Grundig klar for bakkenettet

Grundig er først ute med mottaker for det digitale bakkenettet. DTR8720 er klar fra 1. september. I løpet av høsten kommer mange mottakere på markedet.

Det har lenge hersket tvil om mottakerboksene for det digitale bakkenettet skulle bli klare i godkjent form fra RiksTV til åpningen 1. september. Grundig er klar til å levere, mens de to andre leverandørene RiksTV har samarbeidet med i introduksjonsfasen, Sagem og Thomson, er forsinket med sine modeller.

– DTR8720 er den første godkjente mottakeren, og den er i butikkene innen åpningsdatoen for bakkenettet, lover landssjef Pål Haugen hos Grundig Norge AS.

Han forteller at boksen vil koste cirka 1.500 kroner ut fra forretning, som er maksimalprisen myndighetene har satt for basismottakere til bakkenettet. Med ett års abonnementsbinding regner Haugen med at prisen kan komme ned i rundt 400 kroner. Abonnementet med cirka 20 TV-kanaler pluss radiokanaler vil da koste 189 kroner per måned. Det er alle kanalene i RiksTVs programpakke, unntatt filmkanalene fra Canal+.

Tre bokstyper

Som kjent vil RiksTV godkjenne tre hovedtyper bokser for det digitale bakkenettet. Felles for alle er kortleser og at boksene er klar for gjengivelse av HDTV. Basisboksen har digital utgang. Den mellomste bokstypen har interaktiv applikasjon med MHP (digitalt tekst-TV). Den støtter dermed det nye tekst-TV-systemet NRK snart skal i gang med. Grundig vil være klar med en slik mottaker i løpet av kort tid. Modellbetegnelsen er DTR8740, og den vil trolig koste rundt 2.000 kroner uten binding.

– Den tredje bokstypen er modeller som har harddisk. Vi stiller ikke krav om at de skal ha MHP-løsning også, men jeg regner med at de fleste av disse boksene vil ha denne egenskapen, sier teknisk direktør Christian Birkeland i RiksTV AS.

Han antar at prisen på disse boksene vil være 3-4.000 kroner uten binding. Slike bokser vil være klare i markedet mot slutten av året, og Haugen opplyser at Grundigs første modell vil være klar over nyttår.

Åpent marked

Birkeland forteller at etter den første introduksjonsfasen vil markedet for bokser bli mer og mer åpent. Det betyr at det vil komme stadig flere aktører i markedet med bokser godkjent av RiksTV. Hos noen av leverandørene vil det da være snakk om OEM-produserte bokser fra Sagem eller Thomson.

Birkeland legger vekt på at folk velger riktig antenne for de nye mottakerne.

– Riktig nok kan de aller fleste bruke sin nåværende UHF-antenne mot bakkesenderne, men der det er dårlig dekning eller hvite felter på dekningskartet, vil jeg anbefale folk å prøve med aktive antenner spesialbygget for digitalmottak. Det vil i mange tilfeller kunne gi godt nok resultat. Mottakerboksene har innebygd elektronisk måling av signalstyrken fra antennen, så folk selv kan sti lle inn antennen i riktig retning og se om signalet er godt nok, sier han.

Teknisk direktør Christian Birkeland til venstre og landssjef Pål Haugen er klar for det nye bakkenettet med Grundigs mottaker DTR8720.
I spesifikasjonene for de digitale mottakerne inngår muligheter for elektronisk måling av signalstyrke. Det vil hjelpe brukerne både med valg av antenne og riktig innstilling. Antennen til høyre er en liten aktiv modell.
Til toppen