ET VIKTIG LEDD i utviklingen

Sony slapp den første OLED-TVen på det amerikanske markedet i forbindelse med CES.

Riktignok er OLED-skjermen (Organic Light Emitting Diode) bare elleve tommer, men tre millimeter tynne XEL-1 gir en forsmak på hva som er i vente.

– Lanseringen av OLED er en av de viktigste begivenhetene i TV-bransjen. OLED vil fullstendig endre formfaktoren på et TV-apparat, og setter en ny standard for bildekvalitet, sier senior visepresident Randy Waynick i Sony Electronics.

Utviklingen av OLED-teknologien har pågått i mer enn ti år, og prisen på den elleve tommer store skjermen er 2.500 USD. Sony viste også en prototyp på en 27 tommer stor OLED-TV, men her ble de slått av Samsungs 31-tommer med samme teknologi.

Sony viste også sin nye trådløse overføringssystem av HDMI. Systemet har en rekkevidde på 12 meter, er beregnet på bruk i samme rom, og vil koste rundt 400 USD når det kommer i handelen i USA til sommeren.

Sony har tradisjon for å utvikle små og morsomme leketøy, og den dansende MP3-spilleren Rolly skal ta over arven etter robothunden Aibo.

– Rolly danser i takt med musikken, og eieren kan lære den nye bevegelser ved å kople den til datamaskinen, forteller produktsjef Per-Martin Öhman i Sony Sverige.

Rolly har et internminne på 2 GB, samt blåtannteknologi som gjør at den kan spille musikk fra mobiltelefon eller MP3-spillere med det samme.

Mylo er navnet på Sonys håndholdte kommunikasjonsmaskin. Gjennom trådløse nettverk kan holde kontakten med venner i sosiale nettverk, enheten spiller musikk og video, Skype-funksjonalitet og et 1,3 megapikslers kamera. I USA koster Mylo 300 USD, da får man blant annet fri tilgang til internett via trådløse nettverk hos McDonalds ut 2010.

Sony brukte CES til å vise et ras av produkter, og presenterte 17 nye Bravia LCD-TVer i størrelsene 19 til 52 tommer.

– Alle har full HD, og det er digitale mottakere i flere av modellene, sier Öhman.

Når det gjelder videokamera, presenterte den japanske produsenten varianter med lagring på harddisk, DVD, eller minnekort, i ulike varianter. Modellene med ansiktsgjenkjenning kan finne opp til åtte fjes i søkeren, og stille bildet etter disse.

Panelet på OLED-TVen til Sony er tre millimeter tynt, og elektronikken sitter i foten. Pris for ellevetommeren er 2.500,-. For ordens skyld; vi snakker dollar.
Sonys OLED-skjerm på 27 tommer kommer ikke i handelen på en god stund.
Sony Transfer Jet overfører for eksempel bilder eller video med Sonys nye Near Wireless Technology, som har en hastighet på 560 Mbit/s – raskere enn USB 2.0. Passord trengs ikke, siden rekkevidden er 3 centimeter.
Rolly har 2 GB internminne, og danser i takt med musikken. Høyttalerne sitter i lokkene på hver side.
Kommunikasjonsmaskinen Mylo er utviklet for unge brukere som vil ha tilgang til sosiale nettverk.
Produktsjef Per Martin Öhman foran noen av de nye TV-modellene Sony viste på CES.
Det hardiskbaserte videokameraet HDR-SR12 har AVCHD-teknologi med 1920x1080 oppløsning, og er ett av de 16 videokameraene Sony lanserte på CES.
A200 er Sonyes tredje speilrefleks.
Sonys nye Blu-ray-spiller BDP-S300.
Til toppen