Trond Langeland (f. h.) og Trond Sliper i Canon med nye Eos 550D som journalistene Toralf Sandåker og Odd Richard Valmot klør i fingrene etter å få prøve.

PÅ TOPP FOR FORBRUKERNE

Canon karakteriserer sin nye speilrefleks Eos 550D som toppmodellen i forbrukersegmentet, plassert mellom 500D og 50D.

Kameraet ble lansert i Oslo 8. februar, sammen med tre nye Ixus og en Powershot. Til sammen har Canon sluppet 45 produkter hittil i år, og dette var deres tredje presselansering i januar og februar.

550D har i følge Canon teknologiske finesser og funksjoner man ellers bare finner i halvprofesjonelle modeller. Bildebrikken er en 18 megapikslers (MP) APS-C Cmos-sensor, kombinert med Canons Digic 4 bildeprosessor.

– Brikken har samme bildekvalitet som 7D, men er halvparten så rask og kan skyte 2,7 bilder i sekundet. 550D har 14 bits A/D-konvertering som skal gi jevnere bildekalibrering, og samme iFCL-målesystem med 63-soners Dual-layer målesensor som på 7D, sier produktsjef Trond Sliper.

550D tar videoopptak i full HD, samme som på 7D, med valgbar bildefrekvens (30, 25 og 24 bilder/sekund ved 1080p eller 50, 60 ved 720p). Det har kontakt for ekstern stereomikrofon og manuell kontroll for dybdeskarphet. LCD-skjermen på 3 tommer er i 3:2-format, det samme formatet som bildene. Nytt er den manuelle innstillingen av øvre grense for auto-ISO.

770 millioner i året

Canon-sjef Trond Langeland forteller at Canon nå kan slå i bordet med en årlig omsetning på 770 millioner kroner innen forbrukermarkedet. Av dette utgjorde speilrefleks 340 millioner kroner, og denne gruppen er blitt dobbelt så stor som kompaktkategorien. Tallene er med tilbehør.

– Canons markedsandel på speilrefleks er 48 prosent, på kompaktkamera 27 prosent. På HD-video gikk vi frem til en markedsandel på 32 prosent. Når det gjelder blekkskrivere gikk vi opp seks prosent til 36 prosent markedsandel, og vi er kanskje mest stolt av dette tallet – at vi nå er kommet opp på delt førsteplass i kategorien, sier Langeland.

På skannere holder Canon seg i følge Langeland stabilt med 69 prosent markedsandel.

Tilbake til produktlanseringene 8. februar, da tre nye Ixus- og én Powershot-modell ble vist for første gang. Nytt fra Canon er smart blitseksponering, som for eksempel skal registrere skygge i motivets ansikt. Fra de avanserte speilrefleksmodellene har de hentet en såkalt miniatyreffekt, som setter fokus på ønsket sted i bildet og skaper et modellaktig landskap. Fiskeøyeeffekt med ulike grader kan gi artige bilder. En smart lukker kan ta bilde for eksempel når det dukker opp et nytt ansikt i bilderuta, eller man kan ta bilde når motivet blunker eller smiler.

– De nye modellene har en forbedret skjerm med herdet glass og reduksjon av reflekser som gjør det enklere å se skjermen utendørs i sterkt sollys. Alle de nye Ixus-modellene har optisk bildestabilisator, sier produktsjef Sliper.

Med Powershot SX210 har Canon fått plass til 14 ganger zoom med optisk og dynamisk bildestabilisator og HD-filmopptak i et kamerahus på 99,3x55,7x22mm som veier 160gram inkludert batteri.

Nye videokamera

Selv om en av journalistene på pressemøtet demonstrativt satte seg til å lese en roman da produktsjef Trond Sliper gikk gjennom nyhetene de hadde sluppet tidligere i år, er det på sin plass å ta dem med her. Den 5. januar lanserte selskapet 21 produkter, der hele Powershot A-serien ble byttet ut.

– Dette er en rimelig serie, men også i dette segmentet har vi fått smart auto som gjenkjenner nesten alle motiv og automatisk stiller inn kameraet. Denne serien fikk også Youtube-støtte, som fra nå er med i alle kameraene våre. A-serien består av fire modeller.Vi lanserte samtidig et EF 70-200 f/2.8-objektiv, med bedre bildestabilisator, mindre nærgrense og bedre byggekvalitet, sier Sliper.

Samme dag kom nye Legria videokamera, der toppserien ble oppgradert og en rimeligere HD-serie ble lansert. Disse skal være enklere å bruke, de har støtte for Eye-Fi-kort, smart auto med 31 ulike motiv og Youtube-støtte. Kameraene kan konvertere HD-opptak til SD før man laster det opp til datamaskinen – og eventuelt laster det opp på Youtube. Totalt lanserte Canon ti HD-kamera samt fem SD-modeller. De nye kameraene har fastminne i kombinasjon med minnekort.

Den 21. januar lanserte Canon sju nye projektorer, og den 1. februar kom tolv produkter. Blant disse var MX-modellene innen multifunksjonmed faks og mulighet til å lagre innkommende telefakser som en PDF på minnepinne. Alle de nye modellene har støtte for trådløst nettverk.

Ixus 210 etterfølger 200, og har berøringsskjerm, 24 mm brennvidde med fem ganger zoom, 14,1 MP, smart auto med ansiktsgjenkjenning, opptak av film i HD og HDMI-utgang.
Ultratynne Ixus 130 har 14,1 MP, 28 mm brennvidde og fire ganger zoom, 2,7 tommers LCD-skjerm, smart auto og HDMI-utgang. Film i HD-kvalitet.
Ixus 105 er Canons rimeligste Ixus, med 28 mm brennvidde, fire ganger zoom, 12,1 MP og 2,7 tommers LCD-skjerm. Smart auto med motivkjenkjenning.
Powershot SX210 IS har 14 ganger zoom i bredformat og 14,1 MP, videoopptak med dynamisk bildestabilisator, 720p med stereolyd. Mål: 99,3x55,7x22mm. Vekt: 160gram inkludert batteri.
Til toppen