MERKER VOLDEN i spillene

Som i resten av Europa er det den norske spillbransjen selv som bestemmer aldersmerkingen på dataspill.

PEGI (Pan European Game Information) har vært i bruk siden 2003. Vi har satt oss ned med Nils Erlimo, kommunikasjonsrådgiver i Expert. Kjeden har valgt å ikke ta inn det ultravoldelige spillet Grand Theft Auto IV. Akkurat som de gjorde med forgjengeren GTA III.

– Bransjen har selv tatt ansvar for å merke disse spillene, i motsetning til ved film, forteller Erlimo. Det er en krevende oppgave, og bransjen har utstyret – og kompetansen.

– Vi jobber sammen med både barnevakten.no og resten av spillbransjen. Når det gjelder GTA IV, selger vi det ikke. Innholdet tilsier det, med tanke på vold og sex. Manhunt og tilsvarende er heller ikke å finne i våre hyller.

Erlimo forteller at det ikke var en lett avgjørelse.

– Kategorisjefen for spill hos Expert, som har som oppgave å hente inn de riktige spillene for oss, hadde sett spillet på forhånd. Hva ville skje hvis vi ikke tok inn disse spillene, ville det gå ut over salget? Dette er det mestselgende spillet i 2008, så det var ikke en økonomisk avgjørelse. Innholdet er noe vi ikke vil ha. Det var en etisk helhetsvurdering. Det er realismen i spillet som var avgjørende for oss, du kan slå og sparke folk som allerede ligger nede. Det er mennesker du gjør dette mot, ikke en drage på 20 tonn, sier Erlimo.

Vil hjelpe mor og far

For Erlimo er det et poeng å hjelpe foreldre til å få oversikten over hva barna driver med.

– Spillindustrien er snart større enn film, og nå er vi inne i en gullalder for hva utviklerne får til på de etablerte konsollene. Foreldrene er derimot kanskje ikke klar over hva barna spiller. Hvis guttungen sier ”Jeg vil gjerne ha…”, så får han det. Og så er ikke foreldrene helt klar over hva det innebærer.

Erlimo ser ingen trend vekk fra voldelige spill, men heller at det kommer flere sosiale spill, en utvikling jentene også er med på. Hos Expert vil de uansett holde seg unna de verste titlene, og selv om de ikke krever legitimasjon i kassa, bruker de fornuften.

– Vi prøver å være edruelige på salg, og bruke sunt bondevett. En åtteåring som kommer trekkende med de tre verste spillene…

Dette er PEGI-merkingen

Expert har valgt å ikke selge det ultravoldelige spillet Grand Theft Auto IV.
Til toppen