Det nye Ixus 1100 HS har 12x optisk zoom og objektiv med 28 mm vidvinkel. Det er det nye flaggskipet i Ixus-serien. Pris: 3.500,-

CANON ER MARKEDSLEDER for blekk, video, kompakt og system

– Markedsutviklingen første halvår viser at vi etterlever Canons strategi om å være nummer én i markedet på de fleste produktområdene.

Det sier markedsdirektør Tor Hjelle i Canon Norge AS i en kommentar til salgsutviklingen for selskapets forbrukerprodukter på det norske markedet. Canon bruker den såkalte DMR-statistikken. I følge den var Canon markedsleder første halvår for produktgruppene blekkskrivere, videokameraer, kompakte stillbildekameraer og systemkameraer.

– I denne perioden hadde vi halvparten av markedet for systemkameraer. Når det gjelder videokameraer er vi nummer en på både SD- og HD-kameraer, sier Hjelle.

Han forteller at Canons høye markedsandel på systemkameraer er oppnådd til tross for at firmaet hadde leveringsproblemer i denne perioden.

– Vi mener det viser hvilken sterk posisjon Canon har og at vi greier å etterleve konsernets strategi om å være ledende i markedet.

Kameramarkedet litt tilbake

DMR-statistikken for første halvår viser at det totale kameramarkedet i Norge gikk tilbake med cirka 13 prosent. Da prognosene for 2011 ble satt i januar, regnet man bare med en liten verdinedgang for året som helhet. Når tilbakegangen første halvår er blitt mye større enn dette estimatet, mener Hjelle det skyldes leveringsproblemer, særlig annet kvartal.

Når det gjelder systemkameraer totalt,økte omsetningen 28 prosent første kvartal mens den annet kvartal gikk 17 prosent tilbake. Dette mener Hjelle også avspeiler leveringssituasjonen. Statistikken viser også at andelen for de speilløse systemkameraene er på stedet hvil med syv til åtte prosent av totalen for hele gruppen systemkameraer. Hjelle mener at salget av kompakte systemkameraer ikke vil ta av før også de to store leverandørene kommer med slike produkter, og det er ingen signaler fra Canon om at dette kommer.

62 prosent økning

Hjelle forteller også at Canon har meget stort salg av objektiver.

– Økningen er 62 prosent i volum første halvår i forhold til samme periode i fjor. Det tror vi kommer både av den store interessen for systemkameraer og gode bilder og i tillegg at folk viser bildene på flatskjermer med høy oppløsning, sier han.

Som ventet har omsetningen av kompaktkameraer gått tilbake første halvår, det ser Hjelle ikke på som dramatisk fordi salgsvolumet allikevel er høyt sett i forhold til befolkningstallet. Også her har det vært litt leveringsproblemer for Canon annet kvartal. For hele 2011 er prognosen 10 prosent volumnedgang for denne typen produkter. Så er da også metningen mye høyere for kompaktkameraer enn for system. Om lag 80 prosent av norske husstander oppgir at de har ett eller flere kompaktkameraer mens om lag 40 prosent sier de har systemkamera.

Ulike oppfatninger

Når det gjelder innflytelsen fra mobilkameraer, mener Hjelle det er ulike oppfatninger om dette både hos publikum og fagpressen.

– Ikke alle tror den store veksten av mobilkameraer er grunnen til at salget av kompakt går ned. Jeg tror det er en kombinasjon av flere faktorer, men legger først og fremt vekt på den store metningen i det norske markedet på kompaktkameraer, sier han.

Hjelle legger vekt på at så lenge lysforholdene er gode, vil man ta gode bilder også med de nye mobiltelefonene. Men straks lysforholdene blir dårlige eller forholdene for å ta bilde blir litt vanskelige kommer kompaktkamera til sin rett.

Nye Ixus-kameraer

Sist i august lanserte Canon nye Ixus-modeller. Ixus 1100HS har berøringsskjerm, vidvinkeloptikk med brennvidde 28 millimeter og 12x zoom. Til tross for det store zoom-området er Ixus 100 HS det slankeste kameraet i sin klasse fordi objektivet blir trukket helt inn i kamerahuset. Kameraet har nytt, intelligent bildestabiliseringssystem. Som skal sørge for skarpe bilder, uansett om du tar nærbilder, har lite lys til rådighet eller kraftig telezoom.

Ixus 230 HS kommer i seks farger. Også dette er et meget slankt zoomkamera, 22,1 millimeter, med Canons HS-system for høy bildekvalitet. I likhet med 1100 HS har modell 230 28 mm vidvinkeloptikk. Zoomområdet er 8x. Dette er blant de første kameraene som har Canons nye bildestabiliseringssystem. Filmopptak i full HD (1080p).

Powershot SX 150 IS blir markedsført som superenkelt zoomkamera for hele familien. Objektivet har 28 mm vidvinkel og 2x zoom. Bildebrikken har 14,1 megapiksler. Smartprogrammer gjenkjenner 32 ulike motivtyper. Kameraet har LCD-skjerm på tre tommer. HD videoopptak med stereolyd.

Ixus 230 HS. Pris: 2.300,-
Powershot SX 150 IS. Pris: 2.000,-
– Statistikken viser at vi nå er markedsleder for flere produkter og innen videokameraer leder vi i gruppen SD- og HD, sier markedsdirektør Tor Hjelle i Canon Norge.
Til toppen