Produktmarkedsdirektør Niklas Wilhelmsson i Wayfinder Systems AB viser en Nokia-modell med navigasjonsprogram basert på taleinformasjon.

Navigasjon for svaksynte fra svenske Wayfinder Systems

Wayfinder Systems AB har spesialisert seg på programvare som gjør det mulig for synsskadde å finne fram og motta informasjon med mobiltelefonen.

– Vi har laget et navigasjonshjelpemiddel basert på ønskene fra de svaksynte og blindes organisasjoner. Vi har fått hjelp av referansegrupper til å forske ut hvilke behov som er de viktigste for slike produkter og hvordan vi best kan tilpasse det til brukerne. Det optimale her vil være a t informasjonen kommer i form av tale. Dette gjelder både kart- og tekstinformasjon, sier produktmarkedsdirektør Niklas Wilhelmsson i Wayfinder Systems AB.

Wayfinders programvare Access kommer i dag på i alt 17 språk og dekker de fleste språkgrupper i Europa og Nord-Amerika. Dette er også hovedmarkedene for firmaet. Programvaren støtter Nokias Serie 60-telefoner, versjon 2 og 3. Nye telefoner med samme plattform vil også kunne bruke systemet. Prisen er ikke endelig fastsatt, men Wilhelmsson sier den vil ligge på mellom 300 og 500 euro. Konkurrerende systemer fra andre leverandører ligger i følge Wilhelmsson på langt høyere pris.

Navigasjon med stemme

– Det viktigste er navigasjon med stemmeinstruksjon. Vi snakker da primært om gater og veier i byer og tettbygde strøk. I stemmeinstruksjonene inngår også navn på gaten eller veien du befinner deg i. Når du kommer til et gatekryss, kan du også høre navnene på veiene ut av krysset. All tekstinformasjon på skjermen blir også omgjort til tale, sier Wilhelmsson.

Programvaren fra Wayfinder inneholder totalt informasjon for 20 millioner steder som det kan ha interesse for brukeren å vite mer om. Det kan for eksempel være restauranter, sykehus, bussholdeplasser og T-bane stasjoner.

– Som en tilleggstjeneste legger vi inn informasjon om avstand fra der du står til et punkt du ønsker å komme til, og navnet på steder i nærheten av der du står og som du kan navigere forbi for å komme dit du vil.

– Kan brukerne også legge inn egne punkter på kartet?

– Ja, det er absolutt en mulighet. Slike punkter kan være bosteder for venner, butikker du handler i eller eksempelvis holdeplasser for offentlig kommunikasjon, sier Wilhelmsson.

Kommunikasjonssjef Hanna Jonasson Drotz (t. v.) og salgsdirektør Anna Nilsson viser informasjon om Wayfinder Access-system.
Til toppen