Zeolittpartikler samlet i en trådkurv. Dette er et mineral som blant annet brukes til å effektivisere tørkeprosessen i oppvaskmaskin. Partikkelstørrelsen er cirka en millimeter.

SPARER ENERGI I OPPVASK

Mineralet zeolitt, som brukes i tørkeprosessen, sparer mye energi i oppvaskmaskiner. Bosch og Siemens har patantert denne løsningen.

Oppvaskmaskiner brukes gjerne hver dag, og produsentene er naturligvis opptatt av å redusere forbruket både av vann og elektrisitet. Det har vist seg at mineralet zeolitt kan brukes til å redusere energiforbruket i maskinens tørkeprosess.

– Mineralet zeolitt har to egenskaper: det lagrer og regenererer energi og det tar opp fuktighet. I en vaskesyklus kan dette brukes på flere måter for å redusere energiforbruket eller tidsforbruket. Dessuten får du bedre tørkeresultat, sier Klæboe.

I oppvaskmaskinene fra Bosch og Siemens er zeolitt plassert i en beholder i bunnen av maskinen. Luft sirkulerer gjennom beholderen som inneholder 1,15 kilo zeolitt. Hver partikkel har størrelse på cirka en millimeter. Partiklene i beholderen har en samlet overflate på mer enn èn kvadratkilometer. Beholderen inneholder et element som varmer opp partiklene. Zeolitten lagrer denne varmen og kan gi fra seg langt mer varme enn partiklene får tilført. Derfor er det mulig å spare energi med denne metoden.

– Bosch og Siemens har tatt patent på bruk av zeolitt i oppvaskmaskiner. Så vidt jeg vet er vi den eneste produsenten som bruker denne tekniske løsningen. Den har gjort det mulig å oppnå energiklasse A+++ for de beste oppvaskmaskinene fra oss, sier Klæboe.

Illustrasjonen viser beholder med zeolitt bruk i oppvaskmaskin fra Bosch/Siemens. Beholderen ligger under bunnen av oppvaskmaskinen.
Siemens oppvaskmaskin for innbygging SN66T092SK med zeolitt. Maskinen har energiklasse A+++ og tørkeevne energiklasse A. Modellen har seks programmer og lydnivå 44 desibel. Kapasiteten er 13 standard kuverter. Modellen har vannføler (aquasensor). Overkurven er høydejusterbar i tre trinn. Pris: 15.000,-
BoschSMU53M62SK har samme hovedegenskaper som Siemens-modellen, og bruker også Zeolitt i tørkeprosessen. Modellen er frittstående. Pris: 9.300,-
Til toppen