– Med sine 340 gram og full APS-C-bildebrikke er NX100 et suverent alternativ både for amatører og mer avanserte fotograer, sier Gunnar Wahlbeck i Samsung. Foto: Stian Sønsteng

HAR TRO PÅ SYSTEMKAMERA UTEN SPEIL

Samsungs andre systemkamera uten speil er mer kompakt enn forgjengeren. Produsenten satser videre på trådløst nettverk og innebygd USB.

– Jeg tror det allerede i 2013 kommer til å selges flere systemkamera uten speil enn med. Kundene etterspør ikke store kamera. De ønsker et kamera som tar gode bilder, og hvis det samtidig er lite vil de velge det fremfor et stort, sier produktsjef Gunnar Wahlbeck i Samsung Electronic Nordic AB.

Han mener Samsung har godt gehør hos publikum i konkurranse med de rene kameraprodusentene.

– Vi er fortsatt en utfordrer og får høre at vi er dem som kommer med de morsomste og mest innovative nyhetene. Vi våger tenke nytt og foretar ikke bare justeringer på fjorårets modeller, sier Wahlbeck.

Han karakteriserer NX100 som Samsungs største nyhet på Photokina.

– Med sine 340 gram veier dette betydelig mindre enn tradisjonelle speilreflekskameraer. Takket være at vi benytter en APS-C-sensor er bildekvaliteten den samme som på systemkameraer med speil. Den store sensoren har dessuten større bildepunkter og gir et bedre dynamisk omfang og mindre støy enn på et mikro 4:3-kamera, med bedre kontroll med dybdeskarphet og litt bedre brennvidder. Et 20 mm objektiv på et mikro 4:3-kamera gir brennvidde 40, mens det på NX100 tilsvarer en 30 mm, sier Wahlbeck.

NX100 er i butikkene i oktober til 5.300 kroner. Wahlbeck ser for seg to aktuelle kundegrupper.

Ring med flere funksjoner

– Vi ser at ungdommer bruker systemkamera i mye større grad enn for ti år siden. Med designet og spesifikasjonene til NX100 vil vi treffe svært godt. Dessuten kan vi treffe dem som allerede har et speilreflekskamera, som ønsker samme bildekvalitet uten å bære seg skakke, sier Wahlbeck.

NX100 er oppfølgeren til NX10. Det er mindre i størrelse, men Wahlbeck mener grepet likevel er godt.

– Den store nyheten er objektivet, med det vi kaller i-Function som gjør det mulig å fotografere uten å måtte ta ned kameraet for å foreta innstillinger. Fokusringen brukes til å velge for eksempel blenker, lukkertid, eksponeringskompensasjon, hvitbalanse eller ISO-verdi. En knapp på kameraet avgjør hvilken funksjon fokusringen har, og disse valgene avgjøres av hvilken grunninnstilling kameraet står i. Nybegynneren kan i automodus velge mellom de forhåndsprogrammerte scenene, mens den mer avanserte fotografen kjapt har tilgang til manuelle innstillinger, sier Wahlbeck.

Optikken på NX10 og NX100 kan brukes om hverandre. Samsung har til nå hatt tre objektiver i markedet. Nå kommer det ytterligere to modeller, og neste år fem til.

– Enkelte av de nye objektivene er premiummodeller. K-adapteret gjør det også mulig å både bruke Pentax-optikk, dessuten er det kommet adaptere fra tredjepartsleverandører som gjør det mulig å bruke annen optikk. Pannekake-objektivet med 30 mm brennvidde er per i dag vårt mest lyssterke med blender 2,0, sier Wahlbeck.

– Samsung kommer fra elektronikkbransjen. Har dere fortsatt litt igjen når det gjelder kvaliteten på optikken?

– Nei. Samsung begynner å få god erfaring også på dette området, og vi fortsetter dessuten samarbeidet med Schneider som er en anerkjent optisk produsent, sier Wahlbeck.

– Hvem vil NX100 konkurrere med?

Innebygd USB-kontakt

– Det er mest naturlig å tenke på dem som har speilløse systemkamera; Sony, Olympus og Panasonic – nevnt i tilfeldig rekkefølge. Vårt sterkeste konkurransefortrinn er som nevnt den store størrelsen på bildebrikka, den kompakte størrelsen på kameraet, hastigheten på autofokusen, i-Function samt AMOLED-skjermen som er overlegen LCD-variantene, sier Wahlbeck.

På kompaktsiden vil Wahlbeck fremheve PL90. Dette ble vist på IFA-messa i begynnelsen av september, og er allerede i butikkene til 1.300 kroner. Denne modellen har en innebygd USB-kontakt, som både brukes til å lade batteriene og til å laste bildene over på en datamaskin.

– Her har vi forsøkt å gjøre det lett for konsumentene, som slipper å dra med seg lader og kabel for overføring til datamaskinen. Dessuten ligger PC-programvaren installert i kameraet. Dermed blir dette et miljøvennlig alternativ i en liten eske, siden vi slipper å pakke med kabler og programvare, sier Wahlbeck.

Samsung brukte mye plass på Photokina til å demonstrere sitt tredje kamera med trådløst nettverk, ST80. Også dette er i butikkene, til 2.000 kroner.

– Med ST80 kan man trådløst laste bildene opp til for eksempel Flickr, Youtube og Picasa. De kan sendes på epost eller vises trådløst direkte på TVen, da styres kameraet med TVens fjernkontroll hvis den er DLNA-kompatibel. I våre dager er det knapt et problem for noen å ha tilgang til et trådløst nettverk, men vi gir for ordens skyld med et tremåneders prøveabonnement på Boingo som har 120.000 trådløse soner omkring i verden, sier Wahlbeck.

– Kommer vi til å se trådløst nettverk og innebygd USB i flere kameraer fra Samsung?

– Nettverksløsningen kommer vi til å se på en rekke modeller. USB-kontakten er til vurdering. Kameraet blir litt større på grunn av kontakten, og siden folk ønsker små kamera blir dette et kompromiss mellom størrelse og smarthet, sier Wahlbeck.

Skype-funksjon?

Samsung følger opp det Wahlbeck karakteriserer som fjorårets suksessmodeller med en liten skjerm på fremsiden, ST500 og ST550.

– ST600 har en større og mer lyssterk skjerm på fremsiden, nå er den 1,8 tommer, samt fem ganger optisk zoom i stedet for 4,6. Modellen kommer i butikkene i oktober til 2.500 kroner, sier Wahlbeck.

På videokamerasiden lanserer Samsung to nye modeller. Med T10 fortsetter Samsung satsingen på videokamera der objektivet er vippet 20 grader opp slik at man skal slippe å vri håndleddet når man filmer.

– Dette er et lite kamera med full HD, optisk bildestabilisator, ti ganger optisk zoom, 2,7 tommers berøringsskjerm og en pris på 2.500 kroner, sier Wahlbeck.

Lommemodellen HMX-E10 er utstyrt med USB-kontakt, og objektivet kan vris 270 grader slik at man også kan filme seg selv mens bildet vises på skjermen. I butikkene i september til 1.500 kroner.

– Samsung satser sterkt på 3DTVer. Ville det ikke vært naturlig at dere også kommer med 3D-kameraer?

– Jo, det har du rett i. Men jeg kan dessverre ikke kommentere dette nærmere, sier Wahlbeck.

– Når kommer dere med et kompakt kamera med to skjermer, innebygd trådløst nettverk og Skypefunksjon?

– Hehe, det vet jeg ikke.

På ST600 har Samsung gjort skjermen på fremsiden større og mer lyssterk. I bildet ser vi PR-sjef Erik Johannesson (t. v.) og produktsjef Gunnar Wahlbeck.
Slik demonstrerte Samsung bruksmulighetene til sitt ST80-kompaktkamera med trådløst nettverk.
Samsung PL90 har innebygd USB-kontakt og 12 megapiksler. Pris: 1.300,-
Samsung ST80 har innebygd trådløst nettverk og DLNA-funksjonalitet. 14,2 megapisker, tre ganger optisk zoom. Pris: 2.000,-
Samsung ST600 har skjerm både foran og bak, på henholdsvis 1,8 og 3,5 tommer. 14 megapiksler. Pris: 2.500,-
Lommevideokameraet HMX-E10 har vridbar linse og innebygd USB-kontakt. Pris: 1.500,-
HMX-T10 har ti ganger optisk zoom, objektivet er vippet opp 20 grader, og berøringsskjermen er 2,7 tommer. Pris: 2.500,-
Til toppen