E3-messas mest omtalte produkt var Nintendos nye bærbare spillkonsoll 3DS. Som Nintendo DS har 3DS to skjermer. Den øverste viser 3D, mens den nedre er en pekeskjerm.

HJELP, DET ER I 3D!

Om de bevegelsesfølsomme kontrollerne kommer til å dominere til høsten, er det 3D som kommer til å slå gjennom til neste år.

E3-messas mest omtalte produkt var Nintendos nye bærbare spillkonsoll 3DS. Som Nintendo DS har 3DS to skjermer. Den øverste viser 3D, mens den nedre er en pekeskjerm.

– På CES fikk vi høre mye om 3D. Men, altså de disse brillene, mote er ikke billig, men Nintendo har en løsning der du ikke trenger briller, sier Reggie Fils-Aime, Nintendos amerikanske sjef.

Messas store vinner

Utenom 3D-effekten har også grafikkvaliteten blitt forbedret, og den er nå på høyde med Wii.

– 3DS var lekker, og skjermen fungerte utmerket, sier Jon Cato Lorentzen i spill.no.

– Skikkelig kul! Dette er den håndholdte konsollen som alle kommer til å ville ha til neste år, sier Christian Ekstrand, produktsjef i OnOff.

– 3D-effekten var imponerende, det er vanskelig å forstå hvor bra det er før man har testet den. Allerede på pressevisningen så man at dette var heftig da man fikk se en liten demo. Men vi fikk testet et antall forskjellige spill hos Nintendo og da vokste begjæret enda mer. Helt klart messas store vinner!

Det var flere timers kø for å få ta på enheten.

– Køen foran 3DS var den lengste, men det var vel verd ventetiden. 3DS er mer eller mindre årets hit, sier Gital Al-ebeyawi i spillmessa Gamex.

Enheten er til og med utrustet med doble kamera og kan fotografere i 3D. Det kommer til å lanseres 3D-filmer for 3DS, blant filmselskapene som ble nevt var Warner Bros, Disney og Dreamworks.

Første spill som ble vist frem var Kid Icarus: Uprising, et eventyr i gresk mytologi som kom til NES på 80-tallet og nå er tilbake i 3D-versjon for 3DS. Nintendo lager også et helt nytt spill i form av ubåtspillet Steel Diver. Med 3D-effekten er det som å titte i et akvarium. Se faktaboks for flere spilltitler.

– Utviklingskostnadene for et 3D-spill kommer til å være på nivå med Wii, forteller Nintendos sjef Satoru Iwata.

– Teknisk er det ikke vanskeligere enn at spillet bruker to virtuelle kamera for å skape 3D-effekten, men grafikkvaliteten har blitt forbedret og det krever mer ressurser hvis man skal utnytte potensialet.

3DS bruker Wi-fi for trådløs kommunikasjon, selv når den er i hvilemodus. Meningen er at enheten automatisk skal laste ned oppdateringer, nye baner til spill og annet uten at brukeren skal være teknisk kyndig eller måtte aktivt lete etter innholdet.

Ingen pris ennå

– 3DS er det som imponerte meg mest. Jeg forstår fremdeles ikke hvordan det kan bli så bra 3D-effekt uten spesialbriller. Håper bare prisen er ok, ønskedrømmen er 2.000 kroner ut til sluttbruker, men trolig blir det 2.500-3.000 kroner, gjetter Christian Deeken i Media Markt.

For Nintendo er dette en måte å kunne tilby et eksklusivt produkt og fortsatt kunne ta betalt for spill i en æra der små mobilspill med lav prislapp har begynt å endre landskapet for bærbar spilling.

– Personlig har jeg vendt meg til å spille på min mobiltelefon og laste ned spillene direkte, samme hvor jeg befinner meg. Selv om håndholdte hvor man fortsatt kjøper spill på kassett føles gammeldags, tror jeg Nintendo har et stort potensial med 3DS, takket være mange bra spillserier og trofaste fans, mener Angelica Norgren i Gamersgate.com.

Stasjonær 3D

Stereoskopisk 3D for stasjonære konsoller og PCer var også godt representert på messa. Sony viste frem Killzone 3 og Electronic Arts stilte med Crysis 2. Begge spillene ga publikum hakeslepp.

Andre spill med 3D som man kunne teste eller titte på var Sly Collection, Gran Turismo 5, Mortal Kombat Fatality, Ghost Recon: Future Soldier og flere Move-spill til PS3 som Eyepet, Tumble og The Fights: Lights Out. Mange er enige om at det tilfører spillopplevelsen en ny dybde, men at dyrere TVer og spesialbriller er et hinder.

– Behovet for 3D-briller er et hinder, unntatt for 3DS. Vi tror 3D kommer til å være mer gimmick enn noe konsumenten kommer til å bruke til daglig sier Dave Cole, analytiker hos DC.

– Det kan fungere som et salgsargument for PS3. Forbrukeren kommer ikke til å bruke 3D, men det kan oppmuntre dem til å velge PS3 fremfor et annet system. 3D har altså en showroom-effekt. Selv om forbrukeren ikke planlegger å kjøpe en 3DTV, vil de kanskje ha en PS3 i tilfelle de kjøper en 3DTV i fremtiden.

Tross dette er Sony overbevist om at 3D kommer til å slå an.

–Det Playstation 3 gjorde for Blu-ray skal vi nå gjøre for 3D, sier Kaz Hirai, sjef for Sony Networked product and services group.

– Det finnes 35 millioner PS3 som er 3D-klare, og det er en god enhet for 3D-distribusjon av alle slag. Om ti år kommer vi til å tenke på dette som gjennombruddet for 3D. Det er stort for PS3 og bransjen.

NINTENDO 3DS

Den øverste skjermen viser 3D uten at du trenger spesialbriller.

Når kommer den?

Innen 31. mars 2011, Nintendo bekreftet på Jimmy Fallons prateprogram at den slippes i 2011 i USA, det er trolig at den lanseres samtidig i Europa.

Hva vil den koste?

Nintendo ville ikke avsløre priser.

Skjermstørrelse?

Øvre 3D-skjerm er 3,53 tommer, nedre pekeskjerm er 3,02 tommer.

Kan 3D-effekten skrus av?

Ja, det går anå justere 3D-dybden samt skru den av i sanntid.

Hvilke kontrollere har den?

Styrekors, analog styrepinne, knapper, pekeskjerm, akselerometer, gyroskop.

Trådløs kommunikasjon?

Ja, innbygd Wi-fi. 3DS er oppkoblet selv i hvilemodus og laster ned nye brett, oppdateringer og annet nytt.

Kamera?

Ett i front, og to bak som til sammen kan ta 3D-bilder i 640x480 punkters oppløsning.

Kan man lagre filene?

Ja, 3DS lar deg bruke SD-minnekort, men det finnes foreløpig ingen standarder for 3D-foto, så bildene kan for tiden bare vises på en 3DS.

Bakoverkompatibel?

DS og DSi.

Hva veier den?

230 gram.

Hvilke spill kommer?

Kid Icarus: Uprising, Zelda: Ocarina of Time, Metal Gear Solid: Snake Eater 3D, Mario Kart 3DS, Steel Diver, Professor Layton and the Mask of Miracle, DJ Hero 3D, Nintendogs & Cats, Saints Row, Kingdom Hearts 3D, Madden, FIFA, The Sims 3, Bomberman, Pro Evolution Soccer, Dragon Ball, Pac-Man & Galaga, Ridge Racer, Pilotwings Resort, Animal Crossing, Paper Mario, Dead or Alive 3D, Resident Evil: Revelations, Starfox 64, Super Street Fighter 4 3D Edition, Assassin’s Creed: Lost Legacy, Splinter Cell og Ghost Recon.

Kan man se film i 3D?

Ja, Warner Bros, Disney og DreamWorks kommer med filmer till 3DS. Noen titler som ble nevnt var How to train your dragon, Legend of the Guardians og Disney’s Tangled.

Også på spillmessa E3 ble det vist 3D-skjermer.
Til toppen