Markedssjef Frederic Viking viser produkter i dennye designserien Pininfarina. Foto: Erik Andersen.

DESIGN OG OPTIMALISERT TEKNIKK FRA GORENJE

En kjøkkenserie med Pininfarina-design og ny teknologi for i første rekke vaskemaskinene var nyhetene fra Gorenje på årets IFA.

Markedssjef Frederic Viking hos Gorenje Group Nordic AS viser stolt fram nye designmodeller på kjøl/frys, komfyrtopp og kjøkkenvifte med design Pininfarina. Dette er en stålkolleksjon med tidløst design.

– Serien skal være en perfekt kombinasjon av teknologisk nyvinning og moderne form. Ved å bruke anodisert metall er det meningen å skape inntrykk av en glassoverflate. Det er også lagt stor vekt på valg av materialer i eksteriøret på produktene, sier Viking.

Optimalisering

Når det gjelder vaskemaskiner, er Gorenjes markedssjef opptatt av optimalisering av alle egenskaper ved maskinen.

– Vaskemaskinens funksjon er å vaske rent. Hvordan det skjer, er avhengig av mange ulike funksjoner ved maskinen. De tekniske egenskapene innvirker på vasken hver for seg og sammen. Gorenje legger vekt på samspille mellom de ulike komponentene i maskinen, slik at de har optimal funksjon i forhold til oppgaven sin, sier han.

Som eksempel nevner Viking avanserte følere for å måle vannmengde og temperatur. En av egenskapene til Gorenjes vaskemaskiner er at de kan koples både til varmt og kaldt vann. Følerne registrerer vannmengde og temperatur ved inntaket og styrer resten av vaskeprosessen ut fra det. På denne måten kan man velge kort vasketid ved å kople til varmt vann eller lengre vasketid ved at maskinen selv varmer opp kaldt vann.Gorenje kaller den optimerte styringen IQ, Intelligent Quality.

Tilpasset vekt

– Tidligere var vaskemaskinene beregnet for maksimal tøymengde og utførte vaskingen på samme måte uansett hvor mye tøy man la inn under maksimalvekt. De nye maskinene føler av nøyaktig vekten på tøyet du legger inn og tilpasser alle funksjoner etter det, sier Viking.

På messen viste Gorenje maskinen Wash Expert. Den har en LCD fargeskjerm med berøringskontroll. Panelet viser ulike tekstiltyper. Ut fra det kan du styre alle programmene for de enkelte tekstilene. Styringen av maskinen skjer helt uten mekaniske brytere og knapper.

– Optimering er også stikkordet for vaskeprosessen i de nye maskinene, og i tillegg har de dynamikk for individuell tilpasning til tekstiler og utføring til de enkelte prosessene, sier Viking.

Til det siste betyr eksempelvis dynamikken at du kan tilpasse vasking av bomull på økonomi, normal, tidsforbruk eller hensyn til allergi.

Ultrabyte var ett av slagordene Gorenje brukte på årets messe. I det la den slovenske fabrikanten at maskinene kan vaske hvitt tøy rent på 30 grader. Det ble også lagt vekt på å vaske sort tøy uten at det mister fargen. I følge Viking kommer Wash Expert-maskinene på markedet fra neste år. Nye tørketromler med varmepumpeteknologi kommer i oktober i år.

Avrunding

Når det gjelder stekeovner, presenterte Gorenje en serie som heter Home Chef. Det nye ved den er at det indre av stekeovnen har fått avrundende hjørner og buet topp. Dette er gjort for å tilpasse den til gammeldagse pizzaovner. Viking forklarer det slik at med den avrundende formen hindrer man turbulens av varmluft i hjørnene. Varmen blir jevnere fordelt i ovnen. Det betyr også at den har større kapasitet for både baking og steking, mener han. Også stekeovnen har fått LCD fargeskjerm med berøringspanel og er helt uten knapper og brytere.

IQcook

Gorenje presenterte også et system de kaller IQcook. Til induksjonstoppen blir det levert en føler med magnet. Føleren plasseres på lokket til en kjele eller panne og kommuniserer med den elektroniske styringen av platetoppen og gir beskjed om tilstanden til væske eller mat som tilberedes i kjelen eller pannen. I følge Viking skal det gi meget god kontroll og styring av mattilberedningen. Metoden skal gi 100 prosent kontroll over koke- og stekeprosess og også full kontroll mot overkoking. Metoden gjør det også mulig å spare opp til 40 prosent energi.

Maskinene i Wash Expert-serien fra Gorenje har LCD fargeskjerm med tekstilsymboler. Herfra velger du vaskeprogram.
Gorenje viste tilbehør i form av lister i ulike farger som festes til kjøl/frys eller vask/tørk med magnet.
Kjøleskap i retrodesign fra Gorenje.
Her vises virkningen av IQcook-systemet. Føleren på grytelokket sender signaler til en mottaker i platetoppen og styrer steke- og kokeprosessen.
Stekeovnen Home Chef fra Gorenje er i markedet. Pris: 12.000,-
Til toppen