Sol, sommer og sand har tatt knekken på mange mobiler i år. Foto: Martin Ivanov/iStockPhoto

ØDELEGGER EN MILLION MOBILER

Nordmenn knuser 962.000 mobiler hvert år, og sommeren er høysesong for kjøp av ny telefon.

26 prosent av alle nordmenn har ødelagt mobilen sin i løpet av det siste året, viser ny undersøkelse YouGov har utført for Elkjøp. Det tilsvarer minst 962.000 mobiler.

– At så mange av oss har ødelagt mobilen sin i løpet av det siste året viser hvor viktig telefonen har blitt for nordmenn og at den er med oss uansett hvor vi går og hva vi gjør. I tråd med dette er det nesten ikke til å unngå at vi ved jevne mellomrom er uheldige og mister den i bakken eller i vannet, for eksempel når vi har tatt den frem for å ta bilder, sier salgssjef for telekom hos Elkjøp Norge, Thomas Brandsnes.

Vi bruker stadig mer penger når vi kjøper ny mobil, så det kan definitivt bli en dyr affære å være uheldig

Vann og fallskader verst

Knuste skjermer og ulike typer av vannskader er det elektrokjeden ser mest av når nordmenn kommer innom med sine ødelagte mobiler.

– Vi bruker stadig mer penger når vi kjøper ny mobil, så det kan definitivt bli en dyr affære å være uheldig. Samtidig vet fra før at 30 prosent av oss ikke beskytter mobilen med deksel eller etui. En slik beskyttelse vil ikke stå imot alt, men i ni av ti tilfeller vil det redde telefonen din dersom du mister den i bakken. Et vanlig deksel gir i tillegg grei beskyttelse mot både vann og støv, sier Brandsnes.

Elkjøps undersøkelse viser også at svært mange nordmenn bruker sommeren til å skaffe seg ny mobil.

33 prosent av de spurte sier at de enten allerede har få seg ny telefon denne sommeren eller at de vurderer å gjøre det. Dermed er 1,22 millioner nordmenn på mobiljakt i løpet av ferieukene.

Får mobil om sommeren

– Antallet i seg selv er jo helt vanvittig og viser tydelig at vi nordmenn ser på sommeren som mobilperiode nummer én. Mange foreldre syns sommerukene er en god anledning til å gi barna sin første telefon, noe som helt klart bidrar til de høye salgstallene. Samtidig er det flere aktører som annonserer mobiltjenester- og produkter nå om sommeren, sier salgssjef Brandsnes.

Han har også lagt merke til at nordmenn i større grad er uheldige og ødelegger telefonene sine nå om sommeren enn ellers.

– Vi har sjelden en mer aktiv bruk av mobilene våre enn om sommeren, og er man mye på farten på fjellet, på stranden eller i vannet så hender det jo at man er uheldig. I år har man i tillegg hatt Pokémon Go-bølgen, som har gjort at mange har brukt telefonen mye, sier Brandsnes.

Her er tallene fra undersøkelsen:

Har mobiltelefonen din blitt ødelagt i løpet av det siste året:

Ja: 26 prosent

Nei: 73 prosent

Husker ikke: 1 prosent

Har du planer om å kjøpe ny mobiltelefon til deg selv eller venner/familie i løpet av sommeren (eller har du allerede kjøpt en denne sommeren)?

Ja: 33 prosent

Nei: 59 prosent

Vet ikke: 9 prosent

Undersøkelsen utført av YouGov juli 2016 blant et representativt utvalg av 1.007 nordmenn mellom 18 og 75 år.

Til toppen