FÅ FRIDAGER I JULA

Ikke siden 1999 har vi hatt så mange arbeidsdager i jula. Dette kan skape konflikter.

– For å unngå unødige konflikter, anbefaler vi arbeidsgivere å ha en åpen dialog med sine ansatte og å være fleksible, sier konsernsjef Anders Øwre-Johnsen i Adecco, i en pressemelding.

Både julaften og nyttårsaften faller på en fredag, og ingen av dagene er definert som helligdager. I privat sektor får mange fri etter lunsj, selv om man ikke har krav på det. De som velger å ta fri hele julaften eller nyttårsaften, bruker en hel feriedag.

– Men mange arbeidsgivere godtar at det kun trekkes en halv feriedag.

Mange arbeidstakere forventer å få fri i romjulen, men det er sjefen som fastsetter ferie. Samtidig er det avtalefrihet i arbeidslivet, og arbeidsgivere kan godt velge å gi ansatte mer fri enn det loven krever, sier advokat Henning Heitmann i advokatfirmaet Brækhus Dege.

I bransjer med stor etterspørsel i julen, som i handelsnæringen, er det vanskelig å gi fri.

– Mange arbeidsgivere gir sine ansatte fri i romjulen. Det er god personalpolitikk, mener Heitmann.

De som skal jobbe i julen, kan trøste seg med at de ikke vil oppleve en jul helt uten fridager igjen før i 2021. Da faller julaften igjen på en fredag.

SLIK ER REGLENE

Julaften og nyttårsaften regnes ikke som helligdager etter Lov om helligdager og helligdagsfred.

Julaften og nyttårsaften regnes ikke som helligdager etter Lov om helligdager og helligdagsfred.

Som hovedregel skal butikker stenge kl. 16 på julaften, og dermed blir det fri for mange i bransjen etter dette tidspunktet. Bestemmelsen gjelder ikke all salgsvirksomhet.

Også støyende aktiviteter må stanses julaften kl. 16. Nyttårsaften har ingen slike helligdagsbegrensninger.

De som har fri på fredager har det også i år. Man mister ikke fridagene, siden både julaften og nyttårsaften er vanlige arbeidsdager.

Statsansatte skal ha fri etter kl. 12 julaften og nyttårsaften. Dersom det likevel må jobbes, skal det ytes ekstra kompensasjon.

Kommuneansatte med vanlig arbeidstid har fri etter kl 12 julaften og nyttårsaften. Arbeidsdagene i romjulen er noe kortere enn vanlig.

Til toppen