Administrerende direktør Nadir Nalbant (t. v.) i mobiloperatøren Hello og konserndirektør Jan Ivar Borgersen i IT-selskapet Allianse samarbeider om løsninger som skal hindre at sensitiv informasjon på smartmobiler havner på avveie. (Foto: Øystein Knoph, Newswire)

Farligere å miste smarte mobiler

Hvert år stjeles eller mistes mer enn 20.000 mobiltelefoner. De nye smartmobilene inneholder mye informasjon som ikke bør havne på feil hender.

Tidligere lagret de fleste av oss bare korte tekstmeldinger og telefonnumre i mobilen. De nye smartmobilene har mange flere muligheter, ettersom de kan synkroniseres med PCen hjemme eller på jobben.

– Mange lagrer nå svært mye sensitiv informasjon på mobilen, som epost og worddokumenter. Særlig for bedrifter kan det være en katastrofe hvis firmahemmeligheter kommer på avveie, sier Jan Ivar Borgersen i IT-selskapet Allianse.

Han får støtte av mobilgründer Nadir Nalbant i den nye mobiloperatøren Hello.

– Mobiltyveri kan bli en ny måte å drive industrispionasje på, sier han.

Mobilsamarbeid

Allianse og Hello samarbeider nå om å utvikle tjenester som skal begrense skaden om du mister smartmobilen din.

– Hvis mobilen forsvinner, kan vi gå inn og slette alle personlige opplysninger på den over nettet. Alt fra private SMSer til lysbildepresentasjoner og kontraktsforslag blir fjernet, sier Borgersen.

Men selv om informasjonen er borte fra mobilen, er den fortsatt tilgjengelig for eieren.

– Vi kan tilby lagringsplass for sikkerhetskopiering av all informasjon på smartmobilen. Hvis uhellet er ute, er det fort gjort å sette deg opp med en ny mobil som har all den informasjonen som den forrige hadde, sier Nalbant.

Bærbart kontor

Borgersen mener tiden da mobiltelefonen kun brukes til å ringe og sende tekstmeldinger med snart er forbi.

– Grensene mellom PCer og mobiltelefoner med Windows operativsystem er i ferd med å viskes ut. Smartmobiler samler alt i én terminal. Den gjør alt det en bærbar pc kan gjøre. Så hvis du for eksempel er ute og skal holde et foredrag, kobler du ganske enkelt til mobilen din.

Smartmobilen kan også synkroniseres mot serveren på jobben.

– Det gjør det enkelt å holde kontroll over arbeidsdagen din. Mens du er ute kan du sjekke kalenderen din og legge inn møter og avtaler, sier Borgersen.

Til toppen