Tanya Chuang er produktsjef hos SanDisk, og viser den nye multimedieopptakeren V-Mate. Den er basert på alle typer minnekort. Signalene behandles som datafiler.

Minnekortene raser i pris og gir mer for mindre

Minnekortene har trolig falt 60 til 70 prosent i pris i løpet av det siste året, mens kapasiteten blir stadig høyere.

Raskt fallende pris, økt kapasitet og miniversjoner av de tradisjonelle minnekortene preger markedet for denne produktgruppen.

– De aller fleste kortene har nå en kapasitet opp til to gigabytes, men både SD og CF-kortene har kapasitet langt over det. SanDisk lanserer i disse dager et CF-kort med 16 gigabytes kapasitet, sier salgs- og markedssjef Rune Reiersen hos SanDisk-importøren Aronsen AS.

Kortene med stor kapasitet er i første rekke beregnet for profesjonelle brukere av speilrefleks. Reiersen forteller at SD mer og mer blir det ledende kortet innen digitalfoto. Det er nå standard i flesteparten av kameraene til forbrukermarkedet.

– Nå ser vi at også mobiltelefonindustrien tar i bruk SD-kort, men de bruker hovedsakelig mini- og mikrovariantene. De to siste korttypene kan også brukes i kameraer, men da med en overgangsadapter, sier Reiersen.

– Hva med CF (Compact Flash)?

– Det blir stadig mindre aktuelt for kameraer. Både vi og andre produsenter av digital speilrefleks lanserer kameraer med hovedsakelig SD-kort, men CF-kortet har egenskaper som gjør at profesjonelle brukere fremdeles holder på det.

Samme kapasitet

Overraskende nok er det ingen forskjell på kapasiteten mellom minnekortene av normal størrelse og de små. Det er bare den fysiske størrelsen som skiller kortene fra hverandre. Datahastigheten og inn og ut signalene er også de samme.

– Standardhastighetene ligger hovedsakelig fra fem til seks megabytes per sekund og opp til 40 megabytes, som er det raskeste kortet i verden i dag.

En stor del av omsetningen hos Aronsen går også på kortlesere, særlig multilesere som tar ulike typer kort.

– Hvilke distribusjonskanaler har dere for kortene?

– Omsetningen skjer i nesten alle typer handelskanaler. Det er i hovedsak elektronikkhandlere, telematikk- og fotoforretninger. I tillegg kommer kiosker, bokhandlere og etter hvert også dagligvare.

V-Mate

På Photokina viste SanDisk en ny kombinert leser og opptaker med navnet V-Mate.

– Det er et produkt som gjør at du kan ta opp TV-programmer eller musikk og konvertere til lesbare datafiler. De kan spilles av i alle typer lyd- og bilde utstyr, inkludert mobiltelefoner, mp3-spillere og bærbare konsoller. Det gjør at du kan se og høre programmer hvor du enn er, sier Reiersen.

V-Mate-opptakeren kan koples direkte til TVen via scart- eller USB-kabel. Man kan også bruke HDMI-overgang. Dermed kan den også fungere som en DVD-opptaker med harddisk, men med et annet fil-format enn hva som er standard for DVD-formatet. Opptaksmediet er alle typer minnekort.

De nye SanDisk-kortene har kapasietet på opp til 16 GB. SD-formatet vinner en stadig større andel av markedet.
Til toppen