Pentax K100D er et speilreflekskamera beregnet på viderekommende amatører. Det har 6 MP og 2,5 tommers skjerm. Pris: 7.000,-

Pentax tilbake for fullt med tre speilreflekser

Pentax utvider segmentet med speilreflekskameraer og markedsfører tre modeller for viderekommende amatører og profesjonelle brukere.

Bildestabilisering er et av hovedargumentene for markedsføringen av den nye K100D-modellen som allerede er i markedet.

– Vi ser det som en stor fordel i forhold til konkurrentene at Pentax lager digitale speilreflekskameraer som kan bruke all tidligere optikk fra oss, selv så langt tilbake som da optikken hadde skrufatning. Det betyr et totalt utvalg på 340 objektiver som kan brukes, sier konsulent Jan Erik Johansen hos Pentax importøren Fovi AS.

Han legger vekt på at de nye kameraene med bildestabilisering beholder denne egenskapen også ved bruk av gammel optikk.

10 MP i K10D

Speilrefleksen K100D har en bildebrikke på seks megapixler. Denne brikken har vært brukt både hos Pentax og Nikon, og er ifølge Johansen et Sony-produkt. K100D blir snart supplert av speilrefleksmodellen K10D. Som navnet sier har den en brikke på overkant av ti megapixler. Dette kameraet har en spesiell støvbeskyttelse og renseprosess for bildebrikken. Hver gang du skrur kamera på blir støvet fjernet automatisk fra CCD-brikken. Kameraet har i tillegg bildestabilisator og muligheter for å fotografere både med RAW- og JPG-format samtidig. Prisen vil bli i underkant av 10.000 kroner med standard zoomobjektiv. Til sammenligning koster K100D i underkant av 6.000 kroner. K100D vil få en variantmodell kalt K110D. Den har samme egenskaper som K100D, men er uten bildestabilisator og vil koste cirka 600 kroner mindre enn K100D-modellen.

– Blir det forskjell på distribusjonen av disse kameraene?

– I prinsippet vil vi bruke de samme kanalene, men det er klart at utvalget av salgssteder blir mer begrenset med K10D. Det har både med pris- og kunnskapsnivået i butikkene. Det kreves mer av en handler jo mer avansert kameraet er, sier Johansen.

Samme lest

Elektronikkbransjens forretninger er også aktuelle salgssteder for de nye kameraene. Johansen regner med at i alle fall en av de store kjedene vil lagerføre begge speilrefleksmodellene.

Kommende sesong markedsfører Pentax seks kompaktmodeller på det norske markedet. De er i hovedsak laget over samme lest.

– Forskjellen går først og fremst på valgmuligheter og variasjon med hensyn til eksponering. Alle modellene har rundt syv megapixler som er blitt en standard hos oss. Toppmodellen i serien har ti megapixler og i tillegg bildestabilisator både for stillbilde og video. Denne modellen komprimerer video i DivX-standarden. Kompaktkameraene ligger i prisklasse fra ca 1.800 til 3.700 kroner.

Daglig leder Helge Vie Berntsen (t. v.) og konsulent Jan Erik Johansen hos Fovi AS viser noen av nyhetene fra den japanske produsenten. Til høyre den nye speilrefleksmodellen K10D. Foto: Erik Andersen.
A20 er toppmodellen i Pentax kompaktserie. Det har bildestabilisator og 10 MP. Pris: 3.700,-
Selv om det ikke er stor forskjell i antall bildepunkter på de to brikkene på bildet, er bildebrikken for speilreflekskamera (øverst) langt større enn brikken for et kompaktkamera.
Til toppen