Salgssjef Per Kristian Wang viser den nye E75 kommunikator med en demonstrasjon av Ovi-konseptet på skjermen i bakgrunnen.

NOKIA ÅPNER DØREN til innhold og tjenester

Ovi er det finske navnet for dør. Nokias Ovi Store-konsept markerer en inngangsport til digitalt liv for brukere av Nokias mobiltelefoner.

Døren åpner seg for mange portaler og tjenester med Nokias brukergrensesnitt. Nokias store satsing i år er Ovi Store-konseptet, som skal knytte brukerne opp til den finske produsentens mobiltelefoner med mange typer tjenester. Når det åpner i mai, vil det i tillegg til sesongens nye telefoner også kunne brukes av om lag 50 millioner brukere av tidligere telefoner i seriene 40 og 60.

– Ovi skal være din portal til internett der du kan legge opp alle kontaktene dine, musikken din, epost og også bruke det som en blogg med favorittbilder. Det gir alle muligheter til digitale tjenester knyttet opp til mobiltelefon og mobilt nettverk. Ovi gir også muligheter for at du har et personlig lagringssystem hos Nokia der innholdet er passordbeskyttet. Eksempler på slikt bruk er private bilder og brev.

Det sier salgssjef Per Kristian Wang i Nokia. Han legger vekt på at lagringskapasiteten er gratis, og brukere kan lagre så mye innhold de vil. Wang forteller at han har brukt konseptet mye allerede og mener at applikasjonen gir veldig god oversikt. En av tjenestene er Mail on Ovi. Det betyr at brukerne kan opprette sin egen epostadresse. Hvis man har en onlineadresse i Norge skal den kunne overføres til Ovi-systemet på en enkel og sikker måte.

Berøring

Det er flere år siden Nokia lanserte sin første telefon med berøringsskjerm, 7710. En av nyhetene i år med samme teknologi er N97, som første gang ble vist på CES i LAs Vegas i januar. Wang tror imidlertid ikke at markedet utelukkende vil bli preget av slike skjermer i tiden som kommer.

– Denne teknologien vil bli knyttet til enkelte segmenter hos leverandørene. Nå er det veldig hett. Selv har jeg brukt Nokia 5800 i noen måneder og den fungerer veldig bra, men jeg vet også at mange foretrekker å bruke tastatur som på E75. Noen opplever at det blir mer trykking på en berøringsskjerm enn om man har tastatur, sier han.

Wang legger vekt på at berøringsskjermene skal fungere slik at brukeren skal ha følelsen av å trykke på noe, ikke bare rører ved skjermen.

– Var dere for tidlig ute med 7710?

– Da vi lanserte denne modellen, var vi for tidlig ute. Både skjermene og teknologien har utviklet seg mye kvalitetsmessig siden da. Nå er det stor aktivitet om konseptene om berøringsskjerm hos alle leverandørene og tilbyderne av mobiltjenester. Samtidig er vår serie 60 med Symbian operativsystem fortsatt en klar markedsleder på verdensbasis.

Bra i Norge

Ved siden av N97 var E75, 6710 Navigator og N86 de viktigste nyhetene på MWC. I tillegg trekker Wang også frem E55 som den viktigste i bedriftsmarkedet.

Hvordan karakteriserer Wang stillingen i Norge for verdens ledende mobilprodusent?

– Stillingen i Norge er veldig bra. Det mest spennende nå er å følge utviklingen av Ovi Store-konseptet og hvordan utviklere av programvare og tjenester vil støtte dette. Vi tror det fører til mange spennende applikasjoner for Nokia-telefonene i tiden som kommer. Jeg tror at epost med selvbestemt oppdatering vil bli veldig viktig fremover. Vi arbeider tett med firmaer som Cisco, IBM og Microsoft for å få ut de beste tjenestene til sluttkunden.

Navigasjon

Når det gjelder navigasjon har Nokia fra første stund vært med å lage slike tjenester i telefonene. Når denne tjenesten ikke ble så mye vektlagt på messen i år, mener Wang det kommer av at navigasjon er blitt så vanlig hos alle.

– Mitt inntrykk er at tjenester er det store stikkordet på messen i år. Det inkluderer også tjenester innen navigasjon i mobiltelefoner.

– Ser du noen nye tjenester komme opp i nær fremtid?

– Jeg tror det viktigste for brukerne nå er å ta vare på det digitale innholdet sitt på en sikker måte. Vi har mange telefoner med gode kameraer. Folk tar bilder og laster dem ned på telefonen. Så glemmer de å sikre dette innholdet ved å ta sikkerhetskopi. Dette er en av de tingene som nå kan utføres enkelt gjennom Ovi-systemet, sier Wang.

Mobil-TV

Når det gjelder temaet mobil-TV har finnene, og dermed også Nokia, for lengst bestemt å bruke standarden DVB-H. Ventelig er ikke Wang så positiv til det norske valget av DAB-basert DMB for prøvesendingene hos oss.

– Finland har kommet veldig langt med å utvikle DVB-H-standarden. Jeg tror det blir viktig for det norske markedet å tilby den beste standarden. Mobilterminalen vil etter min mening bli det viktigste produktet også for mobil-TV. Dette henger sammen med at mobiltelefonen generelt blir mer og mer viktig for oss, ja etter hvert viktigere enn selv lommeboka. Vi kommer neppe til å komme med annen teknologi enn DVB-H i våre telefoner, slår Wang fast.

N97 er en av de nye telefonene med berøringsteknologi og som arbeider med Ovi-konseptet.
Demonstrasjon av N86 med kartkonseptet Nokia Maps, som også er en del av Ovi-systemet.
Anna Bakkonen viser Nokias blåtann-konsept med stereolyd og innebygd støyreduksjonssystem.
I følge Nokias salgssjef Per Kristian Wang vil E55 fortsatt bli en av de viktigste telefonene i bdriftsmarkedet.
Denne kombinerte høyttaleren og mikrofonen kommuniserer trådløst via blåtann med mobiltelefon i bil.
6710 er Nokias nye navigatørtelefon. Her vist med kart.
Til toppen