Gunnar Wahlbeck demonstrerer NX200 for bladet Fotografis Toralf Sandåker. Foto: Stian Sønsteng

Samsungs kompakte NX200 er et MINDRE SYSTEMKAMERA MED STØRRE SENSOR

– Vi mener vår nye egenutviklede APS-C cmos-sensor på 20,3 megapiksler er et bedre alternative enn det mindre mikro 4:3-formatet.

Det sier produktsjef for foto i Samsung Electronics Nordic AB, Gunnar Wahlgren. På IFA viste han selskapets nye flaggskip innen kompakte systemkamera, NX200.

– Dette er ett av de minste kameraene på markedet i kategorien. APS-C cmos-sensoren skal sammen med den nye prosessoren gi enda bedre bildekvalitet. Den største forskjellen fra forgjengeren NX100 er at kameraet er 32 prosent mindre, huset er bygd i metall og er enkelte steder dekket med gummi for at grepet skal bli bedre, sier Wahlbeck.

– Hvorfor har dere valgt å legge inn en så stor sensor?

– Dels fordi man får en langt bedre bildekvalitet med mindre støy enn med forgjengeren på 14 MP. Dessuten gir oppløsningen på 20,3 MP større mulighet til å forstørre deler av bildet, og resultatet blir bedre hvis man bruker digital-zoomen.

– Hvordan ser du utviklingen i markedet for kompakte systemkamera?

– I Norden henger vi litt etter England og fremfor alt Japan. Men denne høsten er det kommet så mange interessante modeller at kategorien kommer til å ta et sprang. I løpet av to-tre år kommer det til å bli solgt flere kompakte systemkamera enn tradisjonelle speilrefleks, spår Wahlbeck.

Tror handelen kommer

– Dere har en konkurrent i mikro 4:3-formatet til Panasonic og Olympus. Hvordan ser du på dette?

– Vi har valgt å gå en annen vei, med en større sensor som vi mener gir en bedre bildekvalitet. Men siden de ligger i samme segment, er de selvsagt med på å stimulere markedet.

– Hvem kjøper kompakte systemkamera?

– Når vi snakker med butikkene, er det mange familier som er ute etter en speilrefleks. De synes gjerne disse er for store og klumpete, og velger i stedet et kompakt systemkamera som er mindre – samtidig beholder de bildekvaliteten de ønsker. Vi ser også en voksende kundegruppe i unge jenter fra 15 til 20 år som er glad i å fotografere. For dem er det også viktig at kameraet ikke er for stort.

– Hvor flinke har handelen vært til å ta til seg denne nye kategorien?

– Her ligger nok den største hindringen. Mange fokuserer nok på det som alltid har vært der, nemlig de tradisjonelle speilrefleksene, som de opplever som enkle å selge. Dette kommer nok også til å endre seg, nå som de kompakte systemkameraene for alvor er kommet i vinden. Handelen kommer nok til å svinge over til denne kategorien ganske raskt, mener Wahlbeck.

NX200 har Samsungs egenutviklede APS-C cmos-sensor på 20,3 MP og ny prosessor som kan ta sju bilder per sekund, filme i full HD og ta bilder med 3D-effekt.
NX200 har en tre tommer stor VGA amoled-skjerm. Kameraet kan kombineres med ni objektiver og fire blitzer. I butikkene i oktober. Pris: 6.900,- inkludert 18-55 mm zoom.
MW800 har en tretommers skjerm som kan vris. Video i full HD-format, bilder med 3D-effekt. 16 MP, 5X optisk zoom. I butikkene i november. Pris: 2.400,-
WB750 har 12 MP. Samtidig som man filmer i full HD kan man ta bilder i 10 MP. 18X optisk zoom med 24 mm vidvinkelobjektiv. I butikkene i oktober. Pris. 2.200,-
Videokameraet F70 har en oppløsning på 720p, 52X optisk zoom og cmos-sensor.
Til toppen