LG har åpnet en ny produksjonslinje ved hvitevarefabrikken i Wroclaw, med en kapasitet på én million vaskemaskiner årlig. Foto: LG

FLYTTER STADIG MER PRODUKSJON TIL EUROPA

– Det er viktig for oss at vi nå begynner å produsere vaskemaskiner i Polen. Vi har som mål at vi i 2015 er nummer én i kategorien i Europa.

Det sier Moon Bum Shin, en av toppsjefene i LG Electronics Home Appliance Company. I slutten av oktober inviterte det koreanske selskapet kunder og presse til et arrangement i forbindelse med åpningen av nye produksjonslinjer ved fabrikken i Wroclaw. Fabrikken har produsert kjøle- og fryseskap siden åpningen i 2006, den årlige kapasiteten økes nå fra 300.000 til én million skap. Samtidig starter LG produksjon av vaskemaskiner ved fabrikken, kapasiteten her er én million enheter årlig.

– Vi har to fabrikker i Polen, og disse er en viktig del av satsingen vår på det europeiske markedet. Vi skal bli nummer én innen vask og kjøl, gjennom å levere varige kvalitetsprodukter som kundene er villige til å betale mer for, sier Shin.

LG har investert 60 millioner USD i hvitevarefabrikken, som har et areal på 44.000 kvadratmeter. Fabrikken har 800 ansatte. LGs TV-fabrikk, som ligger et steinkast unna, sysselsetter 1.200 personer. Snittlønnen til fabrikkarbeiderne er 800 euro i måneden.

På spørsmål om hvilke konkurrenter LG ønsker å bli sammenlignet med, svarer Shin slik:

– Miele og Bosch har bygd opp sterke varemerker gjennom mange år.

Han nevner ikke Smeg, men ved fabrikken i Wroclaw produserer man også side-by-side-skap for dem.

Nærmere markedet

– Fabrikken i Polen gjør at vi raskere kan levere produktene til det europeiske markedet, sier Young-ha Lee, president og administrerende direktør i LG Electronics Home Appliance Company, i en pressemelding.

Han sier selskapet planlegger at stadig flere enheter og modeller skal produseres i Wroclaw. På pressemøtet kom det frem at produksjonskostnaden i Polen utgjør 98 prosent av kostnaden ved LGs fabrikker i Kina, mens produksjonen i Korea koster 112 prosent sammenlignet med Kina. Da er råmaterialer og logistikk ikke tatt med. Logistikkostnadene ved produksjon i Polen utgjør 70 prosent sammenlignet med Kina.

– Produksjonen i Polen gjør at vi i Norden får raskere tilgang til produktene. Det vil bare ta fire til fem dager i stedet for fire til fem uker, sier nordisk produktspesialist for hvitevarer i LG Electronics, Sebastian Bengtsson, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Han sier det er viktig for selskapet at de kan holde en høy kvalitet på leveransene til kundene.

– Har det vært for dårlig hittil?

– Absolutt ikke, men vi blir bedre og mer konkurransedyktige. Det er betydelig rimeligere å transportere varene fra Polen enn fra Korea eller Kina, sier Bengtsson.

– Vil det ha noe å si for kvaliteten på produktene at de er produsert i Polen og ikke i Østen?

50 ansatte ved forskning og utvikling

– Produktene til LG har allerede en svært høy kvalitet, men med en ny og toppmoderne fabrikk kan den bli enda bedre, sier Bengtsson.

Maciej Putzer leder for de 50 ansatte ved forsknings- og utviklingsavdelingen ved hvitevarefabrikken i Wroclaw. Han forteller at enkelte deler, som kompressorene til kjøleskapene og motoren til vaskemaskinene, fortsatt produseres i Korea og Kina.

– Vår avdeling står for den årlige videreutviklingen av produktene, og det er en fordel at vi er tettere på det europeiske markedet, sier Putz til fagbladet Elektronikkbransjen.

Moon Bum Shin sier Frankrike, Storbritannia, Italia, Spania og Tyskland er de fem største markedene for LGs hvitevarer i Europa.

– Disse har førsteprioritet, men det betyr ikke at vi ikke fokuserer på resten av Europa. Det er også viktig å bli nummer én her i Polen, hvor fabrikkene våre ligger, sier Shin.

Sebastian Bengtsson forteller at det i første omgang er de nye toppmodellene som produseres i Polen.

– Blant annet gjelder dette de nye kombiskapene med A+++, som trolig kommer i butikkene til våren, sier Bengtsson.

På produksjonslinjene i Wroclaw kommer ulike modeller side om side. Bengtsson forteller at dette er den mest effektive måten å levere et mindre antall enheter til kunder som ikke har kapasitet til å kjøpe hele kontainere med samme modell.

– I stedet for å lagerføre et stort antall modeller her i Wroclaw, går produktene kundene har bestilt rett fra samlebåndet og inn i kontaineren som leveres kunden. Dette har til en viss grad vært mulig tidligere, men fabrikken er utviklet nettopp med tanke på dette. Dette gjør også at vi kan redusere våre egne lokale lagre, sier Bengtsson.

Han er tydelig imponert over det han får se i Wroclaw.

Fra fem uker til fem dager

– Det er spennende å se hvordan produksjonen foregår, og det gir meg en enda større trygghet for at kvaliteten på produktene våre er høy, sier Bengtsson.

Toppsjefen for hvitevaredelen av LG Electronics sier i en pressemelding at det er en viktig fordel for den koreanske produsenten at man sparer tid og penger på transport.

– Fra fabrikken i Polen skal hele Europa være dekket innen fem dager, til mer nærliggende destinasjoner kan vi levere enda raskere, sier Young-ha Lee.

LG forventer ytterligere vekst i salget av vaskemaskiner som følge av den nye produksjonslinjen i Wroclaw. Produksjonen av vaskemaskiner med LGs invertermotor, Direct Drive, er allerede i gang. Dette er ifølge LG den mest populære vaskemaskinen i Europa.

Modellene som produseres i Wroclaw i dag er Mega Refresh og Mega Pro Refresh. Disse maskinene har en kapasitet på sju kilo, og LGs direktedrevne løsning som gjør at man slipper tradisjonelle remdrift. Ved at motoren er koplet direkte til trommelen mener LG man unngår friksjon, samtidig som man oppnå mer energieffektive og holdbare produkter med mindre støy og vibrasjon.LG vil senere flytte produksjonen av sine tolvkilos maskiner til Wroclaw.

LG har investert 60 millioner USD i hvitevarefabrikken i Wroclaw i Polen. Fabrikken har et areal på 44.000 kvadratmeter. Foto: LG
Nordisk produktspesialist for hvitevarer i LG Electronics, Sebastian Bengtsson, med det nye energiklasse A+++-kombiskapet som er produsert i Polen. Foto: Stian Sønsteng
Maciej Putz(t. h.) leder de 50 ansatte ved forsknings- og utviklingsavdelingen ved fabrikken i Wroclaw.HenrykWozniak er produksjonssjef.
– Våre to fabrikker i Polen er en viktig del av satsingen vår på det europeiske markedet, sier Moon Bum Shin i LG Electronics Home Appliance Company.
LG Electronics Home Appliance Company hadde invitert europeisk presse til Wroclaw i forbindelse med åpningen av vaskemaskin-produksjonen.
Kombiskap med energiklasse A+++ og 385 liters kapasitet. Total nofrost, dobbel led-belysning og smart oppbevaring av grønnsaker.
Side-by-side-skapet GS9166 har en kapasitet på 614liter og energiklasse med Total nofrost. Oppbevaring av grønnsaker og luke i døren som tilgang til hverdagsmaten. Pris: 24.000,-
LGs nye kombimaskiner med damp og energimerke A+++ har en kapasitet på 12kilovask og 8 kilo tørk. Kommer i hvitt og stål. Pris: 15.000,-
Side-by-side-skap med dør-i-døren for lett tilgang til hverdagsmaten.
På produksjonslinjene står ulike modeller side om side, slik at de kan pakkes direkte i kontainere som sendes direkte til kunden. Foto: LG
Hvitevarefabrikken til LG har 800 ansatte. Ved TV-fabrikken like ved arbeider 1.200 personer. Foto: LG
Til toppen