Nordisk produktsjef Mac Brodowicz med det nye 3D-objektivet til GH2 med fast brennvidde tilsvarende 50 mm. Foto: Erik Andersen.

KOMPLETT FOTO- OG VIDEOKAMERA

– Vi karakteriserer vårt nye flaggskip GH2 som et komplett konsept for foto og video i én liten innpakning.

Det sier nordisk produktsjef for foto hos Panasonic,Mac Brodowicz, når han presenterer det nye GH2. Kameraet var også høydepunktet på Panasonics internasjonale pressemøte på Photokina. Den andre store nyheten fra den japanske produsenten var et separat 3D-objektiv for mikro 4:3-kameraene. Brodowicz karakteriserer GH2s stillbildekvalitet som eksepsjonell, samtidig som man kan filme video i full HD.

To ulike markeder

På spørsmål om de nye kameratoppmodellene med fullgod videofunksjon vil utkonkurrere tradisjonelle videokameraer, svarer produktsjef Hanna Sandler benektende:

– Jeg tror vi fortsatt snakker om to ulike målgrupper, men systemkameraer med videofunksjon kommer uten tvil til å bli meget populære.

Til GH2 kommer tre objektiver: en 14 mm pannekakemodell, en telezoom 100 til 300 mm, og 3D-objektivet med fast brennvidde 12 mm som i tradisjonell brennvidde tilsvarer 50 mm. Den foreløpige prisen på objektivene er henholdsvis 4.000, 5.500 og 2.400 kroner. GH2 kommer i to pakkeløsninger, den billigste med objektivet på 14 til 42 mm til pris cirka 9.000 kroner og den andre med optikk 14 til 140 mm og pris 14.000 kroner.

Berøringsskjerm

Bildebrikken i GH2 har 1,53 millioner bildepunkter. Dette er litt mer enn i de tidligere toppmodellene fra Panasonic. Grunnen er at bildebrikken er gjort noe bredere for å tilpasses 3D-funksjonen. Bildeskjermen på baksiden har berøringsbetjening, og funksjonaliteten skal være forbedret slik at det skal være mulig å foreta kamerainnstillinger enkelt og raskt. Når det gjelder markedsandelen til mikro 4:3-systemet i forhold til totalt for systemkameraer, opplyser Brodowicz at den i dag ligger på 5 til 7 prosent i Sverige. I løpet av neste år regner han med at den når 15 prosent. I Japan skal markedsandelen nå være oppe i 35 prosent. Han tror også at de to store systemkameraprodusentene til slutt også må komme med kameraer i mikro 4:3-systemet for å ta opp konkurransen på dette segmentet.

Todelt

Når GH2 brukes med 3D-objektivet blir bildebrikken delt i to av lyset fra de to delene av objektivet. Når bildet er tatt, setter kameraets programvare de to delbildene sammen til ett 3D-bilde. Fotografer må imidlertid ta hensyn til at det blir redusert lysstyrke til bildebrikken når den brukes til 3D-opptak.

LX5

På kompakt presenterte Panasonic det nye LX5. Den har samme kraftige vidvinkel som sine forgjengere LX3 og MX3 tilsvarende 24 mm. På LX5 er zoomområdet utvidet til 90 mm, mens forgjengerne hadde 60 mm. Prosessoren er nyutviklet forteller Brodowicz- Lysstyrken er den samme som på forgjengerne f2,0. Dette kameraet vil koste 5.500 kroner, opplyser han.

Nordisk produktsjef Hanna Sandler i Panasonic viser deres nye toppmodell GH2, med det nye 3D-objektivet, og deres 3D-videokamera. Foto: Stian Sønsteng.
Med dette telezoomobjektivet 100 til 300 mm dekker utvalget av optikk til GH-kameraene nå alle brennvidder fra 7 mm.
LX5 er den nye toppmodellen blant Panasonics kompaktkameraer. Objektivet har lysstyrke f2,0 og brennvidde tilsvarende 24 til 90 mm.
Til toppen