Bredbånd på radio

Fastboende og hytteeiere på Trøndelagskysten er de første som kan ta i bruk Telenors satsing på den radiobaserte bredbåndsteknologien Wimax.

Teknologien brukes for å gi et tilbud til områder som ikke kan dekkes med tradisjonell ADSL, og Telenors første anbudskontrakt med radiobasert teknologi er inngått med Sør-Trøndelag fylkeskommune og gjelder kommunene Frøya, Hitra, Klæbu og Snillfjord.

Wimax er en radioteknologi for trådløst bredbånd, og vil kunne øke dekningsgraden for bredbånd opp mot 98 prosent med minst 1Mbit/s nedstrømskapasitet. Telenor har kjøpt 36 såkalte frekvensblokker for Wimax, noe som skal være nok til å dekke hele landet. Det er inngått kontrakt med Airspan Networks om leveranse av Wimax basestasjoner.

– En Wimax basestasjon er på størrelse med en bærbar PC, og kan monteres i en mast eller stolpe. Utbyggingen baseres på eksisterende infrastruktur, men det vil likevel ta noen måneder fra utbyggingen starter, til de første kundene er på nett via Wimax, sier divisjonsdirektør Berit Svendsen i Telenor i en pressemelding.

Tilbudet vil være likt ADSL-produktet for privatmarkedet, men begrenset opptil 2 Mbit/s i første omgang. Telenor vil tilby bredbåndstelefoni over Wimax på et senere tidspunkt.

Fagbladet Elektronikkbransjen nr. 8/2007

Til toppen