Nordisk produktmarkedssjef Magnus Håkansson Wellén viser Samsungs tvillingskap RSG5FURS. Konstruksjonen av skapet gjør også at det kan oppnås en luftfuktighet på 72 prosent. Normalt pleier slike skap å ha 20 prosent fuktighet. Pris: 25.000,-

MARKEDSLEDER på tvillingskap

Samsung er markedsleder på tvillingskap i Norden. Høyest er markedsandelen i Danmark. Målet er å holde denne posisjonen i det nordiske markedet.

Det forteller Magnus Håkansson Wellén, nordisk produktmarkedssjef hos Samsung Electronics Nordic AB. Tvillingskapet RSG5FURS stod i fokus sammen med Samsungs nye hurtigovn og doble stekeovn da den koreanske produsenten demonstrerte matlaging og holdt produktinformasjon for presse og norske bransjefolk sist i november. Det viktigste med skapet er at det gir 100 liter større innvendig volum uten å ha større yttermål. Tvillingskapet har ytre dimensjoner 91,4 x 69,2 x 175,8 cm og har innvendig volum 637 liter. Frysedelen av skapet er litt mindre enn kjøledelen.

Wellén forteller at skapet har fått belysning av LED-type. Det skal være behagelig, samtidig som det gir jevnt lys og god oversikt over innholdet i skapet. Is- og vannkjølemaskinen er også oppdatert i forhold til forrige modell av tvillingskap. Skapet har energiklasse A.

I mars neste år kommer Samsung med sin første tørketrommel. Det er en modell for åtte kilo tøy merket energiklasse B. Wellén bekrefter at Samsung også arbeider med nye modeller som har varmepumpeteknologi, men lanseringstidspunktet er ikke fastsatt enda.

– I tillegg til vaskemaskiner med stor sentrifugehastighet er tørketrommelen langt viktigere her i Norden enn lenger sør i Europa. Grunnen er ganske enkelt at sørover henger de oftere tøyet ut for tørking enn det vi kan gjøre, som har kaldt klima. Samtidig legger vi stor vekt på konstruksjonen av vasketrommelen for at tøyet skal kunne sentrifugeres med høy hastighet uten å bli utsatt for stor slitasje. Mens vi i Norden har sentrifugehastighet med opp til 1.600 og 1.800 omdreininger, er det vanligste i Sør-Europa 800 – 1.000 omdreininger, sier Wellén.

Dyre kjøkken, men dårlig mat

På et pressemøte nylig, der Samsung hadde engasjert kjente kokker til å demonstrere matlaging med produktene sine, kom det frem at det er stor forskjell på nordmenns satsing på kjøkkenutstyr og mat.

– Vi er veldig bevisste på trender og design og vil at alle hvitevareproduktene skal være elegante. Når vi kjøper nytt kjøkken, legger vi stor vekt på at det skal være felles designpreg og elegant. Kjøkkenet blir mer og mer vist fram for venner og familie. Problemet er at med de fine hvitevarene vi setter inn i kjøkkenet utnytter vi det ikke godt nok. Tendensen er faktisk at folk lager mindre mat enn før på kjøkkenet. Vi hos Samsung vil arbeide for å få inn matgleden igjen, sier Wellén.

Han vil ha bort oppfatningen av at det er mye arbeid i å lage god mat. Hvis man har riktig verktøy mener han det ikke er noen vanskelighet. Wellén mener imidlertid ikke at vi behøver å kjøpe dyrere mat for å få dette til, men se mer på hvordan vi lagde mat for 50 år siden. Matkulturen er god i Norden. Norge er spesielt god på fisk og rotgrønnsaker. Kjøttet er også av høy kvalitet, mener han. Men innkjøpene behøver ikke være så dyre.

– Se hva foreldrene våre spiste og hva som var god husmannskost i forrige generasjon. Det er ikke alltid det dyreste som smaker best, sier Wellén.

Hurtigovn

Nå lanserer Samsung en hurtigovn, FQ159UST, som faktisk er tre ovner i en. Dette er en vanlig stekeovn med rask oppvarming og mikrobølgefunksjon i ett. Den har fem varmekilder, doble varmluftsvifter og grillelementer og er spesielt tilpasset folk som vil lage mat på kort tid. Samsung legger vakt på at man kan redusere matlagingstiden betraktelig uten at det går ut over kvaliteten på det ferdige måltidet. Eksempelvis kan ovnen steke en hel kylling på 23 minutter, som skal være under halvparten av det man bruker i en tradisjonell ovn.

– Denne ovnen er laget for det europeiske markedet. Må den tilpasses nordiske matvaner?

– Vi får utfordringer med noen av programmene i ovnen, som må tilpasses Norden. Et eksempel er at vi vanligvis ønsker roastbiffene rødere enn man gjør i Mellom- og Sør-Europa. Vi utvikler nå produktene slik at de er helt tilpasset det nordiske markedet, sier Wellén.

Les også:

Vil også bli stor på hvitevarer

Samsung FQ159UST ser ut som en vanlig stekeovn, men har fem ulike varmekilder. Det betyr blant annet at tilberedningstiden for mat kan bli langt kortere enn med tradisjonelle stekeovner. Pris: 7.000,-
Til toppen