Samsungs B600 har kamera med 10 MP brikke, og skal være kamaramobilen med høyest oppløsning foreløpig. Foto: Erik Andersen

Nå kan man endelig ringe med kamera

Samsung presenterte verdens første stillbildekamera med mobiltelefon på CeBIT.

Når en mobiltelefon har fått et kamera med oppløsning 10 MP, må vi få lov til å kalle den et kamera du kan ringe med. Samsungs modell B600 er verdens første med disse egenskapene. Andre spennende nyheter fra Samsung er en mobiltelefon med 8 GB harddisk, og en modell med dataoverføringshastighet på 1,8 megabit per sekund, som nesten tilsvarer bredbånd. Her var også et bredt utvalg av TV-mottakere.

Det meste fra Samsung på CeBIT dreide seg om multimedia. Det er rart når vi for første gang ser en mobiltelefon med et kamera som langt overstiger vanlige digitale stillbildekamera i bildebrikkens oppløsning. Dette forteller oss nok en gang at de ulike produkttypene glir mer og mer over i hverandre. Modell B600 har 10 MP oppløsning, og kameraet har et linsesystem som foldes ut på samme måte som på mange kompaktkamera. Objektivet har tre ganger optisk zoom. Kameraet kan også brukes som visittkortskanner. Modellen har i tillegg autofokus basert på lysdioder og innebygd TV-mottaker.

Tynne

Samsung fokuserte kraftig på nye, slanke mobiltelefoner.

- Vi viser her verdens tynneste GSM- og 3G-telefoner. GSM-modellen P300 er bare 8,9 millimeter tykk, og UMTS-telefonen Z540 er 14,9 millimeter tykk, sier nordisk markedssjef Thomas Anderfelt i Samsung.

Begge modellene har kamera med 1,3 MP oppløsning. P300 har kredittkortstørrelse, mens Z540 er en klapptelefon.

- Trenden fremover fra oss er at telefonene blir tynnere og har svart farge. Vi kommer også med glidetelefoner, sier Anderfelt.

HDSPA

En av Samsungs nyheter på CeBIT var UMTS-telefonen Z560, som best kan kalles en multimediestasjon. Denne støtter HSDPA (High Speed Data Packet Access), som gir overføringshastighet på inntil 1,8 megabit per sekund. Som kjent er ikke slike nett på banen i Norge ennå, men modellen blir lansert når nettene er klare.

Mobil-TV

Til det kommende fotball-VM står Samsung klar med mobilmottakere for flere standarder, både DMB-T og DVB-H. To modeller for disse systemene er henholdsvis P900 og P910. Begge har vribar skjerm i bredformat.

- Vi venter oss mye av disse TV-mobilene, først og fremst muligheten for toveis kommunikasjon, slik at folk kan delta aktivt i TV-programmer, som for eksempel avstemminger, sier Anderfelt.

Øker tempoet

Anderfelt mener at Samsungs posisjon i det norske mobiltelefonmarkedet er god.

- Vi er fornøyd med den markedsandelen vi har, men ønsker selvfølgelig å øke. Samarbeidet med kjedene og operatørene vil jeg karakterisere som godt. Nå vil vi øke markedsinvesteringene i Norge. Dette skjer blant annet ved at vi nå har ansatt egen markedssjef i Norge, sier han.

Når de gjelder de øvrige Samsung-produktene, sier Anderfelt at de har hatt god omsetning - spesielt av LCD flat-TV. Han legger også vekt på at Samsung har en sterk stilling i plasma-segmentet over 40 tommer.

I følge Anderfelt hadde Samsung en total omsetning på 5 millilarder svenske kroner i Norden i 2005. Det var en vekst på 30 prosent fra året før. Den nordiske ledelsen satser på å ta et sterkere grep om markedet for datamonitorer, og kommer til å øke modellutvalget opp mot 20 tommer.

Produktmarkedssjef Michael Alstrøm viser frem modell P300, som i følge Samsung er verdens tynneste GSM-telefon. (Foto: Erik Andersen)
Til toppen