Sigurd Amundsen foran Sporten elektriske på Drengsrud i Asker. Butikken har navnet sitt fra den gang huset rommet en sportskafe.

DRIVER PÅ GAMLEMÅTEN 20 minutter fra Karl Johan

På 200 kvadratmeter i Asker konkurrerer frittstående Sporten elektriske med de mange store elektromarkedene i distriktet.

– Mange av kundene våre ønsker nok en litt annen service enn den de får på stormarkedene, sier innehaver Sigurd Amundsen.

Sporten elektriske i Asker ligger 24 kilometer – eller 20 minutters kjøring uten kø – fra Karl Johans gate i Oslo. Men man kunne like gjerne vært 240 kilometer fra hovedstadens hovedgate, når man kommer til det rødmalte huset på Drengsrud. Butikken har fått navnet etter sportskafeen som holdt til i samme hus for en mannsalder siden. Butikken er på 200 kvadratmeter, og plassen er maksimalt utnyttet.

– Når det kommer et nytt produkt er det ikke enkelt å få plassert det – så vi må tenke oss godt om og finne smarte løsninger, sier Amundsen.

Sporten Elektriske gikk ut av Expert-kjeden i sommer. Amundsen forteller at tilværelsen som frittstående handler så langt ser god ut.

– Det er jo foreløpig nytt, men vi drar som systemkunde hos Expert nytte av avtalene de har med leverandørene, sier Amundsen.

Han tror ikke kundene har merket noe til endringen, og innrømmer at de fortsatt spiller på at de er en lettversjon av Expert.

– Vi har de samme varene, men er ikke lenger en del av markedsføringen til kjeden, sier Amundsen.

– Det finnes andre kjeder også?

– Ja visst, men vi har ikke tenkt så mye på det foreløpig. Vi har gode avtaler med Expert, og er godt fornøyd med disse. Vi tar det meste av hvitevarer fra kjedelagret i Skien, sier Amundsen.

”Sporten”

Han forteller at de har alle typer kunder, med hovedvekt på de godt voksne.

– Kunder i alle aldre kommer innom. Folk i nærmiljøet drar gjerne på ”Sporten” for å handle.

– Dere ligger ikke langt unna alle de store kjedene, hvordan merker dere konkurransen?

– Det er klart vi merker dem, men vi driver på en ganske annen måte. Jeg føler at mange av kundene våre ønsker en litt annen service enn den de får på stormarkedene.

– Hva kan dere tilby som er annerledes?

– På hvitevarer, som vi er størst på, leverer vi og tar med eventuelle returprodukter. Vi setter produktet på plass, og lemper det ikke bare innenfor døra. Vi har vært her i mange år, og er en stabil stab. Det gjør kundene trygge på oss, og de setter nok pris på at de kan komme tilbake og snakke med den samme selgeren de kjøpte varen av.

– Men kundene blir kanskje fristet av kampanjetilbud hos andre?

– Folk er bevisste og sjekker priser. Men vi har de samme prisene som Expert, og har sjelden problemer med å konkurrere på pris, sier Amundsen.

Det er sju fast ansatte i firmaet, men når de samles til julebord er det 16 som blir med – inkludert varekjørere, ekstrahjelper og regnskapspersonell. Selskapet har en omsetning på rundt 28 millioner kroner i året.

27 års drift

– Hvordan håndterer dere reklamasjoner og service?

– Vi har ikke noe eget verksted, men markedsfører at vi tar hånd om produktet hvis noe blir feil. Vi ligger i et område der alle hovedleverandørene har verksteder, og formidler serviceoppdragene for kundene.

– Blir folk overrasket over å finne denne typen butikk såpass nært Oslo?

– Vi får stadig nye kunder, og mange blir kanskje forundret når de kommer inn døra og ser hvor mye vi har i sortimentet. Det ser jo ikke så stort ut fra utsiden, smiler Amundsen.

Forretningen er 27 år gammel. Den startet under navnet Halvorsen elektriske, den gangen drev de også med installasjon. Etter et par år overtok Borghild Amundsen (moren til Sigurd) butikken sammen med Arne Fjeld. Etter seks år kjøpte hun ut Fjeld, og hun drev den frem til 2001 da Sigurd overtok.

– I gamle dager lå det en sportskafé her, den gangen dette virkelig var på landet og folk dro på tur hit. Det var far min som forslo at vi burde kalle butikken Sporten. I starten ringte enkelte og lurte på om vi solgte ski og sportsutstyr, men nå er vi såpass innarbeidet at vi ikke hører mer om det, sier Amundsen.

– Er det mange som kommer innom for å slå av en prat, og ikke nødvendigvis handle?

– Det var kanskje slik tidligere, men i noen år har folk kommet hit for å handle. Dette har endret seg litt etter at Expert-butikken i Asker sentrum la ned i sommer, nå er det flere som kommer hit bare for å titte. Men hvis noen kommer bare for å prate, skjønner de fort at det har vi ikke tid til – for det er ganske hektisk her.

Eli Røed (f. v.) fra Sporten elektriske ekspederer Torunn Andersen og Sissel Lunde fra Lierskogen. – Vi har alltid handlet her. Her har de alt, fra det moderne til det gamle, sier de to.
Distrikssjef Øyvind Olsen (t. v.) fra Braun sammen med Kjell Amundsen fra Sporten elektriske. Kjell er dobbeltfetteren til Sigurd.
Grete Lill Randen i Sporten elektriske har nettopp solgt en Miele-støvsuger til en glad kunde. I trappen opp til hvitevareavdelingen er støvsugerne utstilt.
Lys har fått mange av de 200 kvadratmeterne butikkflate hos Sporten elektriske, forteller Sigurd Amundsen.
Lyd og bilde er plassert i et hjørne sammen med småelektriske produkter.
Julepynten hører naturlig hjemme på Sporten elektriske.
Plassen er utnyttet maksimalt i hvitevareavdelingen, som ligger i andre etasje. – Det er litt jobb å bære opp alle produktene, heldigvis blir de stående en stund før utstillingen byttes ut, sier Sigurd Amundsen.
Sporten elektriske byr på hjemmekoselig stemning, med mikroovner stablet på rekke og rad.
Til toppen