Mikael Herje fra Philips Norges avdeling marked og teknikk (t. v.) og Thomas Riis fra avdelingen for profesjonell belysning inspiserer LED-belysningen i den nye isbaren i Oslo.

LYS I IS

Først i november åpnet verdens tredje isbar i Oslo. Philips er en del av konseptet som leverandør av lyskilder og lysdesign.

Isbaren er en del av konseptet Icebar by Icehotel. Det forteller at dette har samme grunnidé som de nå etter hvert berømte ishotellene i Nord-Norge, Sverige og Finland. Men mens ishotellene står som en del av naturen og smelter ned med våren, er isbarene et helårs fenomen. Icebar Oslo er den tredje i verden etter Tokyo og København. Isbarene er et franchisekonsept, og baren i Oslo eies og drives av Thon-konsernet. I interiøret på både hotell og barer inngår nyeste form for lysteknologi. Her er Philps en partner.

LED

– Belysningen består av 100 prosent LED-teknologi. Prosjektet vårt inneholder både spesielle lysdesigneffekter og allmennlys. Løsningene her består stort sett av utstyr for det profesjonelle markedet, men vi ser at dette også kommer inn på forbrukermarkedet etter hvert, sier Thomas Riis, prosjektleder for Philips Lightning Professional.

Han er ikke i tvil om at dette er fremtidens belysning i hjemmet. Riis forteller at Philips Master-serien er på vei inn i mange hjem. Disse LED-pærene blir laget med samme type holder som vanlige lyspærer, slik at de kan byttes ut. Det har vært en del kritikk av at mange sparepærer som hittil har vært i markedet har gitt et for kaldt lys. Årsaken er at fargetemperaturen er en del høyere enn vanlig glødelamper, som har en temperatur på 2.700 grader K.

– Vi har vokst opp med lys på 2.700 grader Kelvin. I Sør-Europa har man hatt lys med noe høyere fargetemperatur tradisjonelt. Det er årsaken til at vi også har sett denne type pærer her. Dette vil endre seg etter hvert, sier Riis.

Lyset i isbaren kan varieres mellom 2.700 og 10.000 grader K. Det betyr at fargetemperaturen både er varmere og kaldere enn sollys, som ligger rundt 5.000 grader K. Lyseffekten i baren er datastyrt og gir et utall variasjonsmuligheter.

Minusgrader

En hovedgrunn til at LED er valgt som belysning i isbaren er det meget lave energiforbruket disse lyskildene har. De spotpærene med LED som selges i dag gir en energibesparelse på opp til 45 prosent i forhold til vanlig lavvolt halogenbelysning. Besparelsen er opp til 65 prosent i forhold til 220 volt hallogen spotpærer. I forhold til tradisjonelle glødelamper mener Riis at besparelsen er så stor at det er uaktuelt å snakke om den. Temperaturen i isbaren blir holdt kontinuerlig på minus syv grader. Dette skal være det ideelle for å bevare isoverflaten på interiøret blankt. For å unngå at det setter seg rim på isen, er antallet mennesker i rommet samtidig begrenset til cirka 50 personer. De som besøker baren kommer først inn i en del som har normal romtemperatur. Deretter får de tilvist spesiell besøkstid inne i isrommet. Her får de også utdelt varme overtrekksklær. Serveringen i isbaren består i ulike typer drikker servert i frosne isglass. Glassene kommer ferdige fra Torneelven i Nord-Sverige.

Til toppen