Bransjen har talt: CANON EOS 550D ER ÅRETS JULEGAVE

Med et overveldende flertall av stemmene i sin kategori er et speilreflekskamera fra Canon kåret til årets julegave 2010.

Dette er sjette gang fagbladet Elektronikkbransjen kårer årets julegaver, og for første gang har bladets lesere vært med på avgjørelsen. En jury med sentralt plasserte bransjefolk nominerte tre produkter i elleve kategorier, som man kunne stemme på frem til 8. oktober. Hele 670 bransjefolk og enkelte journalister deltok i avstemmingen på internett, og tallenes tale er klar: Canon EOS 550D, som var nominert til årets fotoprodukt, var den mest suverene vinneren i sin kategori. Speilreflekskameraet får dermed prisen som årets julegave 2010.

På de neste sidene presenterer vi vinnerne de to andre nominerte produktene i de ulike kategoriene. Mens Canon EOS 550D fikk hele 63 prosent av stemmene i sin kategori, oppnådde oppvaskmaskinen W6546 fra Miele og Iphone 4 fra Apple 51 prosent i kategoriene årets hvitevare og årets mobiltelefon. Jevnest var det i kåringen av årets film, der Toy Story 3 bare fikk tre prosent flere stemmer enn nummer to; Inception.

Prisene for årets julegaver ble delt ut under et arrangement på Radisson Blu Plaza-hotell i Oslo mandag 15. november. En større reportasje fra dette arrangementet kommer i neste utgave. Da avslører vi hvem av de 670 som deltok i avstemmingen som får en hyggelig overraskelse i posten.

JURYEN

Audun Bergh-Bentsen, Coop

Carl Haakon Klafstad, Spaceworld

Christian Åkre, Soundgarden

Daniel Carlson, NetOnNet

Erik Andersen, Elektronikkbransjen

Jan Henrich Henrichsen, Telehuset

John Berge, Release

Pål Trudeng, Expert

Stian Sønsteng, Elektronikkbransjen

Stig H. Myklebust, Elkjøp

Ulf E. Andersen, Komplett

Willy Vestavik, Euronics

Øyvind Ravnås Lundbakk, Kjedehuset

Årets julegave

Canon EOS 550D

Canons mest komplette konsumentkamera, der en kombinasjonen av proff ytelse og enkelt grensesnitt skal gjøre det lett å ta fotografering og filming til neste nivå. En viderekommen fotoentusiast vil dra nytte av mange egenskaper som finnes i profesjonelle speilreflekskameraer. Kombinasjonen av høy bildekvalitet både for stillbilder og video gjør at EOS 550D på mange måter kan sammenliknes med EOS 7D, som er et semiprofesjonelt kamera. 550D gir mye i forhold til hva det koster, og representerer fra Canons side inngangen til avansert fotografering.

EOS 550D har en nyutviklet 18 megapikslers APS-C CMOS-sensor, full HD-film og ISO-innstilling opp til 6400. Det har Canons Digic 4 bildeprosessor. Systemets 14-bits bildebehandling skal sikre jevn og naturtro fargegradering. Et nipunkts autofokussystem har ekstra følsomt krysspunkt i sentrum for objektiver med lysstyrke f/2, eller bedre. EOS 550 kan gjøre serieopptak med 3,7 bilder per sekund og videoopptak i 1080p med bildefrekvens på 30, 25 eller 24 bilder per sekund eller i 720p med 60 og 50 bilder per sekund. Kameraet har 3,5 mm stereo mikrofonkontakt. Pris: 6.000,-

Årets fotoprodukt – nominerte:

Sony NEX5

Kompakt systemkamera uten speil, med utskiftbar optikk og videoopptak i full HD (AVCHD). Lagring på SD- og MemoryStick-kort. CMOS-sensor. Tar 7 bilder i sekundet. Kameraet retter seg mot dem som ønsker bilder i speilrefleks-kvalitet fra et kamera med lav vekt, samt speilrefleksbrukere som ønsker et kamera nummer to. Panorama-funksjonen gir muligheten for visning av 3D-bilder på et 3DTV. Pris: 6.000,- (med 18-55 mm objektiv lysstyrke 3,5-5,6), 5.500,- (med 16 mm objektiv lysstyrke 2,8) eller 7.000,- (med begge objektiv).

Panasonic DMC-LX5

Avansert kompaktkamera utstyrt med f/2.0 Leica DC Vario-Summicron-objektiv med 24 mm vidvinkel og 3,8x optisk zoom. Med lav forvrengning og høy oppløsning skal objektivet ta dynamiske vidvinkelbilder med skarpe detaljer fra hjørne til hjørne. I tilegg til større skarphet skal kameraet signalbehandle piksel for piksel slik at både stillbilder og videoopptak blir naturlig klare. HD-film i AVCHD Lite med Dolby Digital Creator lydkvalitet. Motion JPEG-format er også tilgjengelig (1280 x 720 piksler). Pris: 5.300,-

Årets bildeprodukt

Samsung LCD LED 6-serie

Samsungs 6-serie består av full HD LED-belyste LCD-TVer i fem hovedmodeller, fra 32 til 55 tommer. Serien kommer i tre ulike designalternativer; hvit, svart pianolakk og mørkebrukt bølgemønster. Modellene finnes med tradisjonelt flatt stativ eller med en fot med fire ben. Finnes i 32, 37, 40, 46 og 55 tommer.

I Samsungs portefølje plasserer 6-serien seg midt på treet. Ingen av apparatene i serien er 3D-klare, men de inneholder flere premiumfunksjoner og leverandøren legger vekt på at apparatene er prisgunstig i forhold til det man får av spesifikasjoner.

Alle modellene er LED-belyste med 100 Hz Motion Plus-teknologi. De har DLNA-tilkopling (Allshare) og Samsungs internettapplikasjon Internet@TV. Alle modellene har innebygd mottaker for bakkenett og kabel, apparatene med modellbetegnelse 6700 og høyere har i tillegg satellittmottaker. Fra 6805 er det mulig å kople til en ekstern harddisk på inntil 500 GB eller minnepinne av høy kvalitet for PVR-funksjon. TVene har en dybde på 2,9 centimeter. Fire HDMI-innganger. USB 2.0 Movie med mulighet for å koble til eksterne enheter for å se på film, JPEG-bilder og høre på MP3-filer. Pris fra 8.000 til 24.000 kroner.

Panasonic Viera VT20

Toppmodellen i Panasonics plasmaserie kan vise 3D-bilder i full HD (1080p) ved hjelp av aktive briller. NeoPDP-teknologien skal forbedre bildekvaliteten takket være en sterk prosessor og rask responstid som skal minimere overlappingen av 3D-bilder fra høyre og venstre. Apparatet skal være ideelt for sport, film og spill. VT20-serien er THX-sertifisert og utstyrt med High Contrast-filter for dypt sortnivå. Viera Cast gir tilgang til applikasjoner på nett som Twitter og Skype, og TVen kan koples til hjemmenettverket via DLNA. Visning av innhold fra SD-minnekort og USB-enheter via Viera Image Viewer. Fire HDMI-innganger. Energiforbruket er redusert med 35 prosent siden 2009. Pris: 20.000,- (50 tommer) og 45.000,- (65 tommer).

Sony BDP serie 70

Serien består av fire Blu-Ray-spillere; BDP S370, 470, 570 og 770, alle i Sonys Monolithic design. Alle støtter DLNA. Fra 470 kan spillerne vise 3D-filmer, fra 570 får man trådløst nettverk, og 770 skiller seg ut med et mer eksklusivt kabinett og belyst fjernkontroll. Man kan velge om spillerne skal stå i strømsparemodus eller om man ønsker rask oppstartstid på tre sekunder.

Med trådløst nettverk og DLNA kan man strømme innhold fra en datamaskin. Med BD Live kan ekstramateriell og tilleggsinformasjon lastes ned når man spiller BD-plater som støtter dette. Oppskalering av DVD-plater med 24p True Cinema. Kan styres fra en egen Iphone-applikasjon. Priser fra 1.300 til 3.000 kroner.

Årets dataprodukt

Samsung Galaxy Tab

Nettbrett med sjutommers berøringsskjerm som man også kan ringe med. Vekt: 380 gram. Flere programmer kan kjøres samtidig. Støtte for ebok, bilde- og videovisning i full HD fra internminne og minnekort, eller strømmet fra internett eller en DLNA-kompatibel datamaskin. Én gigahertz-prosessor, støtte for Flash.

Operativsystemet Android 2.2 gir via Android Market tilgang til titusenvis av applikasjoner, én av disse gjør det mulig å bruke enheten som fjernkontroll til TVen. Blant programmene som er forhåndsinstallert er Think Free som gir tilgang til å redigere Microsoft Office-dokumenter.

Telefonfunksjon via høyttaler eller et blåtannsett. Videokonferansefunksjon via enhetens to kameraer.

Med TouchWiz 3.0 kan brukeren selv legge opp menyene, mens Social Hub kopler sosiale medier som Facebook, Twitter og Google Talk sammen med e-postkonto og kalender. Innebygd GPS. Pris: 7.400,-

Sony Vaio

En av spydspissene i Sonys produktportefølje, merkevaren Vaio, ble i sommer tilgjengelig i Norge. De bærbare datamaskinene retter seg mot kunder som er opptatt av design, image, funksjonalitet og teknologi. Z-serien er flaggskipet, med ultramobile modeller med høy ytelse. Batteritiden skal være god, vekten er 1,45 kilo og maskinene skal tåle å bli brukt på reisefot. Toppmodellen koster 30.000 kroner. E-serien retter seg mot internett- og multimediabruk og kommer i flere farger. 14-tommeren koster 8.000 kroner.

Western Digital My Book World Edition 2 TB

Ekstern harddisk/NAS med 2 TB lagringskapasitet med USB2.0 og LAN-tilkobling. Tar kontinuerlig og automatisk sikkerhetskopi av alle Windows- og Mac-datamaskiner. Programvare for opptil fem datamaskiner. Innebygd medieserver for tilgang til bilder, musikk og film fra DLNA-enheter som PS3, Xbox 360, fotorammer og lydmottakere. Egen applikasjon for Iphone (snart også Android), slik at man kan få tilgang til de lagrede bildene hvor man enn skulle befinne seg. Støtte for Itunes slik at man kan strømme musikk. Pris: 3.000,-

Årets film

Toy Story 3

I Toy Story 3 returnerer Woody, Buzz Lightyear og resten av Toy Story-gjengen. Denne gangen får de selskap av enda flere leketøy, blant andre det teatralske pinnsvinet Herr Stikkermann, den jordbærduftende bjørnen Kalle Klemmebjørn, og Barbies nye beundrer Ken, som er like sjarmerende som han er forfengelig.

Mens Andy forbereder sin avreise til college, lurer Woody, Buzz, Jessie og resten av hans trofaste leketøy på hva som kommer til å skje med dem. Og når de ved en feiltagelse havner i en barnehage oppdager de raskt at et nytt og ellevilt eventyr er i ferd med å begynne!

Toy Story 3 kommer i tre utgaver, både som DVD, BD og en versjon med en digitalkopi for nedlasting til datamaskinen. Disney venter at hver fjerde Toy Story 3-film som selges er en Blu-ray. Blant bonusmateriellet er Pixars nye kortfilm Dag & Natt, Buzz Lightyears loggbok: Vitenskap om eventyr, Toy Story Triviasprint, Veien til Pixar: Teamet, kommentarer av filmskaperne, Bonnies lekestund og Ville Vesten. Aldersgrense: 7 år. I butikkene 24. november. (Walt Disney)

Inception

Science fiction-thriller med handling verden rundt og inn i drømmeverdenen, regissert av Christopher Nolan. Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) er den absolutt beste i den farlige kunsten å stjele verdifulle hemmeligheter fra dypet av underbevisstheten. Han er en ettertraktet aktør i denne nye verdenen av industrispionasje, men også en internasjonal rømling. En siste jobb kan gi ham livet tilbake, hvis han makter det umulige – ”inception”, begynnelsen. Aldersgrense: 15 år. I butikkene 8. desember. (Warner)

The Pacific

TV-serie fra HBO, produsert av Tom Hanks, Steven Spielberg og Gary Goetzman. Ti-episoders miniserie fra de samme som i 2001 sto bak Band Of Brothers. En sann historie om tre amerikanske marinesoldater, som under annen verdenskrig kjempet i Stillehavet. Vi følger hovedpersonene i kampen mot de japanske styrkene ved Guadalcanal, gjennom regnskogene på Cape Gloucester, i slaget om Peleliu, på de blodige sanddynene på Iwo Jima og i de dramatiske hendelsene på Okinawa. Aldersgrense: 15 år. (Warner)

Årets hvitevare

Miele W6546WPS

Denne vaskemaskinen i Mieles toppserie har patentert skånetrommel, stor døråpning og vasker opptil syv kilo tøy. Juryen la i nominasjonsprosessen vekt på at Miele er en kvalitetsleverandør, og at denne vaskemaskinen har en bred distribusjon.

W6546WPS er energiklassifisert som et A-produkt og har mengdeautomatikk for energi- og vannsparing. Sentrifugehastigheten er fra 400 til 1.600 omdreininger per minutt, motoren er den samme børsteløse typen som i Mieles profesjonelle maskiner.

Skånetrommelen har en celleformet overflatestruktur som skaper en tynn vannfilm mellom tøyet og trommelveggen. Denne gjør at tøyet glir mykt mot trommelen, og skal gi tøyet en optimal og skånsom behandling ved vasking og tørking. De små hullene i trommelen skal forhindre at det blir nupper på tøyet, selv ved de høyeste sentrifugehastighetene.

Blant programmene er automatikk, skjorter, hodeputer og impregnering. Programforløpene skal sikre optimale vaskeresultater.

Betjeningspanelet er liggende med dreiebrytere og tipptaster, og skal lett kunne betjenes ovenfra uten at man må bøye seg. Vaskemaskinen er egnet for plassering i søyle med en tørketrommel.

Blant spesifikasjonene er elektronisk skumregulering, ekstra vannsikring, vannmengdesensor, skyllestopp, funksjonen "Uten sentrifugering" og sentrifugeringsovervåking. Maskinen er stillegående ved hjelp av støydemping.

Maskinen har også temperaturvalgene kaldt og 20 grader, og startforvalg inntil 24 timer. Den viser hvor lang tid som gjenstår av vasken, og varsler dette med et lydsignal. Mål: 85x59,5x65,6 cm. Pris: 14.000,-

Siemens IQ I-dos

I-dos står for intelligent dosering av vaskemidler. IQ 700 beregner nøyaktig mengde vaskemiddel til type tøy, vekt og vaskeprogram. Maskinen har to innebygde beholdere for ulike typer flytende vaskemidler, eller vaskemiddel og skyllemiddel. Beholderne rekker til 20 gangers bruk. Maskinen skal bidra til renere miljø og lavt energiforbruk og inngår i Siemens EcoPlus-sortiment. Pris: 18.000,-

Siemens Hero Ecostar

En oppvaskmaskin med konstruksjonen som Siemens og Bosch kaller Active water. Kapasitet: 13 kuverter. Syv liters vannforbruk. Maskinen har ti prosent redusert energiforbruk og er i energiklasse A. Fem automatiske programmer og justerbar overkurv. Pris i hvitt: 8.000,-. Pris i stål: 10.000,-

Årets lydprodukt

Apple Ipod Nano

I nye Ipod Nano har Apple i en svært liten enhet fått plass til brukergrensesnittet med multiberøringsskjerm vi kjenner fra Iphone, Ipad og Ipod touch. Spilleren er 46 prosent mindre og 42 prosent lettere enn forgjengeren. Vekten er 21,1 gram og størrelsen 37,5x40,9x8,78 mm (inkludert klips). Utførelsen er i glatt anodisert aluminium og spilleren kommer i sju klare farger. Det oppladbare litiumionebatteriet skal gi opptil 24 timer med musikk.

Med den innebygde 30-pinnerskontakten kan nye Nano koples til produktene som er laget for Ipod. Med programvaren Genius finner spilleren sanger som passer sammen. Et lett rist på enheten får Nano til å spille en tilfeldig valgt sang. FM-radioen kan direktepauses, og man kan spole et kvarter tilbake i sendingen man har lyttet til. Bilder kan lastes inn fra datamaskinen og vises på den 1,5-tommer store skjermen som har en oppløsning på 240 x 240 bildepunkter.

En ny klype skal gjøre det enkelt å feste spilleren til ermet, jakken eller en veske. Egen funksjon for skrittelling. Kan brukes sammen med Nike + Ipod Sport Kit (selges separat). Pris: 1.250,- (8GB) og 1.500,- (16GB)

Bose Lifestyle V-Class og T-Class

Hjemmeunderholdningssystemene skal kombinere 5.1 omgivelseslyd med integrasjonssystemet Bose Unify. Bose har ønsket å gjøre det enklere å koble sammen komponenter og høyttaler, når systemene settes opp vises fremgangsmåten på TV-skjermen. Systemene kan håndtere opptil seks ulike HD-kilder, fjernkontrollen de fleste underholdningsprodukter.

V- og T-serien har Boses egen audioteknologi og skal levere troverdig kringlyd fra fem små høyttalere og en Accoustimass bassmodul. Kommer i ulike høyttalerkonfigurasjoner. Pris fra 18.000,- (T10) til 40.000,- (V35).

Logitech S715i

Oppladbar høyttaler med Ipod/Iphone-base og tilkopling for andre musikkspillere via en 3,5 mm minijack-inngang. Mykt reiseetui medfølger og skal gjøre det enkelt å ta musikken med seg. To tretommers laseravstemte neodymelementer, to halvtommers diskantelementer i neodym samt fire totommers passive enheter skal gi kraftig lyd. Det oppladbare nikkel-metallhydrid-batteriet skal gi opptil åtte timer med musikk. Støtter tidligere generasjoner av Ipod-modeller (1. til 3. generasjon). Infrarød fjernkontroll medfølger. Pris: 1.500,-

Årets mobiltelefon

Apple Iphone 4

For tredje år på rad for Apple prisen for årets mobiltelefon. Sammen med det nye designet er det skjermen på Iphone 4 som skiller telefonen mest fra forgjengeren 3GS. Trykkskjermen på 3,5 tommer har en oppløsning på 960x640 og kontrastforhold 800:1. Bildepunktstettheten er 326 per tomme og bildepunktene så små, 78 mikrometer brede, at menneskeøyet ikke skal være i stand til å skjelne enkeltpunkter. Dette skal gi ekstremt skarp tekst og naturtro grafikk. IPS-teknologien skal gi gode farger og kontrast nesten uansett visningsvinkel.

I tillegg til HD-kameraet på baksiden har iPhone 4 et VGA-kamera foran på skjermen, som blant annet kan brukes til videosamtaler via Facetime over WiFi. 5 megapikslers stillkamera. Fokus kan velges manuelt ved å peke på skjermen. LED-blits. Innebygd GPS og geotagging. Via App Store kan titusenvis av applikasjoner lastes ned. Synkronisering med datamaskinen via Itunes. Dimensjon: 115,2x58,6x9,3 mm. Vekt: 137 gram. Front- og bakplate i aluminiumsilikatglass av samme type glass som brukes i frontrutene til helikoptre og lyntog, kjemisk herdet for å være 20 ganger stivere og 30 ganger hardere enn plast. Et oljeavstøtende belegg skal beskytte mot fingeravtrykk. Pris: 4.900,- (16 GB) og 5.800,- (32 GB).

HTC Desire HD

Android 2.2-telefon med 4,3-tommers lyssterk kapasitiv trykkskjerm (800 x 480 piksler) av den såkalte super-LCD-typen. Smart zoom skal automatisk tilpasse tekst og bilder etter skjermen, eller man kan zoome med to fingre.

Én GHz Qualcomm 8255 Snapdragon-prosessor. HD-videoopptak (720p), 8 megapikslers kamera med dobbel blits. Ansiktsgjenkjenning og geotagging av bilder. Opptakene kan strømmes i HD til TVen via DLNA. Adobe Flash 10.1 viser videoer og animert innhold fra nettsteder. G-sensor, digitalt kompass, avstandssensor og lyssensor. Intern GPS-antenne med visning på forhåndsinstallert kart slik at man slipper å betale for dataroaming.

Bygger på HTC Legend, støpt i ett aluminiumsstykke. Dimensjon: 12,3x6,8x1,18 cm, 164 gram. 1,5 GB internminne, mikro-SD-støtte. Dolby Mobile og SRS virtuell lys. Trådløst nettverk, blåtann 2.1. Pris: 5.000,-

Sony Ericsson Xperia X10 mini/mini pro

Android-telefonen kommer i to utgaver, der pro-varianten har fremtrekkbart QWERTY-tastatur. 2,6 tommers kapasitiv trykkskjerm, WiFi-støtte og lagring på mikro-SD. Kamera på fem megapiksler. Hodetelefoner eller håndfriløsning koples til via blåtann eller i inngangen for 3,5 mm-plugg. Størrelsen er liten og kompakt, og berøringsskjermen kan betjenes med én hånd. Med Timescape samles Facebook, Twitter, meldinger og anrop i ett program, med siste hendelse øverst. Musikkspilleren er utstyrt med et eget symbol som via internett gir ny informasjon om artisten som spilles. Med programmer fra Android Market kan telefonen tilpasses brukerens behov. Flere programmer kan kjøres samtidig. Mini veier 88 gram, Mini pro 120 gram. Pris fra 2.400,-

Årets spillprodukt

PlayStation Move

Den nye bevegelseskontrolleren til PS3 skal gi en utrolig presisjon og kontroll. Kombinasjonen av bevegelsessensorene og kameraet skal umiddelbart gjenskape spillernes handlinger på skjermen i HD-kvalitet.

Bevegelseskontrolleren som kommer eksklusivt til PlayStation 3, som i fjor ble kåret til årets underholdningsmaskin. Move bruker PlayStation Eye-kameraet til å registrere spillerens bevegelser, som overføres til handlinger på skjermen. Nøyaktigheten skal være ned til nærmeste millimeter.

I startpakken ligger én bevegelseskontroller, kamera og en startplate med instruksjonsvideo og et utvalg demoer. Bevegelseskontrolleren selges separat, for dem som allerede har et PlayStation Eye-kamera. Man kan også supplere med en navigeringskontroller for intuitiv navigering i spillet, en ladestasjonen for to bevegels- eller navigeringskontrollere og eget skytetilbehør for enklere sikting i skytespill.

Samtidig med Move lanseres disse spillene: Sports Champions, Start the Party!, EyePet Move Edition, Kung Fu Rider, Toy Story 3, Tiger Woods PGA Tour 2011, Resident Evil 5 Gold Edition, R.U.S.E og Racket Sports.

Innen mars 2011 skal det være 40 Move-spill tilgjengelig.

Startpakken koster 600 kroner. Ekstra kontroller: 400,-

Xbox 360 Kinect

Med Kinect er det ingen kontrollere. Hele kroppen; armene, bena, føttene og hendene, brukes for å kontrollere spillopplevelsen. Kinect skal være så intuitiv at teknologien fordufter, og produktet skal i følge Microsoft endre måten man spiller, blir underholdt og kommuniserer. Leveres med spillet Kinect Adventures, som et frittstående produkt (1.300,-) og sammen med en Xbox 360-konsoll. Fungerer på alle Xbox 360. I butikkene 10. november.

Nintendo DSi

Oppfølgeren til verdens mest solgte håndholdte spillkonsoll. Nintendo DSi har to innebygde kameraer, forbedret lyd, nedlasting av spill og innebygd minne som lar brukeren gjøre DSi mer personlig. Musikkspiller med mulighet til å mikse musikken. Trådløst nettverk som gjør det mulig å spille sammen med eller mot andre. Pris: 1.300,-

Årets småelektriske

Nescafé Dolce Gusto

Kapselbasert kaffemaskinserie med fire modeller: Circulo (bildet), Creativa, Piccolo og Melody. Tilbereder varme og kalde drikker som latte macchiato, cappuccino, chocochino, espresso, aroma, iste, iskaffe og den vanlige kaffekoppen (Grand Intenso). Alle modellene er på 1.500 watt og har 15 bars trykk. Kapslene med melkebaserte kaffedrikker inneholder melkepulver slik at man slipper rengjøringen melken vanligvis medfører av systemet når den skal varmes. Maskinene varmes opp på et halvt minutt, tilberedningstiden for en cappuccino er 50 sekunder. Kapsler selges både i elektro- og i dagligvarehandelen.

Kaffemaskinene skal kombinere ekspertisen og erfaringen bak Nescafés kaffetilberedning med DeLonghis kaffemaskinkunnskap. Kapselsystemet er eksklusivt for Nescafé Dolce Gusto, utviklet for å sikre at hver kopp kaffe er frisk og kun inneholder den beste brente arabica-kaffen. De lufttette kapslene skal optimere uttrekkingsprosessen for hver smaksvariant og levere den beste teksturen og kaffeskummet. Pris: 800,- til 1.800,-

Philips Senseo

Kaffemaskinen bruker puter som fås kjøpt i dagligvarehandelen og etter bruk kan kastes som organisk avfall. I følge Philips verdens ledende énkoppssystem for kaffe, lanseres nå i Norge i fire modeller i samarbeid med kaffeprodusenten Friele. Tilbereder én kopp på et halvt minutt, eller to kopper samtidig på mindre enn ett minutt. I tillegg til en rekke kaffesorter kommer det også puter med sjokoladedrikk. Justering av styrken på drikken. 1450 watt, trykk: én bar. Slår seg automatisk av etter 60 minutter. Pris fra 800,-

Samsung Navibot

Robotstøvsugeren har et kamera på toppen som tar 30 bilder i sekundet av taket og lager med disse et kart over huset. Navibot har forbedret evne til å samle opp dyrehår. Med et virtuelt gjerde kan Navibot holdes borte fra enkelte områder. En virtuell guide kan bestemme rengjøringsrekkefølgen. Tre høydesensorer påviser kanter på trapper. En gummilist skal beskytte møblene, og tre sensorer skal forhindre floker og ruller automatisk ut ledning i huset. Stopper automatisk når den løftes. Pris: 5.000,- (VCR8845, avbildet) og 6.000,- (VCR8855).

Årets spill

FIFA 11

Ny utgave av verdens mestselgende fotballspill, der man kan spille sammen med lag som Manchester United, Chelsea, Barcelona, Real Madrid, Juventus, Bayer Leverkusen og Olympique Lyonnais – eller de norske tippeligalagene.

FIFA 11 skal gjøre spillerne virkeligere - med og uten ball - med det nye systemet Personality+, der individuelle egenskaper reflekteres i spillet og gir klare forskjeller mellom spillerne på banen. En database evaluerer og graderer spillernes ferdigheter fordelt på 36 attributter og 57 trekk, satt sammen av 1.700 speidere fra hele verden.

Spillet skal gi mer frihet enn forgjengerne i kampen om ballen. I FIFA 11 går det fysiske spillet fra en sidelengs opplevelse til bevegelser i 360 grader. I Pro Passing avhenger pasningenes treffsikkerhet av spillerens ferdigheter med håndkontrollen, fotballspillerens ferdigheter og situasjonen på banen.

Det er mulig å lage tilpassede sanger for alle lagene, spille musikk fra eget musikkbibliotek og lagre høydepunkter.

Norske lag kan delta i kontinentale turneringer, og nå er også målvakta blitt spillbar.

FIFA 11 har 28 lisensierte ligaer, 500 lisensierte lag og mer enn 15.000 spillere. For Xbox 360, Wii, PS3, PC, DS, PS2 og PSP. Aldersgrense: 3 år. (EA Sports)

Gran Turismo 5

Den femte hoveddelen i bilspillserien byr på 950 biler, fra vanlige familiemodeller til superbiler fra blant andre Ferrari, Lamborghini og Bugatti, 20 helt nye steder og 100 baner totalt. Grafikken skal være ekstremt detaljert og lydeffektene troverdige for å gi best mulig realisme. Flere ulike spillmoduser (som GT, Arkade, WRC, Go-kart, Nascar og License Test). Spillet vil være 3D-kompatibelt. Realistiske, fysiske skader på bilene og avanserte væreffekter skal skape bedre realisme. Flerspillermuligheter for opp til 16 personer over nett. For PS3. Aldersgrense: 3 år. I butikkene 3. november. (Nordisk film)

Call of Duty: Black Ops

Nyeste utgave av tidenes bestselgende serie førstepersons actionspill. Som en del av en elitestyrke får spilleren oppleve den kalde krigen, på hemmelige oppdrag verden over. Blant modusene er Wager Matches, Theatre Mode og Combat Training, i tillegg videreføres Zombie-modusen. Spillet har støtte for 3D-spilling, da kreves en 3DTV eller en datamaskin som støtter Nvidia 3D Vision. 3D skal fungerer på Xbox 360, PS3 og PC, i alle modusene. Spillet kommer også i versjoner for Wii, PC og DS. Aldersgrense: 18 år. I butikkene 9. november. (Activision)

Årets tilbehør

Logitech Harmony 600/650

Multifjernkontroll som kan erstatte opptil fem andre fjernkontroller. Med avrundede og lett forståelige knapper skal Harmony være enkel i bruk for alle. Knappene er plassert i logiske soner. Harmony-fjernkontrollene skal kunne kontrollere alle funksjonene til komponentene i hjemmekinoen.

Når man skal sette opp fjernkontrollen trenger man ikke angi koder. I stedet koples den til en datamaskin (PC eller Mac), og på et nettsted registrerer man hvilke enheter man har. Programvaren skal gjøre det meste av jobben, og programmerer fjernkontrollen. Med aktivitetsbaserte kontroller kan man programmere en serie funksjoner, slik at for eksempel TV, receiver og TV-mottaker slår seg på med ett tastetrykk.

En hjelp-knapp gir veiledning hvis det er noe man lurer på. Den opplyste skjermen viser kommandoene til komponentene som brukes.

Harmony 600 har sort/hvitt-skjerm, Harmony 650 har fargeskjerm. Pris: 600,- og 700,-

Microsoft Office 2010

Lansert på norsk i sommer og har høstet god omtale. Office 2010 skal tilby fleksible og effektive nye måter å gjøre ting på for at alle skal kunne yte maksimalt – på kontoret, hjemme eller på skolen.

Kommer i tre utgaver: Home and Student (Word, Excel, PowerPoint og OneNote), Home and Business (Word, Excel, PowerPoint, Outlook og OneNote) samt Professional (Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, Access og Publisher). Pris fra 1.000 kroner.

Nokia BH-905i

Stereo blåtann hodetelefoner med aktiv støyreduksjon, kan brukes på alle typer mobiltelefoner og musikkspillere med 3,5 mm AV-kontakt (også Iphone) eller blåtann. De to innebygde mikrofonene skal fjerne 99 prosent av omliggende støy. Trådløs lydmodus har ekstra bass slik at lyden får ekstra bunn og bredere stereo. Driftstid: 24 timer blåtann/tale, 24 timer blåtann/musikk og 40 timer kablet/musikk. Det er mulig å ringe trådløst og lytte til musikk (uten aktiv støyreduksjon) selv om batteriet er tomt. Vekt: 167 gram. I handelen. Pris: 2.000,-

Årets annonsør

LG Electronics Nordic

LG Electronics Nordic ble kåret til årets annonsør under internettavstemmingen. Annonsesjef Mimmie Planke synes det har vært spennende å følge med på hvilken annonsør leserne av fagbladet Elektronikkbransjen likte best.

– Det er flott at vi kan engasjere leserne våre og vi får en formening om hva de prioriterer, sier Planke.

Hun har dette å si om vinneren:

– LG har en artig måte å fortelle om sine seneste utmerkelser, i to ulike annonser. Vi har også lagt merke til den spesielle måten å fortelle om vaskemaskinen Big-in, demonstrert med et enormt tårn med klær, sier Planke.

Sammen med Cathrine Pedersen fra Elektronikkbransjen satt hun i juryen som plukket ut de tre nominerte, som leserne kunne stemme mellom.

– Vi gikk gjennom alle utgavene av fagbladet Elektronikkbransjen inneværende år, og så etter kreativitet, budskap og gjennomslagskraft. Vi la også vekt på at annonsene hadde en rød trå hvis de var med i mange utgaver, sier Planke.

De to andre nominerte var Focus Nordic og Gorenje.

– Vi mener at Focus i år har vist stor bredde i sin annonsering, og at annonsene er kreative med ”fokus” på produktene, gjerne på en sjarmerende og lettfattelig måte. Gorenje, på sin side, har en del unike retroprodukter. Disse er presentert på en fin måte, med de flotte fargene og egenarten i kjøl- og fryseskapene, sier Planke.

Årets bildeprodukt: Samsung LCD LED 6-serie.
Årets dataprodukt: Samsung Galaxy Tab.
Årets film: Toy Story 3.
Årets hvitevare: Miele W6546WPS.
Årets lydprodukt: Apple Ipod Nano.
Årets mobiltelefon: Apple Iphone 4.
Årets spillprodukt: PlayStation Move.
Årets småelektriske: Nescafè Dolce Gusto.
Årets spill: FIFA 11.
Årets tilbehør: Logitech Harmony 600/650.
Årets annonsør: LG Electronics Norway.
Til toppen