Nikonsjef i Norge, Bjørn Mangset (t. h.) og produktspesialist John Aasen presenterte sine nye kompaktmodeller i Litteraturhuset i Oslo. Foto: Stian Sønsteng.

NIKON TYDELIGERE ENN TIDLIGERE

– Vi ønsker å kople varemerkene Nikon og Coolpix bedre. Nikon skal synes tydeligere enn tidligere.

Det sier Nikon-sjef i Norge, Bjørn Mangset, i forbindelse med lanseringen av en rekke nye kompaktmodeller. Han mener det japanske selskapet aldri hatt tilsvarende bredde og kvalitet i sin kompakte produktlinje som i nå.

– Produktlinjen blir med dette komplett. Noen få produkter beholdes, de nye kommer som et tillegg. Vi har kjørt en stor markedskampanje i Europa, I AM,og all markedsføring vil skje med dette slagordet. I Norge er vi av de få kameraprodusentene som har kjørt TV-kampanjer i år, dette vil vi fortsette med. I sommer fokuserte vi på CoolpixS3100, som var det mest solgte kameraet i Europa i mai og juni. Det går bra om dagen. I løpet av åtte måneder har markedsandelen vår i Europaøkt fra 10 til 15 prosent for kompaktkameraer, og vi er markedsleder i følge siste rapport fra GfK. Vi satser enormt på dette, selv om markedet ikke er helt med kategorien, sier Mangset.

Han mener både Nikon og andre har slitt med at kundene ikke alltid klarer å kople hoved- og undermerke.

Hever prislista

– Det er ikke alle som ser at Coolpix er Nikons undermerke, derfor vil Nikon heretter komme mye tydeligere frem.

– Skjer dette tidsnok, har dere ødelagt Nikon som merkevare til fordel for Coolpix?

– Jeg tror ikke det. Men det er klart at med den merkevaren Nikon er… Om ikke det har vært dumt, så er det i hvert fall smart at vi nå får drahjelp fra hovedmerket vårt, sier Mangset til fagbladet Elektronikkbransjen.

Nikon fokuserer nå på en lang rekke kompakte modeller, i et høyere sjikt enn tidligere.

– Den billigste modellen av de nye koster 1.600 kroner, dette har man ikke sett på tidligere kompaktlanseringer hos Nikon. Vi retter oss med dette mer mot det dyrere segmentet som vi vet vokser, ikke minst markedet for langzoomer. Vi videreutvikler våre proffe kompaktmodeller, sier Mangset.

Kompakt system

– Det ryktes at det snart kommer flere aktører inn i markedet med kompakte systemkamera. Hvem tror du blir den første?

– Det tør jeg ikke spekulere i. Det er flere som ser på nye konsepter. Per i dag er det kompaktkamera ved siden av speilrefleks vi kjører på, så får vi se hva tiden bringer.

– I Nikons hjemmemarked Japan har kompakte systemkamera nesten 45 prosents markedsandel. Det får vel folkene ved Nikons hovedkontor til å tenke sitt?

– Presidenten vår har tidligere sagt at også vi ser på nye konsepter. Ikke nødvendigvis et speilløst kamera, men hvis dette blir et interessant marked kan jeg ikke tenke meg at Nikon sitter og ser på det.

– Og 45 prosent må vel være et interessant marked?

– Det er mye i Japan. Men globalt sett er det Japan og Storbritannia som utpeker seg. I Norge står kompakte systemkamera bare for seks-sju prosent, sier Mangset.

AW100

Under presselanseringen i Litteraturhuset i Oslo er det produktspesialist Jon Aasen som drar forsamlingen gjennom de nye modellene. Nikon går nå inn i segmentet for vanntette og støtsikre kamera, med AW100. Denne modellen er vanntett ned til 10 meter, støtsikker for fall fra 1,5 meter, og den skal tåle temperaturer ned til 10 kuldegrader.

– Kameraet har GPS og innebygd kompass, og det kan ta panoramabilder i 180 og 360 grader, sier Aasen

GPSen merker bildefilene med posisjonen de ble tatt i. Selv om man ikke fotograferer lagres en sporlogg der posisjonen registreres hvert minutt. Siden kan man se hvor man har vært på det forhåndsinstallerte verdenskartet som omfatter alle land unntatt Korea og Kina.

– Det er også mulig å skjule posisjon, godt egnet fiskere som vil holde de beste fiskeplassene hemmelig, smiler Aasen.

Serieopptak opp til fem bilder kan tas med en hastighet på 9,5 bilder i sekundet, i videomodus har kameraet et eget program for høyhastighetsfilm. LCD-skjermen er på tre tommer. Bildebehandlingsprosessoren Expeed C2 skal gjøre kameraet raskere. FilteradapteretUR-23 har diameter 40,5 mm og gjør det mulig å sette på et polarisasjonsfilter. Med HDMI-tilkoplingen er det mulig å bla i bildene med fjernkontrollen til en TV som støtter HDMI CEC. Salgsstart 8. september. Pris: 3.000,-

P7100

Så til oppfølgeren til P7000, som har fått navnet P7100:

– Dette er et kamera tiltenkt profesjonelle brukere som ønsker et kompakt kamera. Funksjonshjulet fra P7000 er forbedret. P7100 har i tillegg fått et underkommandohjul plassert foran på kameraet, sier Aasen.

Prosessoren er den samme som på AW100. Denne skal gi bedre prosessering og økt hastighet.

– Sensoren er ganske stor og gir god kvalitet også ved høy ISO. Raskere oppstartstid er en annen forbedring. CCD-brikken er på 10,1 MP. Kameraet har flere spesialeffekter, som zoomeksponering. Dette er en kul funksjon som gjør at du kan velge om du skal zoome inn to eller tre ganger i løpet av eksponeringen. Med lang lukkertid får man fine effekter, også uten bruk av stativ, sier Aasen.

Andre effekter er maleri, ND-filter for lange lukkertider, en kreativ sort-hvitt-funksjon der man kan velge kontrast i fem nivåer samt korning på bildet. Kryssprosesseringseffekten kjenner manfra lysbildefilmens dager – her simuleres denne med fem fargetoner. I avspillingsmodus kan man legge på stjernefilter, fisheye, miniatyr og malerieffekt.

Et zoomminne gjør det mulig å velge hvilken brennvidde man skal starte på blant sju forhåndsvalg. Søkeren er optisk med diopterjustering. Videoopptak skjer i 720p med 24 bilder i sekundet. Kameraet har inngang for ekstern mikrofon og mulighet for å justere volumet. Det er klar for bruk i trådløse nettverk sammen med et EyeFi-kort.

S6200

Neste modell er i følge Nikon en av de klart tynneste tiganger-zoomene i markedet med sine 25,4 millimeter, og det skal være enkelt å bruke for Hvermansen.

– Coolpix S6200 har flere funksjoner som skal hjelpe brukeren å få skarpe bilder; optisk og elektronisk stabilisator, høy lysfølsomhet med lite støy og en blitskontroll-funksjon som balanserer blitsen med naturlig lys, sier Aasen.

S6200 har flere spesialeffekter, som fisheye, miniatyr, High/Low Key, stjernefilter, nostalgisk sepia samt sorthvitt med valgte farger.CCD-sensoren er på 16MP, videoopptak i 720p med automatisk motivvalg, følgefokusog mulighet til å zoome optisk under filming. Kameraet har HDMI-utgang, og portrettfunksjon med ansiktsgjenkjenning.

S8200

Coolpix S8200 har 14 ganger optisk zoom, fra 25 til 350 mm. Kameraet er utstyrt med ett HRI-, to ED- og to asferiske linseelementer.

– Til sammen gjør disse at bildekvaliteten blir bra selv med mye zoom, også takket være den optiske stabilisatoren. Den bakbelyste CMOS-sensoren er på 16,1 MP, prosessoren en Exceed 2.

– Denne har motivsøkende autofokus som prioriterer litt annerledes. Bildet analyseres ut fra farge og kontrast for å finne ut hva som er hovedpoenget i bildet, sier Aasen.

S8200 har en oppstartstid på ett sekund, AF-hastigheten er 0,35 sekunder, utløserforsinkelsen 0,25 sekunder. Panoramafunksjon på 180 eller 360 grader horisontalt eller vertikalt. HDR-funksjonen skal dekke mest mulig av kontrastomfanget i motivet. Effektfiltrene kan brukes både under fotografering og filming. Videopptak i full HD 1080p, med 15, 60 eller 120 bilder per sekund. Opptak i høy eller lav hastighet. Funksjonen PreShooting tar inntil fem bilder fra utløser er trykket halvt til helt ned.Tretommers LCD-skjerm.

S100

Coolpix S100 er 18,1 mm dypt, har 3,5 tommers OLED berøringsskjerm, CMOS-sensor på 16,1 MP, fem ganger zoom fra 28 til 140 mm.

– Det er mulig å ta 3D-bilder, selv med bare én linse. Kameraet har ikke 3D-skjerm. Du velger 3D som en funksjon i scenevalgsmenyen. Du tar ett bilde, skyver kameraet tilstrekkelig til siden før du tar bilde nummer to. Det er mulig å retusjere bildene med hjelp av berøringsskjermen, sier Aasen.

Effektfiltrene er de samme som på S8200, videoopptak i full HD 1080p. Kameraet har stereolyd, HDMI-utgang, smartportrettsystem, automotivprogram og creativeslider.

S1200PJ

Coolpix S1200PJ er et nytt projektorkamera.

– Vi har puttet inne en DLP RGB-projektor med 20 lumen og kontrast 200:1 eller mer, VGA-oppløsning og visning fra fem til 60 tommer. Batteriet holder til én times bruk av projektoren, sier Aasen. Videoopptak i HD 720p, effektfiltre, 5 ganger-zoom fra 28 til 140 mm. Smartportrettsystem, auto motivprogram, optisk stabilisator som også virker under videoopptak.

AW100 har fem ganger optisk zoom fra 28 til 135 mm, 16 MP bakbelyst CMOS-sensor og full HD videoopptak i 1080p og 720p.
ActionkameraetAW100 skal ifølge Nikon kunne brukes under alle forhold. I butikkene 22. september. Pris: 3.000,-
AW100 har en egen actionknapp. En bevegelsessensor styrer programvalgene og skal gjøre det enkelt å ta bilder med hansker på.
P7100 har fått en ny skjerm som kan vinkles. Den er på tre tommer og skal ha like bra oppløsning, 921.000 piksler, som Nikons proffkameraer.
P7100 har 7,1 ganger optisk zoom fra 28 til 200 mm, to ED linseelementer og optisk stabilisator. I butikkene 22. september. Pris: 4.700,-
Coolpix S100 er 18,1 mm dypt, det har panoramafunksjon og HDR. Allerede i butikkene. Pris: 2.300,-
Med projektorkameraet S1200PJ følger med et adapter for tilkopling til Iphone, Ipad og PC. I butikkene 22. september. Pris: 3.700,-
S4150 har 14 MP og tar filmopptak i HD (720p). Tretommers berøringsskjerm, vekt: 128 gram. To cm tykt. I handelen. Pris: 1.300,-
S6150 har 16 MP og syv ganger optisk zoom(28-196 mm), 16 MP bildebrikke. Egen filmopptaksknapp. I handelen. Pris: 1.500,-
S6200 har ti ganger optisk zoom fra 25 til 250 mm, med ett linseelement. I butikkene 22. september. Pris: 1.600,-
S8200 kan ta fem bilder i serie med seks bilder i sekundet i full oppløsning. I butikkene 22. september. Pris: 2.600,-
Til toppen