To tårn symboliserer inngangen til Barcelonas messeområde, der 3GSM World går av stabelen hvert år i februar.

Innhold i fokus på 3GSM i Barcelona

Stadig flere snakker om at mobiltelefonen kan ta over som fremtidens bærbare datamaskin.

Innhold, innhold, innhold. Det preget årets 3GSM World Congress i Barcelona, mer enn mobiltelefonens teknologi, brukeregenskaper og design. Konstruksjonsmessig skjer det relativt lite nytt med mobiltelefonene. Utviklingen går i langt større tempo når det gjelder brukeregenskaper og muligheter. Stadig flere snakker om at mobiltelefonen faktisk kan ta over som fremtidens bærbare datamaskin.

Allerede nå er mobiltelefonen det viktigste elektroniske kommunikasjonsinstrumentet vi har i hjemmet og bringer med oss overalt. Årets 3GSM-messe bekreftet at produktets betegnelse er i ferd med å gå ut på dato. Det er mye mer enn en telefon, og stadig kommer nye brukeregenskaper og applikasjoner som skal ha plass i det lille produktet vi bærer med oss og bruker overalt. Adresselister, møtekalender, notatblokk, elektroniske spill, radio og musikkmaskin. Nå kommer TV og navigasjonsløsninger for fullt med kart for vei, sjø og landskap. Det neste blir funksjoner som til nå har tilhørt datamaskinen.

3GSM World Congress er blitt mobiltelefonenes verdensmesse. Den har lenge vært holdt i franske Cannes, men vokste seg så stor at plassen ble for liten ved Rivieraen og den ble flyttet til Barcelona. Her fyller den nå hele messeområdet i den nordspanske byen.

I europeisk sammenheng er 3GSM i ferd med å ta over hegemoniet fra CeBIT i Hannover som messe for mobiltelefon og telekommunikasjon. Barcelona-messen er en utstilling rendyrket for mobiltelefon og alt som ligger i konseptet rundt den.

Mobil-TV

Alle mobiltelefonprodusentene er klare med løsninger for mottak av TV. Det er utviklet løsninger både for Digital Multimedia Broadcasting (DMB) og for Digital Video Broadcasting Handheld (DVB-H). Det er også utviklet mottakerutstyr for TV-overføring basert på DAB-standarden og trådløst datanettverk Wimax. Microsoft Windows Mobile-programmene står sentralt i dette. Markedsføringen av produktene vil starte så snart de enkelte land har valgt standard. Parallelt går utviklingen av skjermene, som blir stadig mer avanserte. Men på grunn av kravet til størrelsen på mobiltelefonen er det fortsatt ikke snakk om større skjermer enn 2-3 tommer.

Nye navigasjonsløsninger

Nå dukker det også opp navigasjonsløsninger med nye og utvidede egenskaper. Hittil har vi vært hatt tradisjonelle kart, terrengbeskrivelse, avstander, stemmestyring og tilleggsinformasjon for bensinstasjoner, hoteller med mer. Nå fortsetter programvareutviklerne arbeidet med virtuelle bilder du kan få opp på skjermen. Bildene viser eksempelvis gater med bygninger og andre landskapsdetaljer. Disse bildene kan du se fra din posisjon i gateplan eller bevege bildet opp til fugleperspektiv.

Design

Konkurransen her går både på bruk av materialer, overflatebehandling og nå i første rekke på å lage så tynn telefon som mulig. Nesten alle produsenter viste telefoner ned mot 5 millimeter tykkelse. Overflatene er stor t sett i børstet stål eller svart høyglanslakk. Blant de mest spennende mobiltelefonene på årets messe designmessig var LGs Prada og Shine, Samsungs Ultra-modeller, Sony Ericssons W880i, Nokias nye L`amoure-kolleksjon og Motorolas Motorizr Z8. Den sistnevnte modellen har en ny konstruksjon kalt ”kick slider”. Når tastaturdelen trekkes ned fra skjermen danner den en bue tilpasset ansiktets form.

LGs Prada var en av de telefonene som vakte størst oppmerksomhet på årets messe, først og fremt på grunn av design.
Nordisk produktsjef Michael Alström fra Samsung viser U100 i Samsungs Ultraserie. Den er 5,9 millimeter tykk.
Denne trailer-mobilen fra Alcatel var en attraksjon på messeområdet.
På Microsoft-standen ble det gitt informasjon om blant annet system 60 og Windows Mobile 6 for mobilt innhold.
HP viste programvare med virtuelle gater, bygninger og detaljer både fra bakkenivå og fugleperspektiv som en del av navigasjonsløsningene.
Til toppen