Stefan Sundin med det trådløse hjemmekinosystenet ZT1, beregnet til Z1-TVen som sees i bakgrunnen.

SATSER PÅ 3G OG PLASMA

– Ryktene om at plasma er død som teknologi er sterkt overdrevet, smiler markedssjef Stefan Sundin i Panasonic Nordic AB.

Han slår fast at Panasonic fortsatt har klokkertro på plasmateknologien.

– Vårt nye panel, NeoPDP, gir dramatisk lavere energiforbruk. De nye panelene bruker 40 prosent mindre strøm, eller man kan få dobbel lysstyrke med samme strømforbruk. I et vanlig belyst rom bruker vi omtrent 230 watt på en 40-42 tommers plasma i full HD. Bildekvaliteten blir også bedre med den nye 600 Hz-teknolgien, sier Sundin.

Panasonic bruker en vektorteknologi som skal redusere bevegelsesuskarphet i bildet, og med 600 Hz-teknologien lover de 1080p også på bevegelige bilder. Enkelte modeller kommer med 400 Hz, som skal håndtere 900 linjer i bevegelse.

– Når man hittil har snakket om 1080p har det vært på TV-bilder uten bevegelse. Panasonic gir samme oppløsning også på bilder med bevegelser, sier Sundin.

De første modellene med NeoPDP kommer i handelen i USA i løpet av våren, lanseringstidspunkt for Europa er ennå ikke offentliggjort.

Z1 var kanskje den heteste nyheten fra Panasonic i Las Vegas. TVen er 24,7 millimeter dyp og har NeoPDP-panelet.

– Det spennende med denne modellen er at den har en separat mediaboks med trådløs HD-forbindelse i 1080p til skjermen – etter wireless HD-standarden. Det finnes et spesielt hjemmekinosystem til denne TVen, som også har trådløse høyttalere, sier Sundin.

Lanseringsdato for Norge er ennå ikke klarlagt, trolig blir det til høsten.

Tredimensjonalt

Også Panasonic viste 3D på CES.

– Filmskaperen James Cameron har brukt vårt utstyr når han har spilt inn filmen Avatar, som kommer på kino i 3D til høsten. Vi arbeider for å finne en 3D-standard i bransjen, og har som målsetting å kommersialisere dette allerede i 2010. Det er spennende å se at bransjen nå satser på 3D, og det er skjedd mye med teknologien de siste årene.

– Har du tro på at dette kan bli en kommersiell suksess i Skandinavia?

– Som med all ny teknologi vil det nok ta tid. Folk vil ha nye opplevelser, og 3D er absolutt det. Det som er unikt med Panasonics 3D er at det er full HD på begge øyne, vanligvis deles HD-signalet i to, sier Sundin.

Når det gjelder fordelingen plasma/LCD, antar han at størrelsesforholdet for Panasonics del er 80/20 i Skandinavia.

– Vi har lagt mye energi i å utvikle NeoPDP, og på CES viste vi neste generasjons plasma som er 8,8 millimeter tynn. Nå satser vi også på LCD og LED med vårt nye IPS-Alfa-panel. Vi kommer i 2009 til å øke fokuset på LCD, mest i mindre størrelser som et komplement til plasma-modellene våre.

På Blu-ray-siden lanserer Panasonic BD60 og BD80 som erstatter nåværende modeller. De er slankere i formen, og har Panasonics internettløsning Viera Cast – slik at man ikke trenger en TV med denne funksjonen for å få tilgang til innhold fra internett.

Panasonic Z1 er 24,7 millimeter dyp, har NeoPDP-panelet og separat mediaboks med trådløs HD-forbindelse i 1080p til skjermen – etter wireless HD-standarden.
G10 har plasmapanelet NeoPDP og 600 Hz-teknologien, som skal gi 1080p også på bevegelige bilder. Kontrastforholdet er over 2.000.000:1.
V10 er 48 millimeter på det tynneste, har 600 Hz-teknologien, kontrastforhold 2.000.000:1 og Viera Cast. Med denne modellen og Z1 følger det med en HD/PLC-løsning som gjør det mulig å kople TVen til internettruteren via strømnettet.
Slik er grensesnittet på Panasonics Viera Cast-løsning, her vist på en TV i G10-serien.
Til toppen