Direktør for innhold hos Tomtom,JosetteUdo, viser den nye modellen Gold Life 1015 med fem tommers skjerm. Melding om for eksempel ankomsttid kan sendes til andre enheter eller datamaskiner du kommuniserer med. Foto: Erik Andersen.

SNART KAN DU KVITRE MED NAVIGATØREN

– HD Trafic Information kombinerer ulike typer opplysninger du trenger når du skal navigere og kjøre. Nå skal du også kunne dele informasjon med andre.

Det sier JosetteUdo, direktør for innhold hos nederlandske Tomtom. Hun definerer HD-begrepet som informasjon om tilleggsmuligheter du har til den vanlige navigeringen. Det kan for eksempel være trafikkinformasjon fra myndighetene, meldinger om ulykker eller andre uregelmessigheter som ikke er fanget opp av systemets database.

– Hos Tomtom kombinerer vi disse informasjonene til deg som kjører for å gi deg de beste mulighetene, sier hun.

Del med andre

Men nå går Tomtom et skritt videre. Hollenderne innfører ny programvare som gjør det mulig å kommunisere med andre Tomtom-brukere. Med det oppnår du at ting du opplever mens du kjører og som systemet ellers ikke fanger opp, kan deles med andre i form av meldinger du sender fra navigatøren.

– Til denne kommunikasjonen bruker vi mobilstandarden GPRS. Navigatøren har terminal for SIM-kort og kommunikasjonen skjer da i mobilnettet. Informasjonen du sender ut kan fanges opp av alle andre som bruker vårt system og som du ønsker å ha kontakt med, sier Udo.

Funksjonen likner mye på Twitter, og informasjonene du sender vil også kunne brukes for å kunne forbedre Tomtoms sentralbase, slik at den er oppdatert til enhver tid.

Faste kostnader

Når det er snakk om mobilkommunikasjon er det et naturlig spørsmål å komme inn på kostnadene for bruken. Som kjent har mange brent seg på skyhøye kostnader når de bruker mobilnett i utlandet. Men Udo kan berolige alle som vil gå inn på systemet.

– Vi er fullstendig klar over bekymringene for kostnadene hos brukerne. Hos Tomtom har vi utviklet en enkel løsning på dette problemet. Når du kjøper en ny navigatør hos oss får du et abonnement gratis det første året. Deretter fornyer du abonnementet til en fast pris for et år om gangen. Det koster 49,95 euro. Den dekker all bruk av mobil kommunikasjon fra din Tomtom, foreløpig i 22 europeiske land. Det er altså ingen tilleggskostnader.

Kommunikasjonen skjer ved tekstmelding fra navigatørens berøringstastatur. Når du mottar melding, blir det på samme måte som tekstmelding på mobiltelefon. Systemet gjør det altså mulig å dele informasjon mellom folk som for eksempel kjører på ferie i en gruppe. I tillegg legger Udo vekt på at systemet åpner for informasjon og meningsutveksling om for eksempel været, som hun regner med vil ha stor interesse for brukere i Norge.

Bare på ny modeller

Den nye funksjonen kommer bare på nye modeller. På grunn av behovet for SIM-kort, er det ikke mulig å oppgradere nåværende modellserier. Først ute blir 1015-modellen, som vil komme på det tyske markedet i oktober og senere på de øvrige markedene.

– Jeg antar den nye modellen vil være på hele det europeiske markedet før jul, og planene er å ha denne funksjonen i alle våre så kalte Life Style-modeller.

Symboler for ulike funksjoner med den nye 1015.
Forretningsområdesjef MaibelRodrigezColmenares viser Ipad med Tomtoms programvare som navigatør.
Til toppen