DEN STORE SPILLFESTEN

–Det er tydelig at bransjen går bedre, og er mer optimistisk. De siste par årene har messa vokst, alt er større og flottere.

Det sier Thomas Arnroth, svensk TV-journalist.

Los Angeles koker over. Termostaten viser 90 grader Farenheit. Basketlaget Lakers vinner NBA-tittelen og som nærmeste nabo til deres hjemmearena Staples Center ligger Los Angeles Convention Center. Der pågår årets E3-messe samtidig som finalematchene spilles.

Over 45.000 messegjengere er på plass for å teste årets spillnyheter. Spillprodusentene forsøker å utkonkurrere hverandre med overdådige utstillinger, fester og pressekonferanser – alt for å fange oppmerksomheten til media, innkjøpere, analytikere og alle de andre besøkende.

– Jeg synes det var en bra messe, i ånden til de gamle messene på begynnelsen av 2000-tallet. For mange folk, for mye bråk og alt for mye å titte på, sier Jon Cato Lorentzen, redaktør for spill.no.

Opp fra asken

E3-messas være eller ikke være ble satt på en hard prøve når den, på grunn av eskalerende kostnader for utstillerne, ble kuttet til beinet i 2007 og 2008. Resultatet ble ikke som håpet, og i fjor gikk arrangøren ESA tilbake til et mer bombastisk format.

Gamescom i Tyskland har stjålet oppmerksomhet fra E3 og et spillmarked i endring har banet vei for andre konferanser, som Casual Connect.

–Det er flere verdige utfordrere når det gjelder spillmesser, men E3 er jo fremdeles størst og man kan regne med at alle de store utstillerne er der, sier Angelica Norgren, CRM Manager hos Gamersgate.com.

–Dessuten er jo ukene i forkant av E3 nesten like viktige som selve messa, da velger mange av utgiverne å annonsere sine nye spill, for å komme i forkjøpet av informasjonsflommen E3 fører med seg.

Prøve selv

Likevel handler det ikke bare om at spillene presenteres, det handler om å få ta og kjenne på dem.

–For oss som skriver om spill er det en flott mulighet til å få testet veldig mange kommende spilltitler og videreformidle våre inntrykk til leserne. E3 er fortsatt den viktigste spillmessa man må besøke hvert år, forklarer Jon Cato Lorentzen.

De fleste festene er utenfor messehallene, og de store spillselskapene arrangerer egne pressekonferanser.

– Det ga utrolig mye mer å gå på pressevisning først og så treffe leverandørene, i motsetning til hvordan mine kollegaer har gjort det tidligere, da de fløy ned og landet i LA på mandagen, mener Christian Ekstrand, produktsjef i den svenske butikkjeden OnOff.

–Det er tydelig at kveldsaktivitetene er en stor del av E3, og en viktig møteplass. Det ga veldig mye inspirasjon, sier Fital Al-ebeyawi, prosjektkoordinator for den svenske spillmessa Gamex som går av stabelen i november.

Beste fest

Ifølge Gital hold Activison årets beste fest, der blant andre Eminem, Jane’s Addiction og Rihanna sto på scenen.

– Activisions party var den beste messeopplevelsen jeg har vært på. Jeg hadde ingen forventninger, og viste ikke helt hva slags fest det kom til å bli.

Los Angeles Convention Center er arena for spillmessa E3.
Activison holdt etter sigende årets beste fest på E3, der blant andre Eminem (bildet), Jane’s Addiction og Rihanna sto på scenen.
Til toppen