– I februar slipper Sharp en 70-tommer i butikkene til 35.000 kroner, med Quattron-teknolgi og smart-TV, sier nordisk produktsjef Per-Martin Öhman i Sharp. Foto: Stian Sønsteng

SHARP SATSER STORT

Sharp har straks en 70-tommer til 35.000 kroner i butikkene. Etter IFA kommer deres 4K-TV for salg.

– Vi er hovedsponsor for fotball-EM og satser i den sammenheng på store TVer. I februar slipper vi en 70-tommer i butikkene til 35.000 kroner, med Quattron-teknolgi og smart-TV. I vår utvider vi sortimentet med en 80-tommer, uten Quattron og 3D for å presse prisen for at folk skal få råd til å se fotball på en virkelig stor TV. Prisen blir ikke over 50.000 kroner, sier nordisk produktsjef Per-Martin Öhman.

80-tommeren har dagens design, siden kommer en høyere spesifisert modell med nytt design sammen med versjoner i 60 og 70 tommer.

Norske forbrukere vil se veldig mye mer av Sharp enn de gjorde bare for et år siden

– Hva er forskjellen på Sharps TVer med og uten Quattron-panelet?

– Hovedsakelig de dype og mer mettede fargene du får takket være det gule pikselet som kommer i tillegg til de røde, grønne og blå. Disse TVene trekker også mindre strøm, siden panelet gir så mye lys fra seg. Dette er også en fordel i 3D-modus, der vi gasser på med 80 prosent mer lysstyrke, sier Öhman til fagbladet Elektronikkbransjen.

100 år i år

Han forteller stolt at Sharp fyller 100 år i år. De er med dette et av de eldste elektronikkselskapene. Deres første produkt i 1912 var en beltespenne, i 1915 kom de med pennen Ever Sharp Pencil, derav navnet.

Skarpt bør bildet bli på Sharps 4K-TV som kommer i butikkene på slutten av året. Oppløsningen på 4K er som kjent fire ganger så høy som dagens HD.

– Sharp har innledet et samarbeid med det japanske forskningsinstituttet ICC, og har sammen utviklet en videoprosessor som forsøker å etterligne den menneskelige hjernen i måten vi ser bilder. Dette kalles en kognitiv videoprosess, resultatet blir en ekstrem bildeskarphet som nesten gir 3D-opplevelse – selv om man ser et 2D-bilde fra en oppskalert HD-kilde, sier Öhman.

4K etter IFA

4K-apparatet Sharp viste på CES kommer i europeisk versjon på IFA. Öhman håper det er ute i norske butikker før jul, i 60 tommer og kanskje større. Öhman vet ikke om det sitter et Quattron-panel i 4K-modellene.

På IFA i september viste Sharp en trådløs TV på 20 tommer. Nå kommer Aquos Freestyle i flere størrelser fra 20 til 60 tommer.

– De sender med trådløs HDMI fra TV-mottakeren til skjermen, med en rekkevidde på 30 meter, og man kan ha flere skjermer koplet til samme TV-mottaker. 20-tommeren har innebygd batteri som varer i to timer og veier bare 2,5 kilo, sier Öhman.

– Er dette et konsept du har tro på?

– Absolutt. Det ble lansert i Japan i fjor og kommer forhåpentligvis i Europa til høsten. Mottakeren har samme egenskaper som våre mest avanserte TVer, med mange HDMI- og USB-tilkoplinger og kortleser. Den blir i standard 43 centimeters bredde, og vil få godkjenning av RiksTV og Canal Digital, sier Öhman.

Hifi-mikro

– Hvem kjøper en trådløs 60-tommer?

– Vi lanserer et 5 millimeter tynt veggfeste, dermed kan man hekte TVen på veggen og kanskje flytte den mellom ulike rom. Det gir en frihet å slippe alle ledningene, for mest mulig diskret plassering på veggen er strømledningen hvit. Mottakeren kan gjemmes bort, da fjernkontrollen kommuniserer med skjermen, sier Öhman.

På lydsiden utvider Sharp fra tre til seks hifi mikroanlegg, fortsatt i samarbeid med Onkyo. Öhman mener systemene fra de to leverandørene er snarlike hverandre.

– Vi har hatt fantastisk suksess med dette, men venter fortsatt på at det skal ta av i Norge. Modellene koster fra 2.000 til 5.000 kroner, toppmodellen har 3DBD. I april kommer en modell med Airplay og DLNA til 3.000 kroner, sier Öhman.

Elite i Amerika

På Sharps utstilling i Las Vegas var en egen avdeling viet Elite. Dette er et high end TV-merke i USA og Canada.

– Da Pioneer sluttet med TV tok Sharp over produksjonen. Elite er det ypperste av det ypperste, og prisen er deretter. Det er ingen planer om at Elite skal lanseres i Europa. Sharp er for øvrig største eier i Pioneer, og vi utvikler for eksempel våre BD-spillere sammen, sier Öhman.

Han sier 3D har bremset nedgangen i salget av hjemmekinoprojektorer. Sharp viste på CES XV-Z30000.

– Designet er helt nytt men den viktigste forskjellen er at vi har skrudd den statiske kontrasten opp fra 40.000:1 til 50.000:1. Den bygger på den samme DLP-teknolgoien som tidligere, sier Öhman.

I oktober kom Sharp på det nordiske markedet med mikrobølgeovner, etter at de hadde vært fraværende i sju år. Nå lanseres fem nye modeller.

Mer Sharp i Norge

– Hvordan er situasjonen for Sharp i Norge?

– Vi har ikke lenger problemer med manglende godkjenninger fra RiksTV og Canal Digital, og har et svært godt samarbeid med Elkjøp. Vi har fått ut en bred portefølje og jeg tror norske forbrukere vil se veldig mye mer av Sharp enn de gjorde bare for et år siden.

Per-Martin Öhman i Sharp håper deres trådløse TVer i Aquos Freestyle-serien, som kommer fra 20 til 60 tommer, er i norske butikker i løpet av året.
Sharp sponser fotball-EM og satser på store TVer, som 70-tommeren LC-70LE836S med Quattron, innebygd mottaker (DVB-T2/DVB-C) og bakbelyst LCD-panel. Pris: 35.000,-
På XV-Z30000 er kontrasten økt fra 40.000:1 til 50.000:1.
Sharps hifi mikroanlegg koster fra 2.000 til 5.000 kroner. Her XL-HF301.
Til toppen