Produktsjef Erica Lindhqvist i Philips stiller inn demringslampen – kåret til årets julegave av fagbladet Elektronikkbransjen. Lampen øker gradvis lysstyrken og simulerer soloppgangen for vintertrøtte nordmenn. Foto: Stian Sønsteng.

Demringslampen er kåret til årets julegave

Morgentrøtte nordmenn går lysere tider i møte, hvis de finner demringslampen fra Philips under juletreet.

På de neste sidene kan du lese om vinnerne i alle kategorier. Prisene ble delt ut under et arrangement på Radisson SAS Plaza Hotel i Oslo den 13. november, og i neste nummer av bladet kan du lese mer om denne årvisse bransjebegivenheten.

ÅRETS JULEGAVER 2007

Årets julegave:

PHILIPS DEMRINGSLAMPE

Årets bærbare:

APPLE IPOD TOUCH

Årets fotoprodukt:

KODAK BILDERAMMER

Årets hvitevare:

ELECTROLUX ERB32400W A++

Årets klassiker:

KOSS PORTA PRO

Årets mobiltelefon:

NOKIA N95

Årets spill:

GUITAR HERO III

Årets TV:

PIONEER KURO

Årets tilbehør:

MONSTER DIGITALKABLER

Årets underholdningsmaskin:

SONY PS3

Årets julegave:

PHILIPS DEMRINGSLAMPE

Demringslampen simulerer soloppgangen, og tennes svakt en halv time før man har stilt den inn på vekking. Siden øker lyset i intensitet, og når lyset faller på lukkede øyne sk al det sende beskjed til hjernen om at den skal øke produksjonen av energihormonet serotonin. Når det er på tide å stå opp etter en halv time, skal hormonnivået i hjernen være regulert og hjernen er våken - noe som ofte ikke er tilfelle når man våkner med lyd.

For at man skal være sikker på å våkne kan man velge mellom lyder som fuglekvitter, havbrus eller FM-radio.

Demringslampen skaper et nytt marked, og har man først fått en i huset er sjansene store for at resten av familien også kjøper den.

Årets bærbare:

APPLE IPOD TOUCH

Enheten styres med en finger, og grensesnittet er det samme som på Apples kommende Iphone – uten at du kan ringe med den. Når man skal høre musikk, kan man med fingeren bla gjennom albumomslagene i platesamlingen. I videomodus kan man se film lagret på enheten, eller se en videostrøm direkte fra internett. Nettleseren Safari skal vise nettsider slik de var ment å være, og med tommel- og pekefinger kan man zoome inn det man ønsker å se bedre.

Dette er den første Ipod med innebygd trådløst nettverk. Ipod Touch er 8 mm tynn, den kommer med 8 og 16 GB, og koster fra 2.500 kroner.

Årets fotoprodukt:

KODAK BILDERAMMER

I den elektroniske fotorammen er papirbildet erstattet av bilder på flatskjerm. Legg merke til at vi bruker ordet bilder i flertallsform. Disse rammene kan vise et program med mange bilder i valgt rekkefølge og frekvens, og man kan se videosnutter. Bildene kan mates inn direkte fra kameraets minnekort, en minnepinne, eller overføres trådløst fra PC via WiFi. Til de mest avanserte modellene er det mulig å sende bilder direkte via FTP fra hvor som helst i verden, så lenge rammen har tilgang til et trådløst nettverk.

Etter en tid i Skyggenes dal, er Kodak igjen på banen blant annet med denne produkttypen.

Årets hvitevare:

ELECTROLUX ERB32400W A++

Som kjent har kjøle- og fryseskap i denne klassen blitt etterlyst av norske myndigheter, selv om de er kommet på det europeiske markedet har de foreløpig vært lite markedsført hos oss.

Electrolux ERB324000W ble lansert bare to uker etter at olje- og energiminister Åslaug Haga etterlyste A++-produkter i et brev til bransjens distributører.

Vi tror det raskt vil bli større etterspørsel etter lavenergiprodukter, og Electrolux viser veien fremover.

Årets klassiker:

KOSS PORTA PRO

Det siste tiåret er det solgt om lag 370.000 Porta Pro-hodetelefoner, og salget har vært størst de siste par årene. Dette produktet har livstidsgaranti. Så lenge produktet behandles på en god måte, tilbyr importøren Tura Scandinavia gratis reparasjon når en kunde legger frem kjøpskvittering fra handler. Et aspekt ved reparasjonene, som utføres av en vernet bedrift i Asker, er at delene som er i orden går til gjenbruk. På denne måten kan ordningen også sees på som miljøvennlig.

Årets mobiltelefon:

NOKIA N95

Det er bred enighet i bransjen om at Nokia med N95 virkelig har lykkes med å plassere mange funksjoner i en liten enhet. Det finske selskapet har i løpet av ret solgt et stort antall N95, og rundt hjørnet er en oppdatert versjon med blant annet 8 GB internminne.

Dette er en alt-i-ett mulitimedia-datamaskin, med innebygd GPS-funksjonalitet. Kameraet har Carl Zeiss-optikk og fem megapikslers oppløsning, enheten støtter høyhastighets mobilnettverk.

Den 2,6 tommer store QVGA-skjermen har 16 millioner farger og 3D-grafikk. Modellen har innebygde stereo høyttalere, 3,5 mm utgang, støtte for kompatible microSD-kort og mini-USB.

Enheten har High Speed Downlink Packet Access (HSDPA) nettverk, og støtte for nettverkene WLAN, EDGE og WCDMA.

Ingen av funksjonene er unike, men foreløpig har Nokia best lykkes i å samle alt i en enhet.

Årets spill:

GUITAR HERO III

Sosiale spill har vært en suksess i Norge, og vi er blant de ivrigste til å synge, danse eller kjøre spørreleker foran TV-skjermen. Vinneren i kategorien Årets spill kommer på plattformene PS2, PS3, Xbox360 og Nintendo Wii.

I Guitar Hero III: Legends of Rock kan du spille på trådløs gitar, enten alene, sammen med venner og familie, eller på nett med en utvidet mulighet til onlinespilling. I tillegg kan du konkurrere mot gitarheltene Slash og Tom Morello.

Smarte poder vil kjøpe spillet til far, og mødre som kjøper det til guttene i familien kan ende opp med å bli den iverigste gitaristen av alle i hjemmet.

Guitar Hero III selges i sett med gitarer, eller som enkeltspill for dem som allerede har gitarkontrollen.

Årets tilbehør:

MONSTER DIGITALKABLER

Når vi går inn i den digitale verden, blir valg av riktig type kabler enda viktigere enn før. Kvaliteten til lyd- og bildesignaler fra programkilde til skjerm og høyttaler kan lett bli svekket av valg av feil kabler eller av kabler med dårlig kvalitet. Derfor en det mer enn noen gang viktig å velge riktig. Og for bransjens utøvere ligger det en fin utfordring i å informere sluttbrukerne om riktig valg av kabler.

Årets TV:

PIONEER KURO

Det japanske ordet kuro betyr sort, og med det som merkenavn på serien fokuserer Pioneer på den kanskje viktigste fordelen plasmaskjermene har i forhold til LCD: korrekt gjengivelse av helt sorte partier i TV-bildet.

Apparatene i Kuro-serien har fått toppkarakterer i utallige tester, og de blir anbefalt som førstevalg til tross for at prisnivået er høyt. Serien markedsføres i dag med i alt åtte modeller m ed og uten innebygde høyttalere. 42-tommermodellene er HD ready. Dette gjelder også to av 50-tommerne, mens to andre og to 60-tommere har full HD. Produktene har en rekke avanserte tekniske finesser som gjør at de prismessig ligger høyt.

Årets underholdningsmaskin:

SONY PS3

Det er solgt over en million flate TVer i Norge, og nesten alle kan tilby et høyoppløst bilde. Svært få utnytter dette potensialet, og ser fortsatt TV, film og spill i standard oppløsning.

PS3 er kåret til årets underholdningsmaskin fordi publikum for 4.000 kroner får anledning til å se spill og film i høy oppløsning. PS3 er også et mediesenter for musikk, bilder og video, og kan brukes til å surfe på internettnett.

I markedet finnes fortsatt 60 GB-versjonen som kom tidligere i år, men Sony har lansert en enklere 40 GB-utgave for å få ned prisen. Riktignok mangler denne leser for minnekort, den har færre USB-innganger og tar ikke PS2-spill (PS1-spill takler den), men den har fortsatt trådløse håndkontroller, WiFi- og HDMI-tilkopling.

Etter prisnedgangen melder importøren Nordisk Film om en kraftig økning i etterspørselen, så forbrukere som vil sikre seg en PS3 til jul anbefales å være tidlig ute.

Fagbladet Elektronikkbransjen nr.9/2007

Årets julegave: Philips demringslampe
Årets bærbare: Apple Ipod Touch
Årets fotoprodukt: Kodak bilderammer
Årets hvitevare: Electrolux ERB32400W A++
Årets klassiker: Koss Porta Pro
Årets mobiltelefon: Nokia N95
Årets spill: Guitar Hero III
Årets tilbehør: Monster digitalkabler
Årets TV: Pioneer Kuro
Årets underholdningsmaskin: Sony PS3
Til toppen