Panasonic LX3 beveger seg inn på et område få produsenter har våget seg inn på tidligere. Vario-Summicron-objektivet er en normalzoom med lysstyrke F. 2.0 ved 24 mm ultra vidvinkel. Her ønsker Panasonic tydeligvis å tiltrekke seg oppmerksomhet fra kresne fotografer.

PANASONIC VESSER KNIVEN

Hvordan forbedrer man gode fotoprodukter? Dette spørsmålet er blitt mer og mer viktig for kameraprodusentene.

Fagbladet Elektronikkbransjens utsendte har deltatt i et optisk seminar hos kameraprodusenten Panasonic. Vi fikk innblikk i hvordan en av markedslederne tenker om utviklingen, og ble presentert for årets nye modeller. Og det var selvfølgelig anledning til å prøvekjøre prototypene.

Mange modeller er vanskelig å skille fra hverandre med hensyn til spesifikasjoner. Og det holder ikke lenger å produsere kameraer med skyhøye pikseltall. Likevel er det viktig å videreutvikle produktene for å kapre store markedsandeler i en svært dynamisk bransje. Panasonic mener at det er på tide å komme tilbake til kjernespørsmålene. Hva er god bildekvalitet? Og hvordan er det mulig å hjelpe forbrukerne til å ta bedre fotografier?

Store ambisjoner

Panasonic blir stadig mer ambisiøs. På kort tid har produsenten klart å tilrive seg store markedsandeler. Man er imidlertid ikke fornøyd med en hederlig plassering blant flere aktører. Man ønsker å bli en klar ener.

For å få til dette må man selvfølgelig ha et bredt utvalg av modeller. Men man kommer neppe utenom en virkelig toppmodell i fluevekt klassen.

Har ikke mange fotografer som vanligvis sverger til digitale speilreflekser egentlig bruk for en hendig lommemodell med usedvanlige egenskaper?

Ny kompakt-standard?

Med LX3 mener Panasonic at de har tatt frem det ypperste som kan lages i denne kameraklassen. Her har Panasonic beveget seg inn på et område som få produsenter har våget seg inn på tidligere. Objektivet som bærer det stolte navnet Vario-Summicron ser unektelig imponerende ut. Dette er en normalzoom med svært høy lysfølsomhet og usedvanlig bred vidvinkel. Tilsvarende objektiver er så og si ikke å finne på markedet. Her ønsker Panasonic tydeligvis å tiltrekke seg oppmerksomhet fra kresne fotografer. Har ikke mange fotografer som vanligvis sverger til digitale speilreflekser bruk for en hendig lommemodell med usedvanlige egenskaper?

Optikken har en ganske beskjeden zoom-faktor, kun 2,5. Men legg merke til lysstyrken: F. 2.0 ved 24mm ultra vidvinkel. Hvilke konkurrenter finnes det egentlig i den virkelige verden?

Optisk søker

I tillegg til den store og høyoppløste LCD-monitoren kan fotografen benytte en separat optisk søker slik at apparatet kan benyttes i den klassiske fotoposisjonen. Kameraet kan fange bildene i tre forskjellige bildeformater, noe som enkelt kan velges fra toppen av objektivet. Man kan også fange videosnutter i HD-kvalitet. Dette er altså et videokamera som kan by på ultravidvinklede og høyoppløste levende bilder!

Vi begynner å ane konturene av hva slags type kamera dette er snakk om. Dette er ikke bare et kamera som kan fange de store vyene eller trange interiører. Panasonic har laget et kamera for folk som ønsker å være tette på situasjonene og som fungerer lydløst – et fotoverktøy i minimal størrelse. Kanskje det foretrekker å vise sin storhet i lekre bilder?

Panasonics representanter var tydelig svært stolte over denne konstruksjonen. Vi må innrømme at vi er svært spente på ytelsen.

Panasonic har altså laget et kamera for folk som ønsker å være tett på situasjonene og som fungerer lydløst – et fotoverktøy i minimal størrelse.

Nye kompakte HD videokameraer

Denne trenden videreføres med årets modeller.

Panasonic har i en årrekke benyttet bildebrikker med CCD teknologi. I år har man for første gang tatt i bruk MOS teknologi. Bildebrikkene er ikke fysisk større enn forgjengerne, men hvert enkelt sensorpunkt er nesten dobbelt så stor som tidligere. Dette er gjort både for å holde bildestøy nede og sikre et stort dynamikk område, begge er viktige faktorer for å oppnå høy bildekvalitet særlig i lyssvake scener.

SD100 lagrer opptakene på minnekort. HS100 har en harddisk på 60GB i tillegg.

NYTT FRA PANASONIC

Intelligente fotoapparater

Intelligent eksponering

Intelligente scenevalg

Intelligent ISO kontroll

Kjapp AF

Fagbladet Elektronikkbransjen nr.6/2008

FX150 Høyspesifisert designmodell: Panasonic satser på flere fronter samtidig. Den nye LX3 modellen etterlater inntrykket om at megapikselkrigen nå er avlyst. Men dette forhindrer ikke produsenten fra å lansere et kamera med hele 14.7 megapiksler fra en modell med svært beskjeden brikkestørrelse. Det skal bli spennende å se hvorvidt denne modellen står seg i forhold til for eksempel LX3 som bare er utstyrt med 10 megapiksler.
FZ28 – superzoom modell med 18 x optisk zoom.
FX37 - superslank med avanserte bildefunksjoner.
Nytt minnekort på 12 GB som er utviklet for krevende video opptak
Til toppen