LG MED 3D-TV i butikkene i april

LGs første 3D-TV er i butikkene i april, med passive briller. Senere i år kommer modellene med aktive briller.

– Vi forsøker oss med begge teknologier, rett og slett fordi vi ikke vet om kundene er villige til å betale 99 euro ekstra for de aktive brillene, sier produktspesialist Kaveh Kiani i LG Electronic Nordic AB.

Selskapets første 3D-TV heter LD920, og har 540i oppløsning og 50 Hz på hvert øye når man ser 3D-bildet gjennom de passive brillene med polarisasjonsfilter. Størrelsen er 47-tommer, og den koster 28.000 kroner når den kommer i butikkene i begynnelsen av april. LCD-TVen har Picture Wizard II, 1080p, 150.000:1 dynamisk kontrast og HDMI1.3. Sistnevnte tilfredsstiller ikke den nye 3DBD-standardens krav om HDMI1.4, men Kiani påpeker at man dermed kan se 3D-materiale med sin gamle hjemmekino. LGs neste generasjon 3D-TVer får HDMI1.4, og det kommer ulike modeller som enten bruker aktive eller passive briller. Modellene med aktive briller får trolig full HD 1080p på hvert øye.

– I første omgang kommer vi med 3D-modeller i LCD, men det kommer muligens 3D-plasmamodeller i løpet av andre halvår 2010, sier Kiani.

Han ser ikke bort fra at også LG kommer med en løsning som konverterer 2D-sendinger til 3D.

– Teknisk er dette ikke vanskelig å implementere, og det går an å få til en god 3D-følelse også på denne måten, mener Kiani.

På CES kunne LG vise det de mener er verdens største OLED-TV som er klar for butikkene. EL9500 kommer i handelen i april til rundt 18.000 svenske kroner.

LED og optiske plater

På CES lanserte LG det de kaller Full LED Slim, en patentert teknologi der optiske plater er kombinert med direkte monterte LED-lamper bak LCD-panelet. På 55-tommeren gir 1.200 lamper 250 soner der baklyset kan slås av og på for å oppnå bedre kontrast og sortnivå, på 47-tommeren er det 900 lamper og 216 soner. LG kaller teknologien IOP–Integrated Optical Plate.

– Dette er direkte-LED kombinert med optiske plater. Lampene ligger horisontalt mens platene ligger vertikalt, og teknologien kommer først i LE850N-serien som er 2,4 centimeter dyp- like tynne som TV-apparater med kant-LED. Rammen er bare 2,2 centimeter bred, sier Kiani.

Serien består av størrelsene 42, 47 og 55 tommer, og da de kommer i butikkene i begynnelsen av april vil 47 tommeren koste rundt 20.000 norske kroner.

Toppserien med Full LED Slim heter LE950N, og kommer i butikkene i løpet av første halvår. Rammen er 0,9 cm bred, fjernkontrollen er bevegelsessensitiv slik vi kjenner det fra Nintendo Wii, og en flash-basert funksjon kan vise opp til 48 kanaler samtidig på skjermen i hver sine små vinduer. Serien kommer i 47 og 55 tommer og får LGs Infinia-design med heldekkende glass.

Lillebror i serien er LE750. Denne fåri kke Full LED Slim, men har 300 kantplasserte LED-lamper.

Trådløs mediaboks

LG viste på CES en prototyp på en LCD med bakmontert LED-belysning, med 6,9 mm dybde. Kiani forteller at modellen kommer i butikkene sent i år eller tidlig i 2011.

– LG ligger omtrent like langt fremme som Samsung på dette området. På modellen vi viste ligger elektronikkenifoten, mens den blir plassert på baksiden i den ferdige varianten. Dette gjør at dybden på det tynneste blir 7 mm og 15 mm på det tykkeste, sier Kiani.

LG kommer også med mediaboksen AVWireless Link med 4 HDMI-innganger, komponent, komposit, USB og optisk inngang, som trådløst sender et 1080p-signal til en HDMI-dongel som settes i TVen. Settet vil koste 2.500 kroner, og er i butikkene i april.

Et webkamera med innebygd mikrofon tilbys også, for å aktivere Skype-funksjonen som ligger i de nye TVene. Prisen på dette blir cirka 9 9euro.

Kiani forteller at LG fremover kommer til å fokusere på LED-belyst LCD. Første halvår kommer seks av 13 modeller til å være LED-belyste.

– Prisene på LED kommer til å gå radikalt ned, og vil være å finne fra mellomklassen og oppover. De billigste TVene kommer fortsatt til å være tradisjonell LCD belyst med lysstoffrør. Når det gjelder OLED blir også prisnivået gunstigere, og vi vil i 2011 vise prototyper på 32 og 42 tommer. LG tror fortsatt på plasma. Selv om vi får bakbelyst LED har plasma mange fordeler. Vi tror dette er et modent produk tsom mange AV-entusiaster vil foretrekke, spesielt med tanke på responstiden på 0,001 millisekunder sammenlignet med LEDs 2 millisekunder. Når det gjelder energibruken er nå også plasmamodellene nede på et akseptabeltnivå, mener Kiani.

LG har fortsatt DVD-spillere i sortimentet, men de har lagt ned produktutviklingen av disse.

– 70 prosent av produktlinjen vår er BD. BD står i dag for 40 prosent av verdien mens DVD står for 60-70 prosent av volumet, sier Kiani.

Powered by Labrador CMS