Guro Kjørsvik Husby er markeds- og informasjonssjef i Elretur AS. Foto: Erik Andersen.

MILJØFOKUS GIR GODT OMDØMME

Elretur AS oppfordret deltakerne på årets Bransjeting til å se miljø som et konkurransefortrinn.

– Alle som importerer eller produserer ting som går på strøm i Norge må være tilsluttet et returselskap. Mange av dere har hatt tilsyn fra SFT siste månedene. De er ennå ikke ferdige, men konklusjonen er at det fungerer for dårlig, sier Guro Kjørsvik Husby, markeds- og informasjonssjef i Elretur AS.

– De småelektriske apparatene kommer rett og slett ikke inn. Det har stått mye om kontrollene i pressen i forkant, i tillegg til informasjon som har gått ut fra SFT. De som blir tatt med buksene nede kan takke seg selv.

Følger ikke forskriftene

Fire av fem kontrollerte forhandlere følger ikke opp forskriftene.

Det fleste ankepunktene gikk på plikten forhandlerne har til å informere om returordningen. I Troms manglet 45 prosent av butikkene informasjon i butikk og kundeavisene. Husby trekker også frem en rekke andre eksempler på for dårlig oppfølging.

– Mange av dere som sitter her har ikke informasjon om ee-avfall i sine kundeavviser, fortalte hun salen, og leste dem forskriften – bokstavelig talt.

– Forhandler har ansvar, men det har produsent og distributør også. Det som gjøres i dag er ikke bra nok, men vi har løsningen:

– Vi kommer til i januar å tilby alle som er tilsluttet en ”kildesorteringsguide”. Dett er en liten boks som kan legges på deres nettsider. Den er søkbar og det popper opp hvor sluttbruker skal kaste hva, og hva som er farlig med produktet, forteller Husby.

– Håpet er at flest mulig av dere tar dette inn på sidene, så får dere løst informasjonskravet dere er pliktige til.

Husby oppfordret også til at bransjen abonnerer på nyhetsbrevet fra Elretur.

Truer med dårlig omtale

Husby trekker frem dårlig omtale i pressen som en meget negativ ting for produsent og distributør.

– Det er skammelig at vi sender miljøavfall ut av landet. Man har jo ikke lyst til å se sine egne merkevarer på fyllinger i Afrika, det bygger ikke opp under miljøprofilen, sier Husby.

– Mitt spørsmål til dere er: er du sikker på at ditt merkevare ikke sendes til Ghana akkurat nå? Det er bare spørsmål om tid før første last med organisert shipping av avfall til avfall blir stoppet. Bli medlem av Elretur, så har dere full kontroll på produktene. Vi sender også datautstyr ut av landet, men renset for avfall og som sekundærråvare.

– Vi garanterer at det ikke havner som avfall i Afrika! Vi garanterer også for sikker sletting av data for pc-avfall, PC-retur har løsningen.

Husby avslutter med en konkret oppfordring til butikkene:

– Visuelt ser mottakene ut som søppelplasser. Gjør noe med det!

Fagbladet Elektronikkbransjen nr.8/2008

Les også:

Miljøgifter en stor trussel

Morgendagens vinnere har en egen miljøstrategi

Ny teknologi supplerer gammel

Fremtidens TV-format er i full, full HD

Media Markt i Norge i 2009?

For mange valg skremmer kunden

Nordboere er runde, lyse og minimalistiske

Den som søker finner – men hvem?

Er bransjen forberedt på kriser?

Penger, etikk og moral

Mye tull på messe

Til toppen