Produktkonsulent Christian Nilsson demonstrerer den spesielle TV-apparatet LG PZ850 som har Media Link og kan koples opp til datamaskin med programmet Plex. Det gjør TV-skjermen om til en elektronisk veggtavle som blir betjent med berøringspenner. Foto: Erik Andersen.

SMART 3D FRA LG

– Mange tror at smart bare betyr at TVen har nettleser, men egentlig er dette et helt konsept.

Det sier Christian Nilsson, produktkonsulent hos LG Electronics Nordic AB. Han legger vekt på at smart-begrepet inneholder mange funksjonaliteter, men samtidig skal det være lett å bruke.

– Hos LG har vi klikkevideo-tjenester (Video On Demand) pluss en masse ulike applikasjoner. I konseptet inngår også at datamaskinen kan koples opp til TVen for å gjengi innhold fra den, sier han.

Modellserie

LG bygger nå opp en modellserie med Smart Cinema3DTV fra 23 tommer og opp til 72 tommer. Alle modellene har LCD LED-skjermer. Belysningen er kant-LED.

– I tillegg kommer modellen LW980 som er en TV med LED bakplatebelysning. Den har 2.300 dioder og blir vår toppmodell, forteller Nilsson.

Diodene på bakplaten er delt inn i 280 soner og lyset kan reguleres individuelt i hver av sonene. TV-apparatene fra LG har noe de kaller nano-funksjon. Det er et sjikt i skjermen som skal gi en enda bedre fordeling av lyset.

– Det skal gjøre produktet overlegent til fremvisning av film, sier han.

Alle LG-apparatene kan også konvertere 2D til 3D.

De to rimeligere TV-seriene fra LG heter LW650 og LW550. 650-serien fikk en av årets Eisa-priser, og til serien er det utviklet et eget hjemmekinoanlegg.

Dual Play

På sin utstilling la LG stor vekt på Dual Play-TV. Med denne funksjonen blir bildet fra to spillere vist på samme TV-skjerm.

– Både Playstation og X-Box har spill som er beregnet på to personer som bruker hver sine skjermer. Vi har kombinert dette i en såkalt split screen. Det betyr at begge spillerne kan bruke én og samme skjerm. De ser forskjellige bilder på skjermen ved at begge har 3D-briller der høyre og venstre øye har samme polarisasjon. For å se normal 3D må man som kjent ha vertikal polarisasjon i det ene glasset og horisontal i det andre, sier Nilsson.

Alle LGs Cinema-modeller kan brukes til Dual Play. En forutsetning for Dual Play er at spillet har en split screen-funksjon. Nilsson legger vekt på at det kun er spill med digitalt signal fra konsollen som kan brukes på denne måten. Spill med analogt signal fra for eksempel Nintendo har ikke denne muligheten.

Interaktiv TV

På utstillingen viste LG også TV-modellen PZ850. Dette er en spesiell modell som både er et normalt TV-apparat, men som i tillegg kan arbeide med interaktive funksjoner.

– Dette er en Media Link-TV, og den spesielle programvaren vi bruker her heter Plex. Programmet installerer du i en datamaskin som du kopler til TVen, forteller Nilsson.

Med programmet følger det med to elektroniske penner som opererer enten med kabel eller trådløst. Programmets verktøylinje inneholder symboler som skrift, farge og geometriskefigurer. Programmet gjør TV-skjermen til en elektronisk veggtavle. På skjermen kan du tegne, skrive, male eller fargelegge. Du kan lage egne konstruksjoner og illustrasjoner av alle typer. Det du lager på skjermen, kan lagres som datafil. Nilsson legger vekt på at denne spesialskjermen og programmet kan være ideelt for barn og i tillegg brukes i skoler og av firmaer til presentasjoner.

Polarisert TV

Polariseringsteknologi tas nå i bruk på stadig flere bildeprodukter. Det gjelder TV-apparater, projektorer og dataskjermer. LG viste en ny modell i toppserien av projektorer som har polarisert 3D.

– Denne projektoren heter CF3DA. Det er faktisk to projektorer i en. Det gjør at denne projektoren kan vise to bilder i full HD gjennom samme optikk, sier salgsingeniør Kristoffer Ejebro.

I 3D-sammenheng betyr dette at hele bildet er i full HD. Dette skal være en toppmodell for kinoentusiaster. Med en pris på rundt 100.000 kroner er dette da heller ikke en projektor som mange kjøper, i hvert fall ikke i forbrukersammenheng. Modellen konverterer også 2D til 3D. Men Ejebro har også andre projektorer å vise frem, for eksempel HW300Y som er en LED-projektor. LED-elementet har en levetid på cirka 30.000 timer. Denne modellen er lett å bære med seg med en vekt på 800 gram. I tillegg til video kan den vise dataprogram som Power Point, Word og Excel. Med modellen leveres også en WiFi-dongel som gjør at den kan motta signaler trådløst. HW300Y vil trolig koste rundt 5.000 kroner.

Skannermus

LG relanserer nå bærbare datamaskiner i det nordiske markedet.

– Vi satser mye på god ytelse og design, forteller Ejebro.

Også her kommer det polariserte skjermer. Modellen A530 har to innebygde kameraer som gjør at du kan filme i 3D mens du chatter eller er på Skype.

– Vi satser nå mye på å kunne kommunisere 3D-innhold gjennom ulike produkttyper som mobil, bærbar data ogTV, sier han.

På IFA viste LG det de sier er verdens første skannermus. Musen heter LSM100. I tillegg til vanlig musefunksjon kan du skanne trykt materiale med en oppløsning helt opp til 300 dpi og A3-størrelse. Skanningen skjer på samme måte som når du maler et bilde, og resultatet ser du på data- eller TV-skjermen. Når skanningen er ferdig kan du lagre den som en datafil. Du kan skanne fargebilder, tekst og illustrasjoner til program som Powerpoint, Excel og Word. Bilder kan du sende på epost eller dele på for eksempel Facebook. Skannerens OCR-funksjon gjør at du kan redigere teksten etter at de er scannet og lage nye dokumenter.

– Dette er en heftig nyhet som vi gleder oss over. Skannermusen kommer på markedet i høst, og vi tror den vil koste rundt 1.000 kroner i Norge, sier Ejebro.

Salgsingeniør Kristoffer Ejebro med et utvalg av LGs produkter med polarisert skjermteknologi: mobiltelefonen Optimus 3D, datamaskinen LG A530 og TV-apparatet i LW980-serien.
På utstillingen viste LG Dual Play der to personer kan spille sammen på en og samme skjerm og se hvert sitt skjermbilde.
Med LGs nye skannermus kan du skanne bilder, illustrasjoner og tekst som vises på data- eller TV-skjerm og kan sendes videre som datafiler.
Modellen i LG-serien LW980 har Skype-funksjon. Pris 55 tommer: 25.000,-
Hjemmekinoanlegg HX906TX Cinema 3D Sound. Pris ikke fastsatt.
Bærbar PC LG A530 har 3D-funksjonalitet og to innebygde web-kameraer.
Til toppen