NIKON ØNSKER Å SETTE NY STANDARD

– Nikon 1 er verdens raskeste kamerasystem, og vår viktigste lansering siden vi kom med kompakte digitalkamera for 14 år siden.

Det sa Nikon-sjef i Norge, Bjørn Mangset, da han lanserte selskapets første kompakte systemkamera den 21. september. De senere par årene har både Nikon og Canon stadig fått spørsmålet om når de ville komme med et slik kamera, eller speilløst systemkamera som det en tid ble kalt. Av de to japanske fotogigantene ble Nikon først ut, men de ønsker å kalle konseptet noe annet: avansert kamera med utskiftbar optikk.

I første omgang slipper de to hus, fire objektiver og tilbehør.Nikon 1 var for øvrig navnet på selskapets første kamera, lansert i 1948. Mangset og hans kolleger sparte ikke på kruttet under pressemøtet:

– Fotografering vil aldri bli det samme igjen. Nikon 1 er verdens raskeste kamerasystem, som gir unike og revolusjonerende muligheter. Kontinuerlig opptakshastighet er 60 bilder per sekund. Funksjonen før og etter gjør at kameraet tar bilder før du gjør det selv. Det tar levende stillbilder, og stillbilder med høy oppløsning selv når du tar opp video, sier Mangset.

Han trekker en parallell er mobiltelefonbransjen.

Vil bli fotobransjens Iphone

– Tidligere hadde alle mobiltelefoner vi var fornøyde med, men hvor mange av oss var det som virkelig elsket mobiltelefonene? Apple endret dette. Da Iphone ble introdusert eksploderte markedet, og endret hvordan vi ser på mobiltelefoner. Noe av det samme kan sies om kameraer. Det har vært en stor utvikling, kameraene blir stadig bedre – men det har i det store og hele vært det samme. Til nå. Vi tror det må et paradigmeskifte til for å endre reglene for hvordan vi ser på kameraer, sier Mangset.

Nøkkelkundesjef Vegard Berg sier at Expeed 3-prosessoren er ny, og gjør kameraet raskere enn brukeren.

– Opptaket starter før utløserknappen trykkes ned. Våre ingeniører har gjort det mulig å manipulere tid, sier Berg.

En ny funksjon er det Nikon kaller bevegelsesbilde. Kameraet tar samtidig 2,5 sekunder i sakte film og et stillbilde, og setter dette sammen til det Nikon beskriver som et øyeblikksbilde av tid.

– Med smart bildevelger tar kameraet 20 bilder i høy hastighet og velger de fem beste, sier Berg.

Begge Nikon 1-modellene tar opp video i full HD, med 30 bilder per sekund. Mens du filmer, kan du ta stillbilder uten at dette skal virke inn på videoopptaket. Kapasiteten er 400 bilder per sekund, eller 1.200 bilder per sekund i litt lavere oppløsning.

Mindre bildebrikke

Nikon 1 er utstyrt med 10,1 megapiksler og en CMOS-brikke på 13,2 x 8,8 millimeter. Denne er mindre enn Mikro 4:3-formatet til Panasonic og Olympus på 17,3 × 13millimeter.

V1 veier 383 gram med batteri, størrelsen er 113x76x43,5 mm. J1 veier 277 gram med batteri, størrelsen er 106x61x29,8 mm.V1 kan brukes med ekstern blits og GPS, det har elektronisk søker. J1 er altså noe mindre, uten søker men med innebygd blits.

Til V1 lanserer Nikon det de kaller verdens minste blits; SBN5. Nikon 1 får ny fatning, som skal sikre at objektivene kommuniserer med huset. Nikon lanserer fire Nikkor-objektiv, optimalisert for filmopptak. 10 millimeteren tilsvarer 27 analoge millimeter, i tillegg kommer tre zoom-objektiv: 10-30, 30-110 og 10-100 millimeter. Det finnes en adapter for F-fatning kompatibel for begge husene.Annet tilbehør som er klart er til V1 er GPS-enheten GP100 og filmmikrofonen ME1.

Nikon V1 koster med 10-30 mm zoom 5.600 kroner.
Vegard Berg (t. v.) og Bjørn Mangset hadde avtalt antrekk før lanseringen av Nikon 1. Foto: Stian Sønsteng
Til toppen