Luftrenseren Winix Zero har en kapasitet på 99 kvadratmeter og koster 3.500 kroner. og 4.200 kroner. Disse har en kapasitet på 99 og 120 kvadratmeter. Foto: Winix

SALGSDOBLING UNDER KORONAKRISEN

– Vi doblet omsetningen årets første fem måneder, og en viktig årsak er nok fokuset luftrensere har fått på grunn av koronapandemien.

Publisert

Det sier daglig leder og eier av Bedre inneklima AS, Jarle Karlsrud.

Han er svært forsiktig med å si noe om hvorvidt luftrensere påvirker smittefaren når det gjelder Covid-19, men ser det som svært sannsynlig at mange kunder har latt seg påvirke av pandemien når de har gått til innkjøp av luftrensere.

– Salgsveksten på 95 prosent sammenlignet med de fem første månedene i 2019 har flere årsaker. Noe skyldes forhåpentligvis at vi er blitt bedre, med en bredere distribusjon blant annet via markedsplassen til Elkjøp. Dessuten spiller det nok i stor grad inn at mange har tilbragt en større del av døgnet hjemme, og kanskje har hatt hjemmekontor i rom som vanligvis ikke er så mye i bruk, sier Karlsrud til fagbladet Elektronikkbransjen.

Bedre Inneklima AS holder til på Pindsle i Sandefjord, og leverer klimaprodukter fra en rekke leverandører.

Jarle Karlsrud (t. v.) og Jon Bjaaen i Bedre Inneklima AS med karbon- og HEPA-filtrene som er i luftrenseren Winix Zero Pro. Foto: Jan Røsholm.

– Vi har solgt luftrensere i ti år, og dette har tidligere vært en liten kategori for oss. Det har aldri tatt helt av, selv om vi har misjonert for hvor viktig disse produktene kan være for inneklimaet, sier Karlsrud.

– Har en luftrenser noe å si med tanke på spredning av covid-19?

Fjerner virus og bakterier

– Dette kan vi ikke si noe om, siden koronaviruset er helt nytt og det ikke foreligger noen forskning på området. Det vi derimot kan si, er at det er påvist at luftrensere fjerner virus og bakterier fra luften, og at det er grunn til å tro at dette også gjelder koronaviruset, sier Karlsrud.

Det vi derimot kan si, er at det er påvist at luftrensere fjerner virus og bakterier fra luften, og at det er grunn til å tro at dette også gjelder koronaviruset

I sortimentet har han flere luftrensere der det i markedsføringen fra produsentene legges vekt på at de skal være spesielt effektive når det gjelder å fjerne virus og bakterier.

– Fra LightAir har vi modellen IonFlow Evolution. Denne har ikke et tradisjonelt filter, men sender ut en enorm mengde negative ioner i toppen, og har en positiv oppsamler under som samler 99,94 prosent av de negativt ladede partiklene i luften. Denne uskadeliggjør virus, og det er gjort undersøkelser som viser dette, blant annet fra Karolinska institutet i Sverige, sier Karlsrud.

IonFlow Evolution har en kapasitet på rom opp til 50 kvadratmeter, og koster 4.000 kroner.

– Fra Winix har vi flere modeller som også skal gi beskyttelse mot virus. Disse har PlasmaWave-teknologi som skal nøytralisere virus, bakterier og gasser. Her brukes det elektrisk utladning av samme type som kommer når lyset fra sola treffer atmosfæren. Dette danner hydroksyler, som også naturlig finnes i luften. Disse fjerner lukt og virus fra luften som blåses ut av luftrenseren, etter at den har vært gjennom både HEPA- og karbon-filtre, sier Karlsrud.

Fra Winix anbefaler han modellene Zero og Zero Pro, til henholdsvis 3.500 og 4.200 kroner. Disse har en kapasitet på 99 og 120 kvadratmeter.

Luftrenseren Winix Zero Pro har en kapasitet på 120 kvadratmeter og koster 4.200 kroner. Foto: Winix.

Spiller ikke på frykt

– Du er trygg på at du selger luftrensere som fjerner virus og bakterier?

– Absolutt. Som nevnt kan vi ikke garantere at koronaviruset fjernes, men når det gjelder virus og bakterier generelt vet vi at luftrenserne reduserer sjansen for at man blir syk. De senere månedene er vi alle blitt svært oppmerksomme på at det er viktig å vaske hendene for at vi ikke skal bli smittet eller smitte andre gjennom ting vi tar på. En annen smittevei er gjennom luften vi puster inn. Hvis en smittet person hoster i samme rom som deg, kan en luftrenser redusere sjansen for smitte hvis luften går innom den, sier Karlsrud.

Han innrømmer at det er med blandede følelser han har sett omsetningen skyte til værs i år.

LightAir IonFlow Evolution har en kapasitet på rom opp til 50 kvadratmeter, og koster 4.000 kroner. Foto: LightAir.

– Mens vi selger som aldri før på denne tiden av året, er det andre som sliter. Samtidig er det hyggelig å kunne hjelpe dem som ønsker en luftrenser, som en ekstra forsikring. Vi er nøye på å ikke spille på frykt, og vi tar alle forbehold når det gjelder i hvor stor grad en luftrenser kan påvirke smittefaren av covid-19, men det er klart at koronafrykten påvirker kundene. Samtidig har det aldri vært skrevet så mye om virus og luftbåren smitte, og det er derfor blitt mer oppmerksomhet rundt luftrensere som kategori. Hvis en luftrenser kan redusere faren for smitte, også etter koronaen, vil dette være en god ting å investere i, sier Karlsrud.

Hjemmekontor

Mange er vant til å arbeide i et bygg med førsteklasses luftkvalitet, og oppdager at de kanskje ikke har det slik hjemme

Han mener mange kunder også kjøper seg en luftrenser, uten tanke på koronaen.

– Som nevnt har vi tilbragt mye mer tid hjemme i år enn tidligere. Mange er vant til å arbeide i et bygg med førsteklasses luftkvalitet, og oppdager at de kanskje ikke har det slik hjemme. Det kan også være de har tatt i bruk rom som vanligvis ikke brukes så mye, eller kanskje arbeider fra et rom i kjelleren der de oppdager at de trenger en luftavfukter. Dette er faktorer som nok absolutt har medført salgsvekst for oss, sier Karlsrud.

Han forteller at leverandørene bekrefter at de også i andre land merker den samme veksten innen klimaprodukter.

– Det har derfor vært en utfordring å få tak i nok varer.

Fra venstre Winix Zero Pro, Winix Zero og Winix Zero N. Foto: Jan Røsholm.

– Hvordan har dere greit å ta unna det økte salget?

– Vi har i et normalår store sesongsvingninger, der vi selger vi mye sommer og høst og mindre vinter og vår. I vår har vi solgt like mye som vi pleier å gjøre en høysesong, og i og med at vi er dimensjonert for dette har vi greit å ta unna bestillingene, sier Karlsrud.

Nordisk salg

Selskapet har seks ansatte, og de som arbeider med salg har hatt hjemmekontor.

– I travle tider har dette vært en ekstra utfordring, men det har vært viktig å prioritere dem som faktisk må være på arbeid for å sende ut varer.

Bedre inneklima selger luftrensere, avfuktere, luftfuktere, aircondition og vifter samt terrassevarmere.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 3/2020, som ble distribuert 22. juni. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

– Meaco er fortsatt det største merket vårt. I tillegg har vi tatt inn luftrensere fra Winix, samt luftfuktere og -rensere fra sveitsiske Stylies. I tillegg har vi vårt eget merke, Arida, som er hyllevare fra Asia som vi har selv spesifisert for det norske markedet. Vi har også en rekke andre merker, og satser på å være en komplett inneklimaleverandør, sier Karlsrud.

– I hvilke kanaler selger dere produktene?

– Vi er representert i hele Norden, med egne nettbutikker i Norge og Sverige. Vi har flere forhandlere, selger fra markedsplassene til CDon og Elkjøp, og er inne hos netthandlere som for eksempel Komplett., sier Karlsrud.

Powered by Labrador CMS