Electrolux’ A++-kjøleskap heter ERB32400W og koster rundt 12.000 kroner hos Euronics.

Lanserer ”Haga-skapet” på det norske markedet

To uker etter at olje- og energiminister Åslaug Haga oppfordret elektronikkbransjen om å selge energieffektive hvitevarer merket A++, lanserer Electrolux Haga-skapet ERB32400W.

– Vi er glade for Åslaug Hagas utspill i denne saken, og vil vise at Electrolux tar norske forbruk eres ønske om å bidra til energibesparende tiltak på alvor, sier administrerende direktør i Electrolux Norge, Arne Håkon Burdal, i en pressemelding.

Electrolux har så langt inngått en distribusjonsavtale med Euronics, og de første kjøleskapene forventes å komme i butikkene i uke 51. Kjøleskapet skal bruke 40 prosent mindre strøm enn et A-kjøleskap, og 50 prosent mindre strøm enn et B-kjøleskap. Dette tilsvarer et sparepotensial på flere hundrelapper i året. Skapet vil koste rundt 12.000 kroner i butikk.

– Det er opp til den enkelte butikk å ta inn disse kjøleskapene. Vi synes dette er flott, det er i tråd med hva vi ønsker å stå for – og det er ikke tilfeldig at nettopp Euronics har valgt å tilby skapet, sier innkjøpssjef Willy Vestavik i Euronics Norge AS.

Han tror stadig flere kunder som følge av medieomtalen vil etterspørre produkter merket A++.

– Det er opp til produsentene å tilby slike produkter, foreløpig ligger begrensningen her. Vi i kjedeledelsen har gått ut med informasjon til alle medlemmene, der vi anbefaler dem å fokusere på dette miljøvennlige alternativet, sier Vestavik.

Kastet seg rundt

Electrolux har altså kastet seg rundt etter at olje- og energiminister Åslaug Haga sendte et brev til Stiftelsen Elektronikkbransjen den 26. oktober, der hun etterlyser energieffektive produkter. Electrolux har hittil levert slike skap til det europeiske markedet, etter ministerens utspill har selskapet satt i gang arbeidet med å få produktene inn på det norske markedet.

– Det er fullt mulig å gå julen i møte med et kjøleskap merket A++ i hus, sier Burdal i Electrolux.

I følge pressemeldingen er kjøleskapet blant de mest stillegående i markedet, ERB32400W har et støynivå på 34db - noe som skal være lavere enn harmløs hvisking.

– Dette er en viktig bidragsfaktor for et støyfritt miljø i norske hjem, mener Burdal.

Det er som nevnt i første omgang Euronics som tar inn Haga-skapet i sitt sortiment. Også Expert og Elkjøp er positive til energieffektive produkter.

– Vi har vært en pådriver for A og A+ og vil også ta inn et sortiment med A++. Problemet har vært en begrenset tilgang på slike produkter fra leverandørene. Vår nye avtaleperiode begynner 1. april, da vil A++ i høyeste grad være et tema – også i et nordisk perspektiv, sier kategorisjef Eirik Skaftnes i Expert Norge AS.

Solgte A++ tidligere

Elkjøp hadde produkter merket A++ på sentrallageret i Jönköping for halvannet år siden, da danske myndigheter kjørte en kampanje der de sponset A++-produkter med 1.000 kroner.

– Da ble det solgt et begrenset antall slike produkter også i Norge. Produktene som finnes på markedet i dag er uforholdsmessig dyre for forbruker, og sortimentet er begrenset. Det er gjerne mer isolering i dem, og nyttevolumet har dermed vært mindre enn på andre produkter. Når det er sagt, hører vi at flere leverandører kommer med bedre spesifiserte produkter merket A++, sier kategoridirektør for hvitevarer i Elkjøp Nordic, Tommy Myhre.

Han sier pris og spesifikasjoner vil avgjøre når Elkjøp kan tilby A++.

– Vi har utfordret leverandørene til å komme med lavenergiprodukter i forbindelse med forhandlingene for neste års sortiment. Disse begynner i januar, sier Myhre.

Han mener bransjen de senere år har tatt et bra grep når det gjelder energieffektive produkter.

– For få år siden ble det solgt produkter med C- og D-klassifisering, i dag selger vi A og A+. Dette er en utvikling både bransjen og forbruker ønsker, sier Myhre og retter søkelys mot de mange gamle hvitevarene som er i bruk ute hos folk.

– Forbrukerne bør se på de produktene de faktisk har. Det står mange gamle frysebokser rundt omkring. Disse er store strømslukere, og kanskje kjøpt før man begynte med energiklassifiseringen. Her er det absolutt et salgs- og miljøpotensial, sier Myhre.

Fagbladet Elektronikkbransjen nr.9/2007

Til toppen