SPILL SOM UTMERKET SEG

Spillnyhetene var mange, men det var ingen lysende stjerne som brøt ut og ble årets snakkis.

Det var heller et jevnt og bredt tilbud.

– Det finnes ingen stor, ny trend som musikkspillene var for noen år siden. Dette har med konsollsyklusen å gjøre, mener den svenske TV-journalisten Thomas Arnroth.

– Nå lages det veldig mange bra spill til samtlige konsoller siden utviklerne nå behersker konsollene. Vi lever i etterdønningene av en lavkonjunktur, som gjør at det satses på sikre kort og oppfølgere, som ofte har høy kvalitet, men fremstår som trygge satsninger. Initiativet til et spill som Heavy Rain ble ikke tatt under en lavkonjunktur, det hadde ingen turt i dag, sier han.

De som satset på nye spill ser likevel ut til å ha fått uttelling. Rage fra ID hentet hjem tre utmerkelser fra Game Critic Awards. Det amerikanske nettstedet IGN fremholdt, uventet nok, Disneys Epic Mickey som messas beste Wii-spill, foran titler som Zelda: Skyward Sword og Donkey Kong Country Returns.

Epic Micjey er laget av Junction Point, med veteranen Warren Spector i spissen. Spector er mest kjent for cyberpunk-action og det overrasket mange at han tar for seg en tegnet klassiker som Mikke Mus. Tolkningen av Mikke som vandrer rundt med en malerpensel er modig, men vellykket.

– Epic Mickey markerer seg, det merkes at Disney tar spill mer på alvor, sier Thomas Arnroth.

– Toy Story 3 var interessant, at et stort filmselskap faktisk satser penger og tid og lager et barnefilmsspill til noe helt annet enn vi er vant til. Toy Story 3 var ikke messas beste, men en hel del nytenkning i en sjanger der man tidligere bare melket penger og ga ut dårlige spill. Jeg håper det innebærer at flere filmselskap endrer syn på barnespill, sier han.

Jon Cato Lorentzen i spill.no løfter frem Xcom som et av de originale spillene.

– Xcom hadde mange originale momenter, Civilization 5 så bare herlig ut, og Donkey Kong Country Returns føltes bare helt riktig.

Mer virkelighet

Musikkspillene har tapt seg i omsetning og utviklerne tar nye grep for å lokke spillerne. Ekte gitar og tangenter til Rock Band 3 ser ut til å gå hjem.

– Det er kult at de utvider Rock Band 3 med piano, sier Gital Al-ebeyawi i Gamex.

– Jeg liker til og med dansespillene, og det er kult at Konami har laget ett nytt dansespill med Dance Masters. Selv Ubisofts Just Dance 2 var imponerende, sier han.

Også Angelica Norgren ble imponert av Rock Band 3.

– Jeg elsker musikkspill, så for meg var pro-laget i Rock Band 3 spennende å få prøve. Men, jeg kan ikke si jeg var spesielt imponert over noe på messa. Av de spillene som fanget min interesse var nesten alle oppfølgere, som sjelden handler om å skape noe nytt men snarere finpuss, sier hun.

Rekker ikke alt

Det var vanskelig å rekke å teste alle spillene, og noen spill var bare tilgjengelige bak stengte dører, som El-Shaddai: Ascension of the Metatron. Dette virker som et uvanlig spill, som mange anbefalte og som artikkelforfatteren gjerne ville teste, men måtte nøye seg med å se traileren på storskjerm hos Ignintion.

– Man rekker ikke teste alt, man sjekker ut det man er mest interessert i, sier Gital Al-ebeyawi.

– Jeg er fan av Little Big Planet og sjekket ut oppfølgeren, som er ganske kul. Det var mye snakk om Vanquish og jeg var skeptisk, men etter å ha testete det synes jeg det var dødskult!

Kryr av kjendiser

Er du heldig løper du på en kjendis på messegulvet. Leonard Nimoy, som spilte Spock i Star Trek, var på plass for å promotere Yoostar 3 Movie Karaoke. THQ hadde en lang rekke deltakere fra UFC som skrev autografer til messebesøkende. Serietegneren bak The Simpsons, Matt Groening, vandret rundt på messa, på hans navnelapp sto det Konami.

– Jeg jobber med ett spill sammen med Konami, men tittelen er hemmelig forteller Groening.

Steven Spielberg, som var involvert i arbeidet med Medal of Honor og som laget spillet Boom Blox for et par år siden, er en fast E3-besøkende. I år ble han observert på Sonys stand der han testet å skyte med pil-og-bue med Move.

Ny Xbox 360

Mot slutten av Microsofts pressekonferanse kom Xbox-sjefen Don Mattrick inn på scenen. Han avslørte at en ny Xbox 360-modell lanseres. Det er en tynnere enhet i svart lakk med 250 GB harddisk og innebygd trådløst nett for samme pris som forgjengeren Elite.

– Den er nå tilgjengelig i butikk, og alle her kommer til å få den nye Xbox 360, sa Don Mattrick, hvorpå publikum gikk av skaftet og gispet av glede som om de hadde vunnet i lotto.

Vitality Sensor, da?

I fjor viste Nintendo frem Vitality Sensor til Wii, en pulsmåler. På årets pressekonferanse glimret den med sitt fravær. Satoru Iwata meldte på analytikermøtet at den fremdeles er i produksjon.

– Vi kommer til å vise den ved et senere tilfelle. E3 handler så mye om spenning, og folk stresser for å kunne rekke møter og teste nye spill. Å be noen sette seg ned og slappe av for å teste Vitality Sensor blir helt feil, forklarte Iwata.

Med det kan vi selv slappe av og legge kontrollerne på hylla frem til sesongen starter opp igjen med Gamescom i Tyskland, der vi vil få enda flere nyheter og detaljer for den europeiske spillbransjen.

GAME CRITICS AWARDS

Game Critics Awards er den store markerinen av de beste spillene på E3. I juryen sitter blant annet Today, Entertainment Weekly, Wired, MTV, PC Gamer, IGN og Gamespot.

Best of Show: Nintendo 3DS

Best Original Game: Dance Central

Best Console Game: Rage

Best Handheld Game: God of War: Ghost of Sparta

Best PC Game: Portal 2

Best Hardware: Nintendo 3DS

Best Action Game: Rage

Best Action/Adventure Game: Portal 2

Best Role Playing Game: Star Wars: The Old Republic

Best Fighting Game: Marvel vs Capcom 3

Best Racing Game: Need for Speed Hot Pursuit

Best Sports Game: NBA Jam

Best Strategy Game: Civilization V

Best Social/Casual Game: Rock Band 3

Best Motion Simulation Game: Dance Central

Best Online Multiplayer: Assassin’s Creed: Brotherhood

Special Commedation for Graphics: Rage

Den nye Xbox 360-modellen er tynnere, har 250 GB harddisk og innebygd trådløst nett, til samme pris som forgjengeren Elite. Her med Kinect-enheten.
Serietegneren bak The Simpsons, Matt Groening (t. v.), arbeider med et spill sammen med Konami. Her er han sammen med artikkelforfatter Martin Lindell, analytiker og informatør i den svenske Dataspelsbranschen.
Til toppen