207MW Network Camera er en av de moderne overvåkningskameraene fra Axis med 1,3 megapiksel oppløsning. Kameraet er beregnet for nettverkstilkopling med egen IP-adresse.

LEDIG KAPASITET i nettverket

– I dag utnytter de fleste bedrifter bare ti prosent av kapasiteten i datanettverket sitt.

Dermed er det mye ledig kapasitet til bruk av for eksempel sikkerhetssystemer. Det sier Peter Lindström, øverste ansvarlig for salg av Axis-produktene i totalt 33 land, deriblant Norge. I moderne overvåkning er nettverkvideo en viktig del av systemet. Det betyr at kameraet har innebygd server og en egen IP-adresse. Kameraet tilkoples direkte til et datanettverk og kommuniserer videre til andre nettverk og baser.

– Vi bruker eksisterende nettverk og infrastruktur til å sende bilder, lyd og annen informasjon. I det tradisjonelle analoge overvåkningssystemet må du bygge en parallell infrastruktur eller nettverk. Et moderne digitalt system bruker eksisterende nettverk og alle enheter koples direkte til det. Hver enhet kan styres fordi produktene har egen IP-adresse, sier Lindström.

Salg til forbruker

Også Lindström forteller at Axis etter hvert også beveger seg inn på forbrukermarkedet med produktene sine.

– Vi har et konsept som heter STS. Det inneholder blant annet overvåkningskameraer forbrukerne kan sette opp selv. Bildene fra disse kameraene kan overføres i mobilnettet eller trådløs datanettverk til en sentral lagringsplass. Bildene kan du se på mobiltelefonen eller PC, sier Lindström.

Det er viktig å være oppmerksom på lovligheten ved bruk av slikt utstyr utendørs. Kamera må bare brukes for opptak av egne private områder og ikke der det foregår allmenn ferdsel og på offentlige grunn.

Lindström forteller vider at stadig flere velger å ha videoovervåkning på eiendommene sine, men de fleste samarbeider da med profesjonelle sikkerhetsselskaper som registrer bildene.

– Hvilket budskap vil du gi til norske handlere for å inspirere til slike produkter og tjenester?

– Det viktigste budskapet er å selge åpne løsninger. Ingen vet i dag hva de ønsker om tre eller fem år. Det er umulig å forutse også på grunn av den teknologiske utviklingen. Selger du et åpent system, har du muligheten til å integrere andre systemer senere. Det kan for eksempel være at vi får nye muligheter for å overvåke kassasystemer med henblikk på å redusere svinn eller missbruk av systemet.

Lindström legger vekt på at den sterke konsentrasjonen av kjedene gir spesielle muligheter for å bygge ut felles systemer for overvåkning i alle forretningene i kjeden. En felles overvåkningssentral kan da kople seg opp mot alle forretningene i kjeden og følge med på det som skjer. Videoovervåkningen kan også brukes til andre formål enn tyverisikring. Man kan for eksempel bruke systemet til å telle antall kunder som befinner seg bestemte steder i forretningen og hvor mange som for eksempel går inn og ut uten å handle.

Norske distributører

I tillegg til Norge omfatter området Lindström er ansvarlig for de andre nordiske landene, Baltikum, Øst- og Sentral Europa og de tidligere Sovjet-statene i Europa. Også når det gjelder utstyr som kameraer og servere, baserer Axis seg på agenter på det norske markedet. To av distributørene i Norge er EET AS og Anixter Norge ANS. EET holder til i Oslo og er en del av EET-konsernet. I Norge har EET vært etablert siden 1990, og har 35 medarbeidere. Produktene EET markedsfører er skrivere, videoovervåkningskameraer, lagringsutstyr og dokumentbehandlingsprodukter. I tillegg markedsfører de programvare. Anixter Norge holder også til i Oslo. Konsernet skal være verdens ledende distributør av infrastrukturprodukter for digitale nettverk. Hoveddelen av utstyret består av videoovervåkningsprodukter og programvare. Andre samarbeidspartnere i Norge er Group 4 Securicor (G4S), YIT Building Systems i Oslo og Triangel AS i Molde.

Fagbladet Elektronikkbransjen nr.1/2008

VIL TA TYVEN med avanserte systemer

– Axis er på vei inn i norsk elektronik khandel med noen av produktene vi har, sier salgsansvarlig for blant annet det norske markedet Peter Lindström.
Jane Kramp, salgsleder i firmaet Checkpoint Systems Danmark, viser spesiell programvare for styring av overvåkingssystemer.
Til toppen