Ole J. Sønstebø tester kaffetraktere ved Norsk kaffeinformasjons laboratorium i Oslo. Foto: Werner Anderson.

REN OG GODKJENT TRAKTER gir trygghet på veien til god kaffe

Godt over en million nordmenn har nå en godkjent trakter. Alle disse tar ikke feil, og selvsagt påvirkes smaken av den tiden og temperaturen trakteren bruker.

Ingen kan ta hevd på hva som er god eller best kaffe. Men anbefaler man sine kunder en trakter godkjent av Norsk Kaffeinformasjon, gis de trygghet for at kaffen blir tilberedt på riktig tid og temperatur slik at de beste smaks- og aromastoffene blir trukket ut av kaffen.

Ikke bedre enn det svakeste ledd

Det hjelper lite med god kaffe dersom trakteren ikke er ren! Det finnes bare ett egnet rengjøringsmiddel for kaffetraktere. Det heter CleanDrop og er utviklet av Norsk Kaffeinformasjon. Riktig renhold er avgjørende for at kaffen skal smake bedre!

Besk og bitter kaffe skyldes ofte urenheter innvendig i selve trakteren. Det danner seg et belegg med fettrester fra kaffen og humus fra vannet, som over tid gir avleiringer i trakteren. Et avkalkningsmiddel fjerner ikke dette fordi avkalkningsmiddelet er en syre, og oppløsningen som skal fjerne belegget må være basisk. Gammel kaffe og kaffebelegg setter også dårlig smak på ny kaffe. CleanDrop er et effektivt basisk rensemiddel for kaffetraktere, og det setter ikke smak etter skylling.

Hva med kalk?

De fleste rengjørings – og brukerveiledninger som følger med maskinene bærer preg av å være ordrette oversettelser der det ikke er tatt hensyn til norske forhold. Til tross for at det bare er lokale områder i Norge hvor kalk er et problem, har de fleste bruksanvisninger en generell anbefaling om å avkalke trakteren. Det er et bedre råd å rense trakteren jevnlig!

Kaffebar på kjøkkenet?

Mange drømmer om egen espressomaskin, men få skjønner egentlig hva det innebærer. I Norsk Kaffeinformasjon opplever vi stadig at forbrukere tar kontakt for å finne ut hvilken maskin som er ”den aller beste”.

Det er vanskeligere å få til en fin espresso hjemme enn på en kaffebar.Det krevesfersk kaffe, riktig malingsgrad, godt utstyr – og trening. En hjemmemaskin har ikke alltid de samme tekniske forutsetninger som en ”proff” maskin slik at kunnskap og trening blir avgjørende.Det er heller ikke til å komme bort fra at det kan bli litt søl på kjøkkenbenken…

Kjennetegnet på en perfekt espresso er at det danner seg et lekkert skumlag på toppen av kaffen, kalt crema. Cremaen skal være tett, kompakt og uten store bobler samt ha en delikat, gjerne gylden og marmorert farge.Hovedsakelig er vanntemperatur, vanntrykk og kontakttid de kritiske faktorene for et vellykket resultat.

Espressomaskin for alle?

Her er 10 spørsmål Norsk Kaffeinformasjon anbefaler at man tenker gjennom før anskaffelse av espressomaskin:

1. Hvor ofte skal den brukes?

2. Hva vil man drikke? Ren espresso eller melkebasert?

3. Hvor viktig er kapasiteten? 2 espresso eller 6 caffe latte?

4. Helautomatisk eller en manuell maskin?

5. Er man villig til å trene for et godt resultat? Eller skal resultatet bli likt uansett om det er mor, far eller barn som trykker på knappen.

6. Er man villig til å akseptere litt kaffesøl på benken?

7. Hvor mye tid vil man bruke på renhold?

8. Er man villig til å investere i kvern?

9. Hvilket ambisjonsnivå har man?

10. Hvor mye penger vil man bruke?

Hva kan man velge mellom?

Veldig enkelt forklart: Helautomatiske maskiner er for dem som drikker en god del kaffe, men som likevel ønsker en enkel løsning og lite søl. Maskin og kvern i ett.

Espressomaskiner for porsjonspakket kaffe er for dem som kanskje ikke drikker like mye og like ofte kaffe og som ønsker en enkel løsning. Den store fordelen her er enkelt renhold og at kaffen er like fersk hver gang pga. kapsel eller pods-løsningen.

Manuelle maskiner med eller uten varmeveksler. De uten har generelt enn noe mindre kapasitet enn hva maskinene med varmeveksler har. Dette betyr for eksempel at man på maskinene med varmeveksler enklere kan tilberede mange kopper etter hverandre med en jevn temperatur og samtidig steame melk. Disse to maskintypene er for dem som ønsker å lære seg baristakunsten og søker den ultimate espressoen hjemme.

Artikkelforfatter Marit Lynes er informasjons- og markedssjef i Norsk Kaffeinformasjon.
Til toppen