Arne Rugsveen kan reparere en vaskemaskin i blinde, men gjør det ikke.

Evig kamp mot småmynter  

I 20 år kjempet Arne Rugsveen en daglig kamp mot tiøringer og små spiker. Nå er det 50-øringer det gjelder. Og BH-spiler.

- BH-spiler er et økende problem. Enkelte ganger finner jeg fire og fem stykker i slengen, sier Rugsveen, i Ottadalen mest kjent som Reparatøren.

Hver uke kjører Rugsveen fast rute med sin blå lastebil i Ottadalen i Gudbrandsdalen. Han leverer alt fra støvsugerposer for noen tiere til flatskjermer til 20.000 kroner fra hovedbølet i Vågå. Innimellom er han innom folk for å reparere vaskemaskiner som ikke vil tømme seg. Det er da han finner BH-spilene.

- Når jeg er på kurs, forteller kolleger fra Oslo at BH-spiler er det de tjener mest på. Der kan det koste en tusenlapp og vel så det for å tilkalle en servicemann for å få reparert ei vaskemaskin som er tett på grunn av en BH-spile. Det tar fem minutter, men det koster flesk. Jeg gjør det langt billigere, selvfølgelig.

Rugsveen har reparert vaskemaskiner og andre hvitevarer for Einar Engums kundekrets i snart 30 år. Da han begynte, var det tiøringen som stoppet vaskemaskinene.

Bommet på 15 øre

- En kar ringte meg og fortalte at den nye maskina ikke ville tømme. ”Det er nok en tiøring”, sa jeg, men mannen hadde liten tro på myntteorien. Jeg måtte komme.

Dette er så lenge siden at 25-øringer var gangbar mynt i Norge. Rugsveen fant en slik en.

- Jeg bommet med 15 øre, men det var ikke så verst. Se her. Her er et lite utvalg av de myntene jeg har funnet i maskiner som er blitt levert på verkstedet. BH-spilene tar jeg ikke vare på.

Han samler ikke på småspiker, binders og tannpirkere heller. Alle kan stoppe ei vaskemaskin, og nesten alle som setter bo for første gang opplever at maskina streiker. Lykkelig skal den være, den som lærer seg å finne og renske vannpumpa selv.

Reparatøren selv er egentlig møbelsnekker. En lørdag for snart 30 år siden måtte han imidlertid på butikken for å kjøpe seg en skjøteledning, eller hva det nå enn var. Siden har han vært der.

Vegrer seg for Coopen

- Einar Engum spurte om jeg kunne tenke meg å bli reparatør. Jeg tok et års permisjon først, og begynte å skru. Siden har jeg vært her. I dag er det slik at reparatøren nesten vegrer seg for å gå på Coopen for å handle på lørdager. Han kommer aldri hjem i tide.

- Du vet, jeg kjenner skrekkelig mye folk, og når folk ser meg, vil de gjerne legge fram diverse problemer med kjøkkenutstyret sitt. Jeg kan jo ikke be dem ringe mandag morgen. Det er ikke slik vi driver. Kona kvier seg for å gå på butikken med meg.

Reparatøren kan diagnostisere og reparere vaskemaskiner nærmest i blinde. Han kan gjøre et prisoverslag og drøfte lønnsomheten ved å reparere over telefon. I løpet av et år har han flere hundre maskiner av diverse slag innom. Som enhver fastlege, kjenner han sine pasienter.

Det er lett å kaste ei vaskemaskin som ikke virker eller en fryser som ikke fryser. Folk har penger å kjøpe for. Jeg skal ikke uttale meg om folk kaster utstyr for fort, for det er jo opp til folk selv.

Sprukken membran

Vaskemaskiner er det vanligvis god butikk å reparere. Har du fått 10 - 15 år ut av en fryser, kan det hende det er like godt å kjøpe ny. Det kommer an på. Telefonen ringer. En viderekommen kunde ringer. BH-spile har han ikke engang sett etter, siden han er en godt voksen ungkar. Dessuten er det ikke tømmingen som er problemet. Det er fyllingen. Rugsveen lytter på pasientens verge per telefon, og synes ikke innløpsventilen høres god ut. Han beskriver vannets veg til såpekopp og det som større er, mens kunden følger instruksene.

- Ah ha! triumferer reparatøren, og slår med veldig skrå sikkerhet fast at det er snakk om en sprukket membran.

Rugsveen beordrer fire skruer løsnet og beordrer alle tall og bokstaver fra typeskiltet notert på papir. Deretter kan mannen med ikke-fungerende vaskemaskin komme med ventilen til akutten.

- Dette skal gå bra, sier Rugsveen, og laster dagens lass på den blå lastebilen.

I dag har han bare ei vaskemaskin som ikke tømmer på lista.

- Det er nok en 50-øring eller en BH-spile. Sjansen er vel stor for at det er en spile, sier Arne Rugsveen, og legger ut i vinterlandet.

Arne Rugsveen er serviceteknikker ved Engum Elkjøp i Vågå.
Det gjelder å ha redskapen i orden og orden i redskapen.
Rugsveen tar vare på myntene han finner, men ikke BH-spilene.
Når folk ser meg, vil de gjerne legge fram diverse problemer med kjøkkenutstyret sitt Arne Rugsveen, omreisende reparatør.
Til toppen