– Nå kommer vi med HD plasmaskjermer ned til 32 tommer, forteller nordisk produktsjef for TV hos LG, Joakim Örnstig. Her viser han en 37-tommers modell.

Små HD-plasma skal gi LCD konkurranse

LG lanserer HD plasmaskjermer ned til 32 tommer for å gjøre varegruppen mer konkurransedyktig mot LCD.

LG vil også komme med TV med mottaker for det norske digitale bakkenettet.

– Vi ser at mange produsenter satser stort på plasmateknologien, og vi er med på det for fullt med nytt sortiment og mange skjermstørrelser.

Det sier Jokaim Örnstig, nordisk produktsjef for TV hos LG Electronics Nordic AB. Han legger vekt på at vi nå ser et nytt prisbilde på store plasmaskjermer med full HD, som gjør det mer og mer attraktivt for mange kjøpere.

– Vi ser nå 60-tommers plasma TV med full HD til en pris på mellom 20 og 25.000 kroner kommende sesong. Fra neste år kommer vi med enda større bredde på plasma. Det gjelder også nedover i størrelse. Vi kommer med plasma helt ned til 32 tommer, sier han.

– Kan man lage HD-skjermer som er så små?

– Vi bruker samme panel som i 50-tommerne med full HD. Pikseltettheten er den samme, så når vi skjærer dem i 32- og 37-tommers størrelse, får vi likevel HD-ready skjermer. Full HD kommer fortsatt til å starte på 50 tommer.

Plasma sterkere

Örnstig regner med at LGs omsetning av plasma vil ta økende andel av totalsalget. Han ser det som en fordel at LG vil kunne levere plasma i mange størrelser.

– De som bare lager plasma beholder skjermstørrelsen de produserer uten å dele dem opp i mindre enheter før de går til ferdiggjøring. De er avhengig av å arbeide slik for å produsere et stort volum for å overleve i konkurransen med andre. Vi, som også lager LCD-TV, kan være mer offensive og satse på et bredere sortiment, også for plasma, sier Örnstig.

Han legger vekt på at LCD hittil ikke har hatt noen konkurranse av plasma i mindre størrelser enn 40 tommer. Med skjermstørrelser over 42 tommer selges i dag mer plasma enn LCD på det nordiske markedet. Når det gjelder TV nummer en i hjemmet, tror Örnstig at de fleste vil velge 37 tommer kommende sesong.

– Hvilke råd vil du gi handlerne for at de skal selge full HD i motsetning til HD-ready skjermer, som er tilstrekkelig for å motta kringkastingssendinger?

– TV-apparatet er et multimedieprodukt. Kringkastingssendinger er bare en av plattformene TV-apparatet skal gjengi, tenk på spill, egenopptatt video, Blu-ray, HD-DVD og digitale stillbilder. Alt dette er programmer som kan vises i full HD-kvalitet. Nå ser vi at full HD blir markedsført som den nye standarden i video, sier han.

Egen norsk utvikling

Det norske LG-kontoret har en egen utviklingsavdeling som kommer i tillegg til det nordiske utviklingssenteret i Stockholm.

– Vi mistet mye ved at vi kom sent i gang med å utvikle TV-apparater til det svenske digitale bakkenettet. I Norge vil vi være tidlig ute med å kunne levere TV-apparater som er fullt ferdige innebygd med digitalmottaker for det norske bakkenettet. Disse apparatene vil i tillegg til DVB-T og mpeg4-komprimering også inneholde CA-modul for det norske Conax-systemet utviklet av Telenor. Tanken er å ha slike apparater i butikkene allerede før jul, men det avhenger av når RiksTV vil godkjenne modellene, sier Örnstig.

LG utvider produktspekteret innen plasma og satser på det som stor konkurrent til LCD.
LGBH100 er en kombinert Blu-ray og HD-DVD-spiller med harddisk. Pris: 10.000,-
Til toppen