Hanna Sandler (t. v.) og Hanna Oscarsson i Panasonic med Lumix G1 i rødt og sort. Kameraet kommer også i blått.

KOMPAKT SYSTEMKAMERA med Micro Four Thirds

Panasonic overrasket på Photokina med å lansere et butikklart kamera med det nye Micro Four Thirds-formatet.

Dette er en videreutvikling av Four Thirds-systemet, som Panasonic står bak sammen med Olympus. Ryktet vil ha det til at Olympus ble tatt på sengen når Panasonic stilte med sin Lumix G1 – klar for levering til handelen.

– Vi tror G1 treffer en ny målgruppe, siden det er kompakt og svært brukervennlig. G1 kombinerer det beste fra kompaktkameraene og tradisjonelle speilrefleks. For eksempel er det enklere å ta gode bilder med autofunksjonene i vårt iA-system, samtidig som du har en rekke manuelle muligheter, sier nordisk salgs- og markedskoordinator Hanna Sandler.

Hanna Oscarsson, som er ny nordisk produktsjef etter Anders Jonsson, innrømmer at kvinner er en viktig målgruppe.

– Vi tror fremfor alt at familier og kvinner, samt menn som har interesse for ny teknologi, vil velge kameraet. En ny og stor målgruppe er dem som tidligere har hatt kompaktkamera og som nå ønsker mer avanserte funksjoner, sier Oscarsson.

Panasonic bruker betegnelsen systemkamera om G1, det samme uttrykket svenskene bruker om tradisjonelle speilreflekskamera. Når det gjelder G1 er ”systemkamera” en bedre betegnelse også på norsk, siden kameraet verken har speil eller prisme.

To objektiv

Micro Four Thirds-standarden halverer avstanden fra objektivfatning til bildesensor. Diameteren på objektivfatningen er cirka 6 mm mindre, og det er elleve elektriske kontakter i objektivfatningen i stedet for ni – for fremtidige løsninger og funksjoner. Det er mulig å bruke objektiv i Four Thirds-standarden ved hjelp av en adapter.

– Den nye standarden reduserer kameraets størrelse og vekt betraktelig sammenlignet med tradisjonelle digitale speilreflekskamera. I første omgang kommer 14-45 og 45-200 mm objektiver, omregnet til 35 mm tilsvarer disse 28-90 og 90-400 mm. I 2009 kommer det flere objektiver. Huset koster 6.800 kroner, og er i butikkene i november. I første omgang har vi et begrenset antall kameraer tilgjengelig, og distribusjonen blir deretter. Vi satser på butikker som har anledning til å demonstrere og forklare produktet – hvilke fordeler det har sammenlignet med et tradisjonelle speilrefleks- og kompaktkamera, sier Oscarsson.

Hun mener bildekvaliteten er på nivå med tradisjonelle speilreflekskameraer, bildebrikken er på 12,1 megapiksler. Til neste år planlegger Panasonic å lansere en modell med HD-video.

– Den speilløse strukturen forminsker kamerahusets størrelse dramatisk, og den elektronisk søkeren Full-time Live View Finder er av så god kvalitet at man ikke vil savne en tradisjonell søker. Dessuten vil mange sette pris på den 3 tommer store og vridbare LCD-skjermen, sier Oscarsson.

Panasonic vil parallelt fortsette videreutviklingen av Four Thirds og Micro Four Thirds.

LCD-skjermen på Lumix G1 har 460.000 bildepunkter, og kan vris 270 grader. Her er skjermen lukket for å beskytte den mot riper. G1 kommer i fargene rød, blå og sort. Pris: 6.800,-
Lumix G1 har elektronisk søker (Live View finder) med 1,44 millioner bildpunkter.
Med adapterringen DMW-MA1 kan man bruke 4/3-objektiv på mikro-4/3-kameraet Lumix G1. Kommer i handelen i januar.
Slik ser kretskortet til Lumix G1 ut.
Panasonic har utstyrt G1 med et filter som med ultralyd skal hindre støv fra å sette seg på bildesensoren.
Blitzen DMW-FL220 selges som tilbehør til G1, og kommer i handelen i januar.
Panasonic selger en egen kameraveske til Lumix G1. Pris: 700,-
Til toppen