Kjøkkenet har gått fra å være et isolert og avskjermet rom i huset, tradisjonelt forbeholdt kvinner, til å bli hjemmets nye nav og underholdningsarena, konkluderer Elextrolux.

FEST PÅ KJØKKENET

Fire av ti involverer gjerne middagsgjestene i matlagingen, viser en landsomfattende undersøkelse gjennomført for Electrolux.

– Det er flere årsaker til denne trenden. Mange har pusset opp kjøkkenet og er stolte av å vise det frem. Ny teknologi skal gjerne demonstreres for gjestene og tidligere vegger mellom kjøkken og øvrige rom i huset er kanskje fjernet. Dermed blir kjøkkenet et like naturlig samlingssted som for eksempel stuen, sier markedssjef Lene Holtan i Electrolux.

Undersøkelsen viser at nesten halvparten av nordmenn under 40 år overlater deler av ansvaret for matlagingen til sine gjester. Trenden erlike vanlig i urbane strøk som i distrikts-Norge.

Seks av ti oppgir at de har middagsgjester månedlig, mens en av ti inviterer gjester til middag hver uke. Nesten 60 prosent sier teknologiske hjelpemidler har gjort det lettere å lykkes med matlagingen.

– På enkelte ovner kan man for eksempel forhåndsprogrammere hvordan biffen skal stekes. Varmekontrollerende sensorer sørger for at biffen stekes etter gitte kriterier. Ovnene har gjerne et eget varslingssystem som sier fra når maten er ferdig. På denne måten har matlagingen på moderne kjøkken blitt både enklere, mindre tidkrevende og mer inkluderende enn tidligere, sier Holtan.

Markedssjef Lene Holtan i Electrolux.
Til toppen