Markedssjef Ingar Holtmoen (t. v.) og daglig leder Terje Romen i Mono AS er stolte av TXSR605 som fikk årets EISA-pris i gruppen hjemmekinoreceiver. Pris: 7.000,-

Onkyo med hjemmekino i to kanaler

Onkyo møter etterspørselen etter anlegg med tokanalslyd, også for hjemmekino. Nå kommer utstyr for HD-lyd med kvalitet som skal overstige CD.

– Vi merker at folk stadig mer spør etter klassiske stereoanlegg, det vil si anlegg basert på to kanaler, og de vil ha god lyd, sier Ingar Holtmoen, markedssjef i Mono AS, som importerer Onkyo til Norge.

Onkyo satser på Hi-Fi-komponenter som receivere, forsterkere og CD-spillere. Til sistnevnte produkt mener Holtmoen det er viktig å skille mellom CD og DVD på grunn av lydkvaliteten.

LP vokser fra SACD og DVD Audio

– Er tokanalsmarkedet i vekst?

– Ja absolutt. Når det gjelder CD, går det stort sett i tokanalsplater. Onkyo har også spillere for SACD og DVD Audio, men i markedet er det først og fremst tokanalssystemer vi snakker om, sier Holtmoen.

På 80-tallet laget Onkyo også LP-platespiller men denne produktgruppen er borte nå. Det beklager daglig leder Terje Romen.

– Vi ser at interessen for både SACD og DVD Audio er i ferd med å dø ut internasjonalt. Nå er faktisk interessen for LP i ferd med å vokse seg større enn for de to digitale mediene. Salget av LP-platespillere øker også, sier Romen.

HD-lyd

Nå kommer Onkyo med produkter som skal gjengi HD-lyd.

— For første gang på 25 år tar man steget opp i kvalitet fra CD-standarden med langt høyere bitrate. Vi snakker om 24-bits oppløsning, samplingsfrekvens opp til 192 kHz og inntil åtte kanaler. Vi er glade for å være med på dette løftet i kvalitetsnivået som kommer nå, sier Romen.

Til dette utstyret hører HDMI 1.3-overganger som kan formidle signalene. I tillegg kan denne overgangen overføre fjernkontrollsignaler.

I utgangspunktet er høyttaleroppstillingen i et HD-anlegg den samme som på vanlig hjemmekino, for eksempel 5.1. Romen legger vekt på at HD-lyd også kan gjengis på vanlig tokanals anlegg, eventuelt med en ekstra basshøyttaler. Også her blir lydkvaliteten betydelig høyere enn det man er vant til med CD, sier han.

Årets hjemmekino

Onkyo fikk EISA-prisen for årets hjemmekinoreceiver med modellen TX-SR605. Modellserien for receivere inkluderer også produkter for HD i ulike prisklasser. Det kommer også receivere med DVD som er pakkeløsning som 2.1 anlegg og kunstig omgivelseslyd. Toppmodellen heter TX-NR905 som blant annet har nettverkstilkopling.

– Interiørmessig er slike anlegg lett å plassere, og de nye modellene kommer på markedet i Norge senere i høst, sier Holtmoen.

DS-A2X er en basestasjon for de nye versjonene av iPod. Pris: 1.000,-
TX-NR905 er toppmodellen blant receiverne. Den har blant annet nettverkstilkopling for PC og harddisk. Pris: 20.000,-
LS-V501 er et komplett mikroanlegg med høyttalere og basshøyttaler. Pris: 8.000,-
Til toppen