Runar Kristiansen i Sony med Alpha 33 og 55, utenfor Sony-senterbutikken på Karl Johansgate i Oslo. Foto: Stian Sønsteng

Gjennomskinnelig speil gir KAMERA MED GOD AUTOFOKUS

– Vi er de første som leverer speilrefleksmodeller med skikkelig autofokus i videosystemet.

Runar Kristiansen, Sonys ansvarlige for fotokanalen i Norden, var tydelig fornøyd da han presenterte de nye speilrefleksmodellene Alpha 55 og Alpha 33 under et arrangement for pressen i Sony-senteret på Karl Johansgate i Oslo i slutten av august.

– Sony har gjort mye for å møte den massive etterspørselen etter speilreflekskamera med videofunksjonalitet også fra oss. Nå har vi flere modeller med full HD video, og vi er de første som får til en skikkelig autofokus på videosystemet - med mulighet til følgefokus. Husene er så små og kompakte at entusiaster og hardbarkede speilrefleksfolk kanskje vil slakte kameraene bare ved å se på størrelsen. Men vi retter oss med Alpha 55 og 33 mot det volummarkedet; folk flest som ønsker kompakte kamera som er enkle i bruk, sier Kristiansen.

Han mener man ikke skal la seg lure av det han kaller et smekkert og kompakt ytre, og hevder teknologien er avansert og absolutt kan måle seg med større modeller.

– Vi har vist at vi er i stand til å levere avanserte kamera, som Alpha 850 og 900. Men det er ekstremt kostbart å utvikle og produsere nisjeprodukter, så vi er avhengig av å også treffe massene for at vi skal være i stand til å leve av dette. Vi har absolutt ikke tenkt å bikke under for konkurransen i kameramarkedet, sier Kristiansen.

DSLT – ikke DSLR

Alpha 55 og 33 har et gjennomskinnlig speil som skal gjøre det mulig å få full autofokus i videomodus. Sony kaller derfor ikke modellene DSLR (Digital Single Lens Reflex), men DSLT – der T-en står for Translucent.

I stillmodus kan Alpha 55 ta ti bilder per sekund.

– Dette kan bare rene proffkamera konkurrere med. Autofokussystemet er forbedret, fasebasert med 15 punkter og tre kryssensorer. Den elektroniske søkeren har en oppløsning på 1,15 millioner punkter og vise hele bildet. Den gjør det mulig å vise mer informasjon, som for eksempel hjelpelinjer som angir når kameraet er i vater, sier Kristiansen.

Husene er identiske, med små forskjeller. Alpha 55 har en oppløsning på 16,2 MP, Alpha 33 har 14,2. For serieopptak er kapasiteten 10 og 7 bilder per sekund, i serier på henholdsvis 330 og 270 bilder ved bruk av den elektroniske søkeren og 380/340 ved bruk av LCD-skjermen bak på kameraet. Størrelsen på kameraene er 124,4x92x84,7 mm, vekten 441 og 433 gram uten batteri.

Bildesensoren er en Exmor APS HD Cmos, prosessoren Bionz. ISO opp til 25.600. Begge modellene har videoopptak i full HD med 30 bilder i sekundet, i AVCHD eller mpeg4. Kun Alpha 55 har GPS for posisjonsmerking (geotagging) av bildene.

Folk bruker skjermen

Et naturlig spørsmål er om det gjennomskinnlige speilet går på bekostning av lysfølsomhet og skarphet. Kristiansen sier lystapet er anslått en halv blender, men mener Sony har hentet dette igjen med en videreutvikling av Cmos-brikken.

– Speilet står fast. Jeg håper ikke dette går ut over fokusegenskapene. Vil det påvirke skarpheten i selve bildet? Det skal det ikke gjøre. Speilet er produsert av et tynt optisk materiale, og teknologien skal ikke påvirke bilderesultatet. I tillegg er sensorene i de nye modellen optimalt fininnstilt for hver enkelt modell, sier Kristiansen.

Han mener Sony har lykkes med den nye elektroniske søkeren.

– Oppløsningen er god, og søkerne gir et forholdsvis godt bilde sammenlignet med hva vi har sett tidligere. Den er ikke like stor som på Alpha 900, men gir 100 prosent dekning. Dessuten gir den mulighet til å gi mer informasjon. Når det er sagt, tror vi folk flest bruker søkeren stadig sjeldnere. Våre kunder foretrekker nok den tretommers LCD-skjermen bak på kameraet. På Alpha 55 og 33 er skjermen vridbar i alle retninger, og med et TruBlack-panel hentet fra TVene våre. Oppløsningen er den samme som på Alpha 900; helt i toppklassen, sier Kristiansen.

De nye kameraene har flere bildeforbedringsfunksjoner. Blant annet Multi-frame NR, som legger seks bilder oppå hverandre for siden å fjerne støyen.

Håndholdt skumring

– Vi var tidlig ute med HDR (High Dynamic Range), blant annet på Alpha 500. Nå er eksponeringsnivået utvidet fra 3 til 6 EV, dette gjør det mulig å fange både høylys og skygge i samme bilde med et flott resultat, sier Kristiansen.

I modusen Handheld Twilight (håndholdt skumringsbilde) tas seks raske eksponeringer som slås sammen til ett forhåpentligvis skarpt bilde.

– Selvfølgelig har vi puttet i 3D i disse kameraene. Funksjonen fungerer og gir et bra resultat, sier Kristiansen.

Når det gjelder husene, sier Kristiansen Sony har fått en del pepper fordi enkelte modeller har hatt for trangt grep.

– Nå har vi lykkes med å utvikle et godt grep selv om husene er kompakte. Forbrukerne vil ha kompakte løsninger for å gidde å bruke speilrefleks, sier Kristiansen.

Han legger vekt på at kameraene har fått tilbake knappen for dybdeskarphetskontroll. De støtter Eye-Fi-kortene, men kameraene har ikke innebygd trådløst nettverk.

Også tradisjonelt speil

Prisen for Alpha 55 og Alpha 33 er 7.800 og 6.900 kroner, med et 18-55 mm objektiv. De er i butikkene i oktober og september.

Sony lanserte også A560 og A580, som erstatter A500 og A550. Dette er tilsvarende produkter til A55 og A33, uten gjennomskinnlig speil og den nye autofokusen. De tradisjonelle DSLR-kameraene har AVCHD-video og koster 6.900 og 8.300 kroner. A580 kommer i oktober, A560 i 2011.

– Det er ingen tvil om at det er A55 og A33 vi satser på av de fire nye modellene. Når vi samtidig lanserer to nye DSLR-kameraene er det for å møte etterspørselen etter tradisjonelle speilrefleksmodeller, sier Kristiansen.

Av eksisterende modeller vil A290, A390 og A450 leve videre, og det er inntil videre mulig å få tak i A850 og A900.

– Mange venter på en A750. Hva som skjer på fullformatsiden er foreløpig ukjent, sier Kristiansen.

De nye modellene har Sony/Minolta-fatningen slik at man kan bruke objektiver man allerede har. Sony har i sommer sluppet flere nye objektiver, blant annet en 24mm F2.0 med Carl Zeiss-linser til 10.800 kroner, og et Sony-objektiv med 85mm brennvidde og F2,8 lysstyrke til 2.200 kroner.

SLT-A55
Alpha 55 er i butikkene i oktober. Pris: 7.800 kroner med et 18-55 mm objektiv.
SLT-A33
Alpha 33 er i butikkene i september. Pris: 6.900 kroner med et 18-55 mm objektiv.
Alpha 55 og Alpha 33 ble lansert for norsk presse i slutten av oktober.
Sony Alpha 560 erstatter A500 og kommer i butikkene i 2011 til 6.900 kroner. Storebror A580 erstatter A550, og er i butikkene i oktober til 8.300 kroner. Dette er tradisjonelle DSLR-kameraer, uten gjennomskinnlig speil.
I sommer slapp Sony Nex-serien med speilløse systemkamera. Nex-3A med 16mm F2,8 objektiv koster 5.000,-
Til toppen