Intelligence. Med AI-teknologien blir bakgrunnslyset regulert på en måte som både sparer strøm og samtidig gjør at lyset blir tilpasset resten av bildet på skjermen, sier nordisk produktsjef Jarle Ruud i Panasonic Nordic AB.

Bakgrunnslysets intensitet baserer seg på en teknisk analyse av hvert enkelt delbilde, og lysintensiteten blir automatisk økt når det er en lys scene på skjermen, for eksempel snø. Motsatt blir lyset kraftig dempet når vi for eksempel får en nattscene. Dette gi r meget godt svartnivå i bildene og tilsvarende lavt strømforbruk. En teknologi kalt IPS-alfa skal skape mulighet for en enda større betraktningsvinkel inn mot skjermen.

103-tommers plasma

– Her på IFA viser vi en 103-tommers plasmaskjerm som kommer på markedet i november. Dette blir verdens største skjerm. I tillegg har denne modellen full HD-oppløsning med dobbelt så mange bildepunkter som en vanlig HD-skjerm, sier Ruud.

På forbrukermarkedet kommer en 65-tommers plasmaskjerm med samme konsept. På messen viste Panasonic også dagens modellutvalg, der en 50-tommers plasmaskjerm nylig fikk en EISA-pris.

– Ser dere at konkurransen fra LCD mot plasma stadig øker ved at det kommer nye og større LCD-skjermer på markedet?

– Vi følger selvfølgelig med på den utviklingen. Også hos oss får vi stadig større LCD-skjermer. Men så langt tyder statistikken vår på at innen segmentet 40 til 42- tommer dominerer fortsatt plasmaskjermene.

Når det gjelder hjemmekino, legger Panasonic stor vekt på utviklingen av Blu-ray. Ruud mener dette HD-formatet står veldig sterkt, og sier at mer enn 50 prosent av filmselskapene nå støtter dette formatet. Han legger også vekt på at det er viktig med et stort utvalg filmer.

Mike Bolatzky demonstrerer Panasonics nye LCD-panel med AI baklyskontroll.
Figur 1To av de nye LCD-TVene fra Panasonic. TH-50PV600 og TX32LX600. Begge har IPS-Apha panel med spesielt stor betraktningsvinkel. De har SD-kortleser som også kan brukes på innspilling av TV-program. To HDMI-kontakter. 50PV600 er ikke prissatt enda. 32LX600 vil kosta ca 18 000,- kroner.
Til toppen