Dag Inge Larsen og Solfrid Dyrrdal Liland i Epson med den nye hjemmekinoprojektoren EMP-TW1000. Foto: Stian Sønsteng.

Full satsing fra Epson på full HD

– Det blir spennende å se hvor stort markedet for 1080p-projektorer blir i forhold til 720p.

Det sier salgssjef Dag Inge Larsen i Epson Norge. Den japanske produsenten lanserer EMP-TW1000, Epsons første projektor med det nye Epson Full HD 1080p-panelet.

– En ny type linse og Epsons egen teknologi skal gi livaktige farger og ekte sort. Vi har veldig høye forventninger, og det er først og fremst hjemmekinoentusiastene som vil kjøpe projektoren. Nå starter arbeidet med å overbevise folk om at en projektor også kan gi liv til stua hos folk flest – ikke bare hos dem som har egen kinosal hjemme, sier Larsen.

Han mener projektorene har gode sjanser i kampen mot dagslyset her i Norge, og understreker at det ikke er mye som skal til for at en vanlig stue også kan brukes som kinosal.

– Det er mye snakk om høyoppløst TV, men det er først når man ser HD-signalet på en projektor man virkelig får utbytte av det detaljrike bildet. Det spørs hvor mye full HD har å si på en 40-tommer LCD- eller plasma-TV når du sitter fire meter unna, sier Larsen.

Høyere segment

TW1000 vil ligge et segment over TW600 (nå erstattet av TW700), som i følge Larsen gjorde suksess i hjemmekinomarkedet for et års tid siden. I det siste har markedet roet seg, og Larsen tror det er mange som nå venter på de nye projektorene med full HD.

– Norge og Skandinavia ligger langt fremme når det gjelder projektorer, og vi er spent på mottakelsen av EMP-TW1000, sier Larsen.

Projektoren har Epsons nye 3LCD-teknologi kalt Dream Six panel, som skal gi 16:9-oppløsning på 1920 x 1080 piksler. Det siste 3LCD panelet er basert på Epsons Crystal Clear Fine teknologi (C2 Fine). Projektoren har HDMI (1,3) og ny linse med 2,1x zoom.

– Visningskvaliteten er ytterligere forbedret med høy kontrast på 12.000:1 og lysstyrke på 1.200 ANSI lumens. Projektorens runde kurver og sorte utførelse vil passe inn hos de fleste, mener Larsen.

Han er svært godt fornøyd med at Epson nå tilbyr 3 års garanti på lampen.

Uorganisk tilpasningslag

– C2 Fine-teknologien leverer skarpe, klare bilder og ekte sort. Teknologien har et uorganisk tilpasningslag der de flytende krystallene er lagt vertikalt i stedet for horisontalt. Denne forandringen betyr at lyslekkasjen er eliminert. Resultatet er rolige og helt kullsorte bilder. En annen funksjon, kalt Epson Auto Iris Optical System, forbedrer ytterligere det projiserte bildet ved å kontrollere intensiteten i lyset fra lampen. Dette skaper dypere sort og forbedret gradering av grått i mørke scener, og forbedret skarphet og klarhet i lysere scener, sier Dag Inge Larsen.

Han tror at de som først kjøper TW1000 kanskje investerer i sin andre eller tredje projektor.

– Hva gjør dere for å ta markedet?

– Vi satser på at vi har et godt produkt som får gode tester. Dette er en bevisst kundegruppe som følger litt med, så testene har mye og si, sier Larsen.

Et par av konkurrentene til TW1000, slik som Mitsubishi og Panasonic, kjøper Epsons teknologi. En annen konkurrent er Sony, som bruker sin egen teknologi.

Dedikert hjemmekino

Larsen er godt fornøyd med demonstrasjonen han fikk av TW1000 under Europa-lanseringen i London. Han ser imidlertid frem til å se den i bruk i en dedikert hjemmekino.

– Hvordan vil dere presentere projektoren for det norske markedet?

– Det er ikke avgjort hvilke markedsaktiviteter vi skal gjennomføre, men vi vil absolutt vise den frem. Dessverre er det få som demonstrerer projektorer i butikk, og returmulighetene i den norske kjøpsloven gjør at mange velger å kjøpe projektorer på nett. Kravene til omsetning per kvadratmeter er store i lyd- og bildebutikkene, og det er plass til utrolig mange MP3-spillere på samme areal som en hjemmekino, sier Larsen.

– Hvilke muligheter finnes for en driftig selger med god plass i butikken?

– Mulighetene er store. Det er nesten bare to hifi-kjeder som demonstrerer hjemmekino, men de må konkurrere mot nettbutikkene. De frittstående spesialistene har stort sett gått mot hifi i to kanaler, fordi hjemmekinomarkedet er for presset. På bildesiden har flatskjerm hatt en revolusjonerende oppmerksomhet og tatt stor plass. I første omgang klarer vi ikke å konkurrere mot dette. Det som skjer, er gjerne at folk har besøkt noen som har en hjemmekinoprojektor, og skjønt hvilken opplevelse det gir, sier Larsen.

For bruk i rom med ulik belysning, har TW1000 ulike visningsmodi. Dynamisk modus skal for eksempel være best for lysere rom, og ”Theatre Black” for mørkere rom.

I vanlig stue

– Linsen kan justeres 96 prosent vertikalt og 47 prosent horisontalt. Dette gjør det mulig å plassere projektoren der det passer best i rommet, uten at det går ut over bildekvaliteten. Projektoren kan derfor brukes i en vanlig stue, og hvis man tar hensyn til noen begrensninger er mulighetene enorme til å gi en helt annen filmopplevelse enn på en vanlig flat-TV, sier Larsen.

Epson mener fabrikkinnstillingene på TW1000 gir et godt bilde, men det er mulig å foreta en rekke individuelle innstillinger for å tilpasse projektoren til innhold eller omgivelser. Seksakset fargejustering av fargetone og fargemetning, samt gammatilpasning, skal øke fargeskarpheten på samme måte som gammakurver brukes på en datamaskin.

– Filmentusiasten vil sette pris på at Epson nå gjør det mulig å se filmen slik filmprodusenten lagde den. Behovet for å kunne vise høyoppløste bilder øker. Stadig flere kringkastere sender i HD, og utbredelsen av HD DVD- og blu-ray-spillere samt spillkonsoller med HD er økende. Det er ingen bedre måte å se høyoppløste bilder på enn på en storskjerm, og dette er nå mulig takket være Epsons 1080p-panel, sier Sophie Layer–Le Nalbaut som er europeisk produktsjef for hjemmekinoprojektorer.

Norsk salgssjef Dag Inge Larsen forteller at Epson foreløpig har satt markedsprisen til 35.000 kroner.

Epson EMP-TW1000

Full HD med ekte 1920 x 1080p oppløsning.

Epsons C2 Fine uorganisk 3LCD teknologi

12.000:1 kontrast

1.200 ANSI Lumens lysstyrke

2,1 x optisk zoom

HDMI v1.3, video, YUV S-Video, RGB og SCART

Seksakset fargejustering og individuell gammajustering

3 års garanti på Epsons 170W UHE (E-TORL) lampe

Seks visningsmodi: Dynamic, Living Room, Natural, Theatre, Theatre Black 2

Ekte 10-bit fargeprosessering for detaljert farge og jevn gradering

Støynivå: 26db

Pris: 35.000,-

I salg i februar 2007

Epson

Global aktør innen bildeprodukter som skrivere, 3LCD-projektorer, små og mellomstore LCDer. Epson har 90.701 ansatte i 120 selskaper rundt om i verden. Ledet av det Japan-baserte selskapet Seiko Epson Corp. omsatte Epson for 1549,5 milliarder yen (fiskal år) i 2005. Epson Europa B.V i Amsterdam er hovedkontor for Europa, Midtøsten, Russland og Afrika. Epson Europa B.B har 2.600 ansatte og omsatte i 2005 for 2,402 millioner Euro.

TW1000 har 12.000:1 kontrast, 1.200 ANSI Lumens lysstyrke og 2,1 x optisk zoom.
Full HD 1080p-panelet som produseres av Epson i Japan.
TW700 erstatter TW600, som i følge Epson solgte svært godt før jul i fjor. TW1000 ligger segmentet over.
Til toppen